Μια υπέροχη (animated) Ιστορία: Καρτούνς από το 1926 γίνονται public domain - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:59
18/1

Μια υπέροχη (animated) Ιστορία: Καρτούνς από το 1926 γίνονται public domain

Όχι πια πνευματικά δικαιώματα για μια σειρά απολαυστικών προοιμίων του σημερινού καθεστώτος του animation και το Cartoon Brew γιορτάζει με ένα εκπληκτικά καταρτισμένο αφιέρωμα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Εκατοντάδες καρτούν από το 1926 περνούν σε public domain, όπερ σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως στο διαδίκτυο, όχι όμως και να τους φορεθεί μεταγενέστερη μουσική (καθώς όλα βωβά, προφανώς) ή παρόμοιες καταχρηστικές πρακτικές.

Ο Βίνσεντ Αλεξάντερ έχει πραγματοποιήσει μια μίνι διατριβή στο ενήμερο site, αναφέροντας μιας πλειάδα τίτλων που εκτός από τον Winnie the Pooh μπορούν πλέον να κυμαίνονται ελεύθερα δίχως πνευματικά δικαιώματα στην διαδικτυακή και όχι μόνο σφαίρα. Το εκτενές άρθρο (σύνδεσμος στο τέλος) περιηγείται σε τίτλους που αποτελούν τις πηγές του σημερινού mainstream, και προέρχονται ναι μεν από συνήθεις υπόπτους (Ντίσνεϊ, Γουόλτερ Λαντζ, Λότε Ρέινινγκερ, Ότο Μέσμερ, Μαξ Φλάισερ, Νομπούρο Οφούτζι), ονόματα που δυστυχώς ο χρόνος έχει παρακάμψει, αλλά ως είθισται είναι αυτοί άνευ των οποίων δεν θα υπήρχε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα.

Αφήνουμε εδώ τρία δείγματα πρωτοποριακής (Χανς Ρίχτερ, Νομπούρο Οφούτζι και το clay-mation (!) του Τζόζεφ Σαν), μη αμερικανικής προελεύσεως, καθότι ίσως γνωστότερη και παραπέμπουμε με πάθος στο άρθρο του Αλεξάντερ όπου θα και θα βρείτε σχολιασμένα αποσπάσματα για μια μακρά σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων-ωκεανό πραγματικό του είδους.