Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου - νεα || cinemagazine.gr
15:31
5/12

Oι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

ΝτεΛίλο διά χειρός Μπάουμπακ, Μουγκίου, Ενιέντι, η Βίκι Κριπς σε ακόμα μια ερμηνευτική πρόκληση, η Αντέλ Εξαρχόπουλος, ο Καραγκιόζης, ο Γκόκου, ο Αη-Βασίλης σε εκδοχή action hero, ένα αντιπολεμικό δράμα καρπεντερικών απολήξεων, η ρομαντική επιστημονική φαντασία του Χρήστου Πασσαλή και η μπεργκμανική «Πηγή των Παρθένων».  

Λευκός Θόρυβος (White Noise)

 Οι προσπάθειες μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας να ανταπεξέλθει στις τετριμμένες συγκρούσεις της καθημερινής ζωής, παλεύοντας παράλληλα με τα οικουμενικά μυστήρια της αγάπης, του θανάτου και της πιθανότητας να ευτυχήσει κανείς σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Οι σταθερά επίκαιρες παρατηρήσεις του ΝτεΛίλο φαίνεται θεωρητικά να επικοινωνούν με το κυκλοθυμικό και συστηματικά πικρόχολο σινεμά του Μπάουμπακ, έστω κι αν αυτή τη φορά χρειάστηκε να το σπρώξουν σε έναν ευρύτερο καμβά από αυτόν μιας ακόμη ταινίας σχέσεων. Ο καταξιωμένος συγγραφέας είναι όμως ένας πολύ πιο σαρκαστικός παρατηρητής από τον Νόα Μπάουμπακ και ένας λιγότερο εγωκεντρικός και ελιτιστής καλλιτέχνης από εκείνον.

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπακ

R.M.N.

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο Ματίας παραιτείται από την εργασία του στη Γερμανία και επιστρέφει στην πατρίδα του, ένα πολυεθνικό χωριό στην Τρανσυλβανία. Επιθυμεί να έχει περισσότερη συμμετοχή στην ανατροφή του γιου του, που για αρκετό καιρό είχε αναλάβει αποκλειστικά η μητέρα του, ώστε το παιδί να ξεπεράσει τις φοβίες που τον ταλαιπωρούν. Επιπλέον ανησυχεί για τον ηλικιωμένο πατέρα του και ταυτόχρονα ανυπομονεί να δει την πρώην ερωμένη του.

Η πιο βαθιά εστιασμένη ταινία του Κριστιάν Μουνγκίου στη σημερινή Ρουμανία είναι ταυτόχρονα η πιο οικουμενική του με ένα θέμα που αγγίζει πολλές γωνιές του κόσμου και ειδικά την Ευρώπη. Μαζί, είναι και η περισσότερο φιλόξενη σε αλληγορικούς συμβολισμούς και αναγνώσεις. Πράγμα ελαφρώς απρόσμενο αν κρίνουμε από τα εξαιρετικά διαυγή μα καθόλου απλουστευτικά φιλμ που μας είχε χαρίσει ως τώρα ο κορυφαίος σύγχρονος Ρουμάνος δημιουργός.

Σκηνοθεσία: Κριστιάν Μουνγκίου


 

Η Ιστορία της Γυναίκας μου (Story of my Wife)

Σε ένα παρισινό καφέ των αρχών του 20ού αιώνα, ένας ναυτικός βάζει στοίχημα να παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα δει να διαβαίνει την πόρτα. Ευτυχώς γι' αυτόν, η γυναίκα για την οποία κερδίζει το στοίχημα είναι η εκθαμβωτική Λίζι. Δυστυχώς, όμως, ένας γάμος που ξεκινά σαν χαριτωμένο αστείο σύντομα μετατρέπεται σε μια συναισθηματικά επώδυνη καταβύθιση στη ζήλεια.

Δουλεύοντας σε έναν επικό αφηγηματικό καμβά, η υποψήφια για Όσκαρ δημιουργός του καταξιωμένου «Ψυχή και Σώμα» διασκευάζει με τρομερή καλαισθησία και χολιγουντιανών προδιαγραφών φιλοδοξία ένα μεγαλειώδες μυθιστόρημα καταδικασμένου έρωτα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μια πορσελάνινης ομορφιάς Λεά Σεϊντού.

Σκηνοθεσία: Ίλντικο Ενιέντι

Kαραγκιόζης: Τhe Movie

Ο Διοικητής του χωριού αποφασίζει να διορίσει έναν δημόσιο γραμματέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς οι υπάλληλοί του αναγκάζονται να παραμελούν την εργασία τους για να εξυπηρετούν τους αναλφάβητους συμπολίτες τους στην γραπτή τους επικοινωνία. Ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση, ώσπου συναντά τον Καραγκιόζη που τον εντυπωσιάζει με τις γραμματικές γνώσεις που λέει πως έχει και η αναζήτηση λαμβάνει τέλος.

Tρισδιάστατη animated εκδοχή του «Καραγκιόζη Γραμματικού», ενός από τα δημοφιλέστερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου του θεάτρου σκιών

Σκηνοθεσία: Άκης Καρράς, Χρήστος Λειβαδίτης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Πιο Πολύ από Ποτέ (More than Ever)

Νεαρή γυναίκα με ανίατη ασθένεια ανακαλύπτει το μπλογκ ενός άντρα με παρόμοια μοίρα, ο οποίος ζει στη Νορβηγία και μοιάζει συμφιλιωμένος με το δικό του επικείμενο τέλος. Όταν εκείνη επιλέγει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της και να ταξιδέψει για να τον συναντήσει, ο σύντροφός της (ο Γκασπάρ Ουλιέλ, στον τελευταίο του ρόλο) αδυνατεί να πάρει ψύχραιμα την απόφασή της.

