Μην Κοιτάτε Πάνω - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Μην Κοιτάτε Πάνω

Don't Look Up

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η.Π.Α.
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΣΕΝΑΡΙΟ: Άνταμ ΜακΚέι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τίμοτε Σαλαμέ, Μαρκ Ράιλανς, Τζόνα Χιλ, Αριάνα Γκράντε, Ρον Πέρλμαν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λίνους Σάντγκρεν
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκολας Μπριτέλ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 138'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Μην Κοιτάτε Πάνω

Κομήτης κατευθύνεται ολοταχώς προς τη Γη, στην αλληγορική σάτιρα καταστροφής του Άνταμ ΜακΚέι που έρχεται καταπάνω μας με πλειάδα αστέρων (Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζόνα Χιλ), αρκετό γέλιο, αλλά και προβληματική συνοχή.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Ταινίες με αστεροειδείς που έρχονται να μας αφανίσουν υπάρχουν πολλές. Από υπερτροφικά φιλμ καταστροφής σαν το «Αρμαγεδδών», μέχρι πιο σοβαρές εκδοχές τους με τίτλους που θα δούλευαν εξίσου καλά σε πορνό («Deep Impact»). Από ρομαντικές κομεντί («Χάρηκα Που Σε Γνώρισα»), μέχρι υπαρξιακά δράματα σαν το «Last Night» του Ντον ΜακΚέλαρ - το οποίο παρεμπιπτόντως είναι αριστούργημα. Εδώ, ο Άνταμ ΜακΚέι του «Anchorman» κάνει τον επικείμενο όλεθρο κωμωδία, σε παραγωγή Netflix, με ένα all-star καστ που περιλαμβάνει Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ, Τζόνα Χιλ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Ρον Πέρλμαν, Αριάνα Γκράντε και ένα σωρό άλλους. Το γέλιο είναι μπόλικο, η αλληγορία εμφανής, η συνοχή ωστόσο αγνοείται.

Στο «Μην Κοιτάτε Πάνω», δύο χαμηλόβαθμοι αστρονόμοι (Ντι Κάπριο και Λόρενς) ανακαλύπτουν πελώριο κομήτη σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη και αναλαμβάνουν να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα πως οι μέρες της είναι μετρημένες. Αρχικά την Πρόεδρο των ΗΠΑ (Μέριλ Στριπ) που όμως είναι μια θηλυκή εκδοχή του Τραμπ, οπότε αυτό δεν πάει πολύ καλά. Ούτε οι εκκλήσεις τους στα ΜΜΕ πάνε καλύτερα. Γιατί κανείς στην πραγματικότητα δε θέλει να κοιτάξει πάνω.

Η επιστροφή του Άνταμ ΜακΚέι στο στοιχείο του μετά τη συζητήσιμη παρένθεση των σοβαροφανών «Vice» και «Μεγάλο Σορτάρισμα», φαντάζει σαν μια ακαταμάχητη ανάγκη να ξεσπαθώσει προς οτιδήποτε προκαλεί την κωμική του οξυδέρκεια. Εν μέσω μάλιστα μιας πανδημίας που του έδωσε λαβές να κάνει ακόμα πιο εξωφρενικό το σενάριο που είχε ήδη γράψει, αλλά κυρίως μιας κλιματικής αλλαγής, στις προειδοποιήσεις της οποίας πατάμε «αναβολή» σαν να είναι ξυπνητήρι. Ο τραμπισμός μπαίνει πρώτος στο στόχαστρο, με τη Μέριλ Στριπ και τον προσωπάρχη γιο της Τζόνα Χιλ να χειρίζονται τα πάντα σαν καμπάνια επικοινωνίας. Ακολουθούν τα μίντια, εξίσου ασόβαρα, με τους τηλεπαρουσιαστές Κέιτ Μπλάνσετ και Τάιλερ Πέρι να απαντούν ένα ωραιότατο «δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου» στους επιστήμονες που ωρύονται ότι «θα πεθάνουμε όλοι».

Eξελίσσεται σε ένα σύνολο από σατιρικά σκετσάκια που υποχρεούνται να συνυπάρξουν σε έναν υποτυπώδη άξονα γεγονότων

Το κοκτέιλ της καταστροφής συμπληρώνουν οι τσιχλόφουσκες των σόσιαλ και της showbiz (η Αριάνα Γκράντε σε τίμια meta-εμφάνιση), ο θρίαμβος του «τι μας κρύβουν;» έναντι του επιστημονικού ορθολογισμού, ο υπερπατριωτικός ρεπουμπλικανισμός, με τον Ρον Πέρλμαν ως ιδανικό αντι-Φέρελ να παρωδεί το «Αρμαγεδδών». Και για ομπρελίτσα, μια ηγεσία που αναθέτει τη σωτηρία μας σε εντερπρενέρ μεγιστάνα, με τον Μαρκ Ράιλανς να ενσαρκώνει ένα CEO υβρίδιο του Ίλον Μασκ, του Στιβ Τζομπς, του Τιμ Κουκ και του Τζεφ Μπέζος. Την ώρα που η ανθρωπότητα, εθελοτυφλούσα και πολωμένη (από τη μία οι Don’t Look Up, από την άλλη οι Just Look Up), οδεύει σε αφανισμό.

Ο ΜακΚέι ξεκινά δυναμικά, με αρκετά μαζεμένα αστεία, ως επί το πλείστον σλάπστικ λογικής. Με την πυκνότητά τους να χαλαρώνει, η έλλειψη εστίασης στο τι ο καλός κωμικογράφος θέλει να πρωτοπεί γίνεται εμφανής και η πέραν του διώρου διάρκεια φαντάζει τεράστια. Κι ενόσω προσπαθεί φιλότιμα να αξιοποιήσει το ευρύ επιτελείο αστέρων που έχει διαθέσιμο, το «Μην Κοιτάτε Πάνω» εξελίσσεται σε ένα σύνολο από σατιρικά σκετσάκια που υποχρεούνται να συνυπάρξουν σε έναν υποτυπώδη άξονα γεγονότων.

Λειτουργώντας ίσως υπό το βάρος μιας φιλελεύθερης αίσθησης καθήκοντος να θίξει μεμιάς όλα τα κακώς κείμενα, ο ΜακΚέι, παιδί του Saturday Night Live, επιβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται καλύτερα τους κώδικες της κωμωδίας από αυτούς της αφήγησης. Ενδεικτικά, η παρουσία του Χιμές Πατέλ στο ρόλο του συντρόφου της Λόρενς μπορούσε να λείπει δίχως να αλλάζει κάτι στην εξέλιξη της ιστορίας. Όπως επίσης, ορισμένα σημεία είτε δε βγάζουν νόημα, όπως η πρόσκαιρη συστράτευση του Ντι Κάπριο με το ιδιωτικής πρωτοβουλίας πλάνο σωτηρίας του πλανήτη, είτε εγείρουν απορίες ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ταινίας, όπως η παλινόρθωση της αμερικανικής οικογένειας κατά το φινάλε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Μην Κοιτάτε Πάνω
  • Μην Κοιτάτε Πάνω