Από τη Lady Gaga στον Sam Smith! Ακούστε τα τραγούδια που διεκδικούν το φετινό όσκαρ

2016-01-18 13:20:21
Από τον Πάνο Γκένα

Αν και η Ακαδημία δεν φημίζεται για το αλάνθαστο μουσικό της γούστο, ακούστε τους φετινούς μελωδικούς υποψήφιους.

Υπάρχουν τραγούδια που απέκτησαν τεράστια συνάφεια με την εικόνα που συνόδευσαν και σφράγισαν ανεξίτηλα την κινηματογραφική μνήμη. Δυστυχώς στα όσκαρ η κατηγορία τραγουδιού είναι αρκετά παραγνωρισμένη από τα μέλη της Ακαδημίας και η βράβευσή τους συνήθως δεν αφορά κανένα (με εξαιρέσεις).

Ασφαλώς και στη λίστα των βραβευμένων τραγουδιών με το αντίστοιχο Όσκαρ, θα βρείτε μελωδίες και στίχους που έδεσαν απόλυτα με τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που τα ενέπνευσαν, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια η κατηγορία είναι συνήθως ένα καλλιτεχνικό δεκανίκι για να ανέβουν στη σκηνή διάσημοι ποπ σταρς σε μια προσπάθεια να ανέβει η τηλεθέαση.

Μετά τα πρόσφατα βραβεία του «Skyfall» της Adele, του «Let It Go» από το «Ψυχρά κι Ανάποδα» και του «Glory» από το «Selma», ας δούμε τη φετινή πεντάδα που διεκδικεί το όσκαρ τραγουδιού.


«Writing's On The Wall», από το «Spectre»
ερμηνεία: Sam Smith

Ακόμα κι αν κάποιοι απογοητεύθηκαν από το επικών διαστάσεων μουσικό μελόδραμα, η φόρα του «Skyfall» οδήγησε τον Βρετανό Sam Smith στην πεντάδα, ενώ του χάρισε και τη φετινή Χρυσή Σφαίρα. Μπορεί ο Smith να έχει φωνητικές δυνατότητες, αλλά το θρηνητικό «Writing's On The Wall» έχει μία μελωδία που δεν συγκρατείται εύκολα, βρήκε αρκετούς φανατικούς πολέμιους και σίγουρα δεν πρόκειται για μία αξιομνημόνευτη μπαλάντα στην παράδοση της σειράς. 



«Simple Song #3», από τη «Νιότη»
ερμηνεία: Sumi Jo

Φρέσκος μετά το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για την «Τέλεια Ομορφιά», το «Simple Song» του βραβευμένου με πούλιτζερ Ντέιβιντ Λανγκ έχει περίοπτη θέση και βασικό ρόλο στο σενάριο της «Νιότης». Αυτό το γεγονός του έδωσε έξτρα πόντους για να βρεθεί υποψήφιο και η (μικρή) πιθανότητα νίκης θα αντιστοιχεί σε «καλλιτεχνικό άλλοθι».



«Til It Happens To You», από το ντοκιμαντέρ «The Hunting Ground»
ερμηνεία: Lady Gaga

Η Lady Gaga που άλωσε πέρυσι τη σκηνή της Ακαδημίας στο μουσικό αφιέρωμα για τη «Μελωδία της Ευτυχίας», θέτει ισχυρές βάσεις να επιστρέψει (και ενδεχομένως να κερδίσει) με αυτό το τραγούδι που συνοδεύει ένα ντοκιμαντέρ-καταγγελία για το σχολικό byllying. Γραμμένο από τη Dianne Warren των '90s επιτυχιών «I Don't Want To Miss A Thing» («Armageddon»), «Because You Loved Me» («Υπόθεση Πολύ Προσωπική») κ.α., το «Til It Happens To You» είναι πιθανό να της δώσει το όσκαρ στην όγδοη υποψηφιότητά της.



«Earned It», από τις «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι»
ερμηνεία: The Weeknd

Το πολυπλατινένιο σάουντρακ της χρονιάς αντιπροσωπεύεται με το τραγούδι του εξαιρετικά δημοφιλή Weeknd (Abel Makkonen Tesfaye). Η Ακαδημία αποφάσισε να πριμοδοτήσει με μία υποψηφιότητα την σκανδαλώδη (λέμε τώρα) εμπορική επιτυχία της χρονιάς και άφησε έξω το “See You Again” από το «Furious 7», το τραγούδι που πολλοί θεωρούσαν φαβορί φέτος, μιας και αντηχούσε συγκινητικά τον τραγικό χαμό του πρωταγωνιστή της ταινίας Πολ Γουόκερ.

Manta Ray από την ταινία «Racing Extinction»
ερμηνεία: Antony

Μπορεί το τραγούδι «One Kind of Love» του Brian Wilson από την ταινία «Love & Mercy» να μην συμπεριλήφθηκε ούτε στη λίστα των φιναλίστ της κατηγορίας, η Ακαδημία έκανε όμως την έκπληξη και πρότεινε το τραγούδι «Manta Ray» από το ντοκιμαντέρ «Racing Extinction» του βραβευμένου με όσκαρ Λούι Ψυχογιός («The Cove»). Η ταινία είναι ένα οικολογικά ανήσυχο ντοκιμαντέρ για τη δράση μιας ομάδας καλλιτεχνών-ακτιβιστών, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει προβοκατόρικα τον πλανήτη για τον αφανισμό των ειδών. Το αισθαντικό τραγούδι έχει την υπογραφή της Antony (πολλοί την ξέρετε ως Antony Hegarty), της ταλαντούχας, διεμφυλικής ερμηνεύτριας των Αntony and the Johnsons.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