 Όσο αβανταδόρικος κι αν είναι ο κεντρικός ρόλος, η Βίκι Κριπς της «Αόρατης Κλωστής» τον ενδύει με περισσή αξιοπρέπεια και είναι πραγματικά στοιχειωτική, σε μια ελεγεία που ανακαλύπτει τον χαμένο χρόνο μιας ζωής που διακόπτεται απότομα σε λυτρωτικές σιωπές. Mια από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθεσία: Έμιλι Ατέφ

Ησυχία 6-9

Ένας άντρας και μια γυναίκα, ο Άρης και η Άννα, συναντιούνται τυχαία σε μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη. Είναι οι μόνοι ξένοι σε μια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων της που έχουν χαθεί ξαφνικά και αδικαιολόγητα.

Solo σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χρήστου Πασσαλή, ο oποίος συντονίζει ένα μελαγχολικό love story στις αλληγορικές συχνότητες της επιστημονικής φαντασίας και τα πικρά ραδιοκύματα ενός υπαρξιακού δράματος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής

Οι Πέντε Διάβολοι (The Five Devils)

Η Βίκυ, ένα παράξενο και μοναχικό κοριτσάκι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει όποιο άρωμα της αρέσει που μετά συλλέγει σε μια σειρά από βάζα με σχολαστικές ετικέτες. Έχει αιχμαλωτίσει κρυφά το άρωμα της μητέρας της Τζοάν, για την οποία τρέφει μια άγρια, υπερβολική αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα της μπαίνει στη ζωή τους, η Βίκυ αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές αναμνήσεις που την οδηγούν να ανακαλύψει τα μυστικά του χωριού, της οικογένειάς της, αλλά και της ίδιας της ύπαρξής της.

Η Αντέλ Εξαρχόπουλος πρωταγωνιστεί στην πολυσυζητημένη ταινία της Λέα Μυσιούς, με την Δάφνη Πατακιά να κλέβει την παράστση με το πέρασμά της.

Σκηνοθεσία: Λέα Μυσιούς

Άγρια Νύχτα (Violent Night)

Ομάδα μισθοφόρων εισβάλλει την Παραμονή Χριστουγέννων στο σπιτι μιας πλούσιας οικογένειας και τους παίρνει όλους όμηρους. Ωστόσο δεν είχαν υπολογίσει την παρέμβαση ενός μαχητή-έκπληξη, του Άγιου Βασίλη.

O Tόμι Γουίρκολα του «Dead Snow» επιχειρεί μια ανατρεπτική ανάγνωση του μύθου του Αη-Βασίλη, με τον Ντέιβιντ Χάρμπουρ του «Stranger Things» να τιμωρεί τα κακά παιδιά παραδειγματικά.

Σκηνοθεσία: Τόμι Γουίρκολα

Στο Σκοτάδι (Darkling)

Η μικρή Μίλισα μεγαλώνει με τον παππού και τη μητέρα της σε ένα απομονωμένο σπίτι, στα δάση του Βόρειου Κοσόβου. Την ημέρα πάει σχολείο με ένα άρμα των κυανόκρανων. Μόλις πέσει η νύχτα, κρύβεται πίσω απ’ την αμπαρωμένη πόρτα και ακούει το δάσος να ζωντανεύει. Στο σκοτάδι, όμως, κατοικεί μόνο ένα απροσδιόριστο κακό που κοντοζυγώνει. Ο Ντούσαν Μίλιτς εμπνέεται από το γράμμα μιας Σέρβας μαθήτριας που διαβάστηκε στη συνέλευση του ΟΗΕ και, πειραματιζόμενος με την υπόσχεση μιας ταινίας τρόμου, παραδίδει μια επίκαιρη αντιπολεμική αλληγορία.

Σκηνοθεσία: Ντούσαν Μίλιτς

Dragon Ball Super:Super Hero

Ένας εχθρός από το παρελθόν του Γκόκου επιστρέφει για να θέσει νέες δοκιμασίες σε αυτόν και τους συντρόφους του.

To γνωστό anime που έκανε θραύση στα ‘90s στη χώρα μας μέσω της προβολής του από τα ιδιωτικά κανάλια επιστρέφει στους κινηματογράφους.

Σκηνοθεσία: Τετσούρο Κοντάμα

Η Πηγή των Παρθένων (The Virgin Spring)

Μια νεαρή κοπέλα, μια παρθένα με αγνή και άδολη ψυχή, πηγαίνει μαζί με την ζηλιάρα, παγανίστρια και έγκυο υπηρέτριά της να παραδώσει κεριά στην εκκλησία, κάτι που σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, μόνο μια παρθένα μπορεί να το κάνει. Όμως, ο ναός βρίσκεται αρκετά μακριά από το αγρόκτημα της οικογένειάς της, ο δρόμος της είναι μακρύς, και κάποια στιγμή συναντά τρια άτομα, που στην αρχή νομίζει πως είναι απλώς κάποιοι άκακοι βοσκοί. Αν και η νεαρή μοιράζεται μαζί τους το φαγητό της, οι τρεις άντρες της επιτίθενται, την βιάζουν και την σκοτώνουν.

Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1961 για μία από τις σημαίνουσες στιγμές της φιλμογραφίας του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν