Γιώργος Λάνθιμος: «Μου τη δίνει η σεμνοτυφία στον κινηματογράφο» - νεα || cinemagazine.gr
11:17
30/11

Γιώργος Λάνθιμος: «Μου τη δίνει η σεμνοτυφία στον κινηματογράφο»

Μήπως να πάμε γυμνοί στις προβολές της ταινίας για να τον υποστηρίξουμε; Ο σκηνοθέτης του «Poor Things» άστραψε και βρόντηξε για τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά με τα οποία αντιμετωπίζεται η βία σε σχέση με το σεξ στο σινεμά.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Καθώς αρκετοί μετρούν μέρες μέχρι την προβολή του «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια δίνουν συνεντεύξεις για να προωθήσουν την ταινία, όταν δεν φωτογραφίζονται στους δρόμους του Πειραιά. Το χιούμορ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό υπάρχει στις ταινίες του, εδώ είναι η πρώτη φορά, όμως, που ο Λάνθιμος επιχειρεί καθαρά να στήσει μια κωμωδία, εστιάζοντας, μάλιστα, στο στοιχείο της σωματικής κωμωδίας – υπάρχει μια σκηνή χορού ανάμεσα σε Έμα Στόουν και Mαρκ Ράφαλο, όπου δεν θα σας μείνει άντερο.

Ένα άλλο στοιχείο της ταινίας είναι οι γραφικές σκηνές σεξ, που έρχονται με το τσουβάλι, καθώς η Μπέλα ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της, σε πείσμα της επιμονής των αρσενικών γύρω της να την τιθασεύσουν. Ερωτηθείς για την γλαφυρότητα των σχετικών σκηνών, ο Λάνθιμος ήταν κατηγορηματικός. «Για μένα δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης. Ποτέ δεν κατάλαβα τη σεμνοτυφία γύρω από το σεξ και το γυμνό στο σινεμά. Με κάνει εξω φρενών το πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι οι άνθρωποι γύρω από την κατάδειξη της βίας, επιτρέποντας στους ανηλίκους να την παρακολουθήσουν δίχως πρόβλημα, και πόσο πουριτανοί γίνονται όταν ερχόμαστε στο ζήτημα του σεξ».

Καλά τα λες, Γιώργο, εμείς μαζί σου.