Παράξενες στροφές: Ο σκηνοθέτης του «Βαμμένου Πουλιού» σκηνοθετεί δράμα για τον Τζόζεφ ΜακΚάρθι - νεα || cinemagazine.gr
9:41
15/10

Παράξενες στροφές: Ο σκηνοθέτης του «Βαμμένου Πουλιού» σκηνοθετεί δράμα για τον Τζόζεφ ΜακΚάρθι

Σε μια είδηση που δεν μπορεί παρά να εκπλήξει, o Τσέχος Βάκλαβ Μάρχουλ αναλαμβάνει να καθοδηγήσει μια πλήρως αμερικανική ιστορία, παγκόσμιου απόηχου βέβαια, με τον Μάικλ Σάνον στον ρόλο του αντικομμουνιστή γερουσιαστή ΜακΚάρθι, που συνέγραψε σκοτεινή ιστορία στην χολιγουντιανή δεκαετία του '50.  

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι 61 ετών, έχει υπογράψει μόνο τρεις ταινίες στη ζωή του από το 2003 που πέρασε πίσω από την κάμερα, λίγο παραπάνω έχει εργαστεί σαν ηθοποιός. Ο πλήρως ακριβοθώρητος Βάκλαβ Μάρχουλ, σκηνοθέτης του απαιτητικού και συναισθηματικά άγριου «Βαμμένου Πουλιού» (η κριτική μας εδώ), θα υπογράψει την πρώτη του αμερικανική ταινία επιστρέφοντας περίπου 7-8 δεκαετίες πίσω στην εποχή που άνδρωσε έναν σημαντικό λαϊκιστή γερουσιαστή, για να παρακολουθήσει και να στοχαστεί πάνω στην προσωπικότητά ενός ανθρώπου που χάρισε στην χολιγουντιανή ιστορία ουκ ολίγες ανθρώπινες τραγωδίες.

Βέβαια η ιστορία πίσω από τις λεγόμενες μακκαρθικές διώξεις διαβάζεται και διαφορετικά, σαν την προσπάθεια μιας κυβέρνησης, οπωσδήποτε με όπλο μια αντικομμουνιστική ιδεολογία που εξελίχθηκε σε υστερία στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, να μεταφέρει την οικονομική παντοδυναμία από το Χόλιγουντ στο κράτος. Φυσικά όλο αυτό συνέβη με ένα δημαγωγικό θέατρο δικών και οικτρής δημοσιότητας που άφησε ανεξίτηλο τραύμα στην χολιγουντιανή κοινότητα.

Στον ρόλο του δικηγόρου και πρώην πεζοναύτη Γερουσιαστή ΜακΚάρθι θα βρεθεί ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Μάικλ Σάνον, τον ρόλο της συζύγου του θα κρατήσει η Εμίλια Κλαρκ και του δικηγόρου του ο Ντέιν Χάαν.  Η παραγωγή πρόκειται εκτός απροόπτου να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022 στην Πράγα και τις ΗΠΑ.

Το βήμα μπορεί να είναι εντελώς απροσδόκητο για εμάς, αλλά ο Μάρχουλ θα έχει κοντά του βασικούς συνυπεύθυνους του «Βαμμένου Πουλιού», όπως τον φωτογράφο του Βλαντιμίρ Σμούτνι και τον σκηνογράφο του Γιαν Βλάσακ, ενώ στο σενάριο θα είναι ο Τομ Ο' Κόνορ, γεγονός σοκαριστικό αν αναλογιστείς ότι υπογράφει τον «Σωματοφύλακα του Εκτελεστή» και τον «Σωματοφύλακα της Γυναίκας του Εκτελεστή» - τουλάχιστον είδαμε φέτος και τον «Κατάσκοπο του Ψυχρού Πολέμου», που ήταν σαφώς ανεκτότερο. Εγκεφαλικό, απάτη, χαμένο στοίχημα ή πολλά χρέη, είναι μερικές από τις σκέψεις για την επιλογή του Μαρχούλ. 

Είθε να του (και μας) βγει σε καλό.