Ο Σπάικ Λι βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ταινιοθήκη: «Έχω κάμποσα joints ακόμα μπροστά μου» - νεα || cinemagazine.gr
10:33
15/1

Ο Σπάικ Λι βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ταινιοθήκη: «Έχω κάμποσα joints ακόμα μπροστά μου»

Σε μια όχι και τόσο λαμπερή, λόγω των συνθηκών, διαδικτυακή τελετή, ο 63χρονος δημιουργός τιμήθηκε από αδελφούς και συναδέλφους μιας ήδη μεγάλης καριέρας, που έχει όμως ακόμα μακρύ και ωραίο δρόμο μπροστά της.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν έχουμε πολλούς σαν τον Σπάικ Λι. Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε μια εποχή που μπορεί να γεννήσει ανάλογους δημιουργούς. Όμως σήμερα δεν έχουμε - ακόμα και ο συγκαιρινός του Σπάικ, ο Τζον Σίνγκλετον, μας άφησε πρόωρα - μαύρους δημιουργούς, γνωστικούς, εργατικούς, ευρέως φάσματος και βαθιάς επίδρασης. Ο Σπάικ, ανεξάρτητα από του που στέκεται ο καθένας προσωπικά έναντι του έργου του, είναι ένα ενεργότατο κεφάλαιο του σύγχρονου κινηματογράφου. Και μιλάει - πράγμα απολύτως απαραίτητο.

Η φετινή χρονιά, μοναδική βέβαια στις επιταγές της, επέβαλε μια γιορτή που δεν θυμίζει τις ανάλογες χολιγουντιανές γιορτές. Σε μια διαδικτυακή εκδήλωση λοιπόν, με οικοδέσποινα την Τζόντι Φόστερ, η Αμερικανική Ταινιοθήκη έδωσε το σημαδιακό 34ο βραβείο της στον Σπάικ. Του «Κάνε το Σωστό», του «Καλοκαιριού του Σαμ», του «Μάλκολμ Χ», της «25ης Ώρας», της «Παρείσφρησης», του «Inside Man» - που συναντήθηκε και με την οικοδέσποινά του. Του Σπάικ των 5 οσκαρικών υποψηφιοτήτων, του ενός τιμητικού και του ενός «κανονικού» Όσκαρ.

Δεν ήταν όλοι τους εκεί, ήταν όμως πολλοί. Παραγωγοί του, διευθυντές διανομής του, μοντέρ του, o Έρνεστ Ντίκερσον ο φωτογράφος με τον οποίον τον γνωρίσαμε, ηθοποιοί του φυσικά, o Ντελρόι Λίντο του «Da 5 Bloods», η Άντζελα Μπάσετ, η Ρόζι Πέρεζ - ακόμα και ο Ράιαν Κούγκλερ έκανε ένα πέρασμα οπότε και αναφέρθηκαν συγκινητικά στον Τσάντγουικ Μπόουζμαν, με τον οποίον αμφότεροι συνεργάστηκαν.

Ο Σπάικ, σε ένα εκτεταμένο Q&A που ακολούθησε, είπε πολλά και ενδιαφέρονται ανάμεσα στα οποία έκανε την αυτοκριτική του, ιδίως για την συμπεριφορά του στους ηθοποιούς στις πρώτες ταινίες («τόσα ήξερα», είπε χαριτωμένα), στο είδος των δημιουργών που ήθελε να μοιάσει («πάντα μου άρεσαν οι δημιουργοί που σφυρηλατούσαν την τέχνη τους, έκαναν πολλες ταινίες και πάλευαν με τη δουλειά») και, απαντώντας στην Φόστερ για το πώς αισθάνεται να παίρνει ένα βραβείο συνεισφοράς στα 63 του, είπε «ότι αν αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς να καθυστερήσεις τον Πατέρα-Χρόνο. Έχω μερικά joints να κάνω ακόμα».

Και με τις δικές μας ευχές, κάπως θα τον δούμε και στα φετινά Όσκαρ («Da 5 Bloods» και «American Utopia» είναι γερό δίδυμο), να είναι πάντα καλά.