Βίντεο: Η σάτιρα στο αμύθητο «Duck Soup» των αδελφών Μαρξ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:52
18/5

Βίντεο: Η σάτιρα στο αμύθητο «Duck Soup» των αδελφών Μαρξ

Αν έπρεπε να διαλέξει κανείς την απόλυτη σάτιρα πάνω στην διεφθαρμένη φύση που οδηγεί στον ολοκληρωτισμό και τον πόλεμο, το «ΣΟΣ Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» έχει έναν πολύ-πολύ ισχυρό αντίπαλο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Γυρίζουμε σχεδόν 90 χρόνια πριν. Σε μια εποχή θριάμβου του κινηματογραφικού είδους, του πειραματισμού εντός του, της πλαστικής τελειοποίησής του που θα ολοκληρωνόταν δύο δεκαετίες αργότερα, της εποχής, εν προκειμένω, που η Κωμωδία βρίσκεται σε ένα διαρκές απόγειο. Την εποχή που μεσουρανούν οι αδελφοί Μαρξ. Και από μια πλευρά δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι κανείς.

Το One Hundred Years of Cinema καταθέτει στεφάνι σινεφιλίας και αναγνώρισης στο «Duck Soup», του Γκράουτσο, των Μαρξ και του Λίο ΜακΚάρεϊ (uncredited παραγωγής του Χέρμαν Μάνκιεβιτς!), αυτή την υπερφυσική κωμωδία, την γεμάτη σκηνές ανθολογίας, το κωμικό και δυστυχώς προφητικό απαύγασμα (βγαίνει την ίδια χρονιά που ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία), τελικά έναν από τους λόγους που σαν την ευφορία που σου φέρνει ένα μεγάλο έργο, δύσκολα θα βρεις αλλού.