Βίντεο: Κινηματογραφικά «ναρκωτικά» και πώς να τα κατασκευάσετε - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:51
11/5

Βίντεο: Κινηματογραφικά «ναρκωτικά» και πώς να τα κατασκευάσετε

Καλό το CGI, καλύτεροι όμως οι παραδοσιακοί τρόποι που μηχανεύονται οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες για να δημιουργήσουν την, ενίοτε απαραίτητη, αληθοφάνεια. Τα «ναρκωτικά» λοιπόν και η τέχνη παρασκευής τους για χάρη της πλανεύτρας κινηματογραφικής μηχανής.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Καθώς το αμερικανικό σινεμά έχει μια κολοσσιαία εμμονή με τα ναρκωτικά και την χρήση τους, ιδίως από το '80 και μετά, οι prop masters του συνεργείου (ο ειδικός επιμελητής κάθε λογής μικροαντικειμένου που βλέπουμε στο κάδρο) έχουν πολλή δουλειά με την αληθοφανή παρουσίασή τους.

Το χρώμα, η σύσταση, ο καπνός, οι ψευδοσύριγγες και βέβαια ό,τι χρειάζεται για να φανεί πειστικό ένα σνιφάρισμα/τρύπημα/παρασκευή (δείτε έμφαση στο βάρος του καπνού, για παράδειγμα), παρουσιάζονται σε αυτό το σύντομο βίντεο, που γίνεται και κάπως αστείο με την διαρκή επιστροφή στο σετ του «Σημαδεμένου», όταν η τεχνογνωσία παρασκευής ψευδοναρκωτικών δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, ο Πατσίνο/Μοντάνα, αποβλακωμένος ανάμεσα στα βουνά της κοκαΐνης του, λίγο χιούμορ -και λίγο αμοραλισμό- θέλει για να σε εξαντλήσει στα γέλια.