«Δεν αποσκοπώ στην δημιουργία αμηχανίας»: Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλά για τις «Ιστορίες Καλοσύνης» - νεα || cinemagazine.gr
8:40
21/6

«Δεν αποσκοπώ στην δημιουργία αμηχανίας»: Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλά για τις «Ιστορίες Καλοσύνης»

Τον πιστεύετε; Ο Γιώργος Λάνθιμος μιλά στο IndieWire λίγο πριν την αμερικανική έξοδο των «Ιστοριών Καλοσύνης».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η Searchlight ξεκινά σήμερα την διαδρομή της νέας ταινίας του Γιωργου Λάνθιμου στις υπερατλαντικές αίθουσες, οπότε το IndieWire αναλαμβάνει δράση μιλώντας με τον δημιουργό. 

Μιας και η ταινία είναι ήδη γνωστή στο ελληνικό κοινό που ενδιαφέρθηκε να την δει, μένουμε σε φράσεις από την κουβέντα του σκηνοθέτη, παραπέμποντας στο πρωτότυπο άρθρο, εδώ.

«Η αρχική ιδέα ήταν να κάνουμε τις ιστορίες παράλληλες, αλλά μετά μου κόλλησε αυτή η σκέψη να βάλουμε τους ηθοποιούς σε σειρά ρόλων και να φτιάξουμε τις ιστορίες ξεχωριστά.», δηλώνει.

Σε ότι αφορά την πολύ διαφρετική λογική στο σεξ σε σχέση με το «Poor Things» ο Λάνθιμος λέει ότι «δεν υπάρχει κάποιο δομημένο σχέδιο σε τι σειρά θα γυρίσω ποιο υλικό. Είναι όλα τους πράγματα που με ενδιαφέρουν και όταν ένα σενάριο έχει φτάσει κάπου που αισθάνομαι ότι είναι έτοιμο να γυριστεί απλά το πιάνω και ξεκινώ. Και ήταν κάπως ανακουφιστικό από μια πλευρά να φτιάξω κάτι σύγχρονο, δίχως χρεία τόσης σκηνογραφίας, όπως απαιτούσε το 'Poor Things'»

Ο Φιλίππου παρεμβαίνει στο ζήτημα της αμηχανίας: «Για την ακρίβεια το αντίθετο. Αν σκεφτούμε κάτι που μοιάζει πολύ προκλητικό, μια ιδέα που δεν είναι συμβατή με την συνολική κατασκευή, μπορεί και να την αφήσουμε έξω», λέει σε ερώτηση για το αν είναι σκόπιμη η πρόκληση αμηχανίας στον θεατή. Για να συμπληρώσει ο Λάνθιμος: «Έτσι μπορεί και να βρούμε κάτι διαφορετικό. Πρώτα όλων όμως δεν σκεφτόμαστε με γνώμονα τον αντίκτυπο στον θεατή. Απλώς παρακολουθούμε πώς μας φαίνεται, πόσο ενστικτώδες είναι, πόσο κατάλληλο και πόσο μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος. Είναι τόση η διαφορετικότητα της κουλτούρας και των εμπειριών εκεί έξω που τελικά το ωραίο είναι και η ποικιλία των αντιδράσεων.»

Και τέλος ένα κλου για αυτούς που πάση θυσία θέλουν να εντάξουν τον Yorgos στην θεωρία του auteur: «Δεν εργαζόμαστε αναλυτικά, οπότε δεν ξέρουμε ποιο είναι το μοτίβο των ταινιών [που μπορεί να τις συνδέει]. Οι ιδέες που διαλέξαμε έμοιαζαν κατάλληλες να συνδεθούν [σ.σ. αρχικά ήταν 10 οι ιστορίες] αλλά δεν ήταν πλήρως αναπτυγμένες όταν επελέγησαν. Καθώς το επεξεργάζεσαι διάφορα αρχίζουν να προκύπτουν. Είναι απλά μια δημιουργική διαδικασία, όχι αναλυτική.»

Φαίνεται ο Λάνθιμος να θέλει όπως καλύτερα μπορεί να αποτινάξει τα ενσυνείδητα δάνεια και τις αναφορές του, εύλογα δημιουργώντας ένα δημόσιο πρόσωπο όπου τα πάντα είναι νομοτελειακές απολήξεις μιας καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας. Λογική κίνηση.