Bίντεο: Οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες που δεν γνωρίζατε - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:50
15/5

Bίντεο: Οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες που δεν γνωρίζατε

Το Cinema Cartography σε συνεργασία με το MUBI, αλλάζουν τον ρυθμό και τιτλοφορούν ανάλογα ένα θαυμάσιο 40λεπτο βίντεο πάνω σε κινηματογράφο που είναι πάντα εκεί ακόμα κι όταν δεν μιλάμε όσο θα έπρεπε γι' αυτόν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Καταλαβαίνει κανείς την κατάσταση των κινηματογραφικών πραγμάτων σήμερα, από γνωστικής πλευράς ειδικών και ερασιτεχνών τουλάχιστον, όταν ένα σινεφιλικό βίντεο-δοκίμιο τιτλοφορεί έτσι έτσι την δουλειά του, περιλαμβάνοντας στους υπό συζήτηση σκηνοθέτες ονόματα όπως αυτά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Αντρέι Ζουλάφσκι και του Ναγκίσα Όσιμα. 

Αντιπαρερχόμαστε όμως αγέρωχα το παράπονο και παρουσιάζουμε την πρόσφατη δουλειά του Cinema Cartography, που εκτός των απολύτως βασικών προαναφερθέντων, περιλαμβάνει και ονόματα όπως αυτά της Μάγια Ντέρεν, του Γκλάουμπερ Ρόχα, του Λαβ Ντίαζ, της Λαρίσα Σέπτικο ή του Φράντισεκ Βλάτσιλ, αντάμα με μερικούς ακόμα σημαντικούς δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Το βίντεο αφιερώνει καλογραμμένο κείμενο και κατατοπιστικό οπτικό υλικό γνωριμίας με τη δουλειά ανθρώπων που εκτοπίζονται από τον ρου της τρέχουσας, πλήρως αντιπνευματικής, συγκυρίας που φυσικά πληγώνει και το σινεμά. Ρίξτε μια ματιά, χαρίστε μια ευκαιρία.