Έκανε ημερήσιο ρεκόρ 21ου αιώνα η Γιορτή του Σινεμά; Βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα; Ποια ταινία ήρθε πρώτη; Ποια ευνοήθηκε τόσο που έκανε το 75% του συνόλου της εκείνη τη μέρα; Πόσα εισιτήρια έκοψαν τα «Μαγνητικά Πεδία» σε μία έκτακτη προβολή; Απαντήσεις στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυσή του ελληνικού box-office.
Για δεύτερη χρονιά, λοιπόν, είχαμε τη Γιορτή του Σινεμά, με σημαντική αύξηση των εισιτηρίων σε σχέση με πέρυσι, καθώς κόπηκαν σε μια μέρα 146.112 εισιτήρια, ένας αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ για τον 21ο αιώνα – το προηγούμενο, αν αναρωτιόσασταν, ανήκε στην περσινή Γιορτή του Σινεμά με 110.934 εισιτήρια. Τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν είναι πολλά, με πρώτο το γεγονός ότι υπάρχει κοινό πρόθυμο να πάει σινεμά με χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου. Ναι, υπάρχουν οι μέρες προσφορών, θα σου πουν αιθουσάρχες και διανομείς, αλλά σαν δράση είναι κάτι που δεν γίνεται ενιαία, κεντρικά και ομοιόμορφα και επίσης επιλέγονται πάντα μέρες χαμηλής προσέλευσης - υπάρχουν λόγοι που είναι χαμηλή η προσέλευση τις συγκεκριμένες μέρες και δεν σχετίζονται μόνο με την τιμή του εισιτηρίου. Η διάκριση τιμών πχ., που εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού θα μπορούσε να είναι μια λύση και για το arthouse κυκλώμα, το οποίο αργεί να πάρει τα πάνω του μετά τις καραντίνες. Πολλά μπορούν να γίνουν αρκεί να παραδεχτούμε ότι ναι μεν χρειάζεται ένα x ποσό ανά άτομο για να είναι βιώσιμη η λειτουργία μιας αίθουσας, αλλά η ζήτηση για σινεμά δεν είναι ανελαστική ως προς την τιμή του εισιτηρίου, oπότε μια αύξηση της τιμής μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Δυστυχώς, βλέπουμε να ξεκινούν όλοι από την παραδοχή ότι και με χαμηλότερο εισιτήριο δεν θα έρθει παραπάνω κόσμος, την οποία διαψεύδουν εμφατικά δράσεις σαν τη Γιορτή του Σινεμά. Επίσης, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν σημασία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες – η ποιότητα της προβολής, η άνεση των καθισμάτων, πράγματα που, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητα και επηρεάζουν την προσέλευση περισσότερο από όσο θα ήθελε να πιστεύει η Αγορά. Και, για να προλάβουμε καλοθελητές, προφανώς ένα μόνιμο εισιτήριο 2 ευρώ ειναι τιμή μη βιώσιμη.
Σταθήκαμε περισσότερο στα παραπάνω, επειδή λόγω της δράσης, δεν χωρεί ανάλυση σε βάθος και σύγκριση με τα προηγούμενα τετραήμερα. Η Πέμπτη ήταν η μεγαλύτερη μέρα για όλες τις ταινίες, σε κάποιες δραματικά μεγαλύτερη. Το ελληνικό «Ακου ποιος Μιλάει» για παράδειγμα, σημείωσε μεγαλύτερο άνοιγμα από αντίστοιχες εγχώριες «εμπορικές» απόπειρες της πρόσφατης μνήμης χάρη μόνο στην Πέμπτη του, όταν κόπηκαν τα 18.012 από τα 23.981 εισιτήρια. Πρακτικά, δηλαδή, το 75% του ποσού προήλθε από την Πέμπτη. Για τον Σκορσέζε είχαμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει δεδομένη την κατοστάρα, η αναλογία των εισιτηρίων μας δείχνει και την προτίμησή του από το κοινό – 16.888 την Πέμπτη, αλλά 33.338 σύνολο τετραημέρου, κόπηκαν δηλαδή περισσότερα τις τρεις μέρες που ακολούθησαν. Μένει να δούμε σε τι νούμερο θα κλείσει.
Για τον «Φρέντι» που βρέθηκε στην πρώτη θέση, θα τα πούμε σε special άρθρο με αφορμή το Halloween. Οι «Περασμένες Ζωές» με τη βοήθεια και της Πέμπτης βρίσκονται στα 26 χιλιάδες εισιτήρια. Στην παρούσα φάση και με δεδομένο το ευρύτερο άνοιγμά τους αυτή την Πέμπτη, φαίνονται σαν να κινούνται προς ένα σύνολο πιο κοντά στις 40 χιλιάδες του «Aftersun», παρά στα 50.000+ της «Ανατομίας» και του «Ινισέριν». Πιστεύουμε ότι πετάχτηκαν εισιτήρια στον κουβά και ότι αυτή η ταινία έπρεπε να κυκλοφορήσει αρχές καλοκαιριού, όπως έξω. Θα είχε μήνες προβολών στα θερινά μπροστά της, δίχως σοβαρό ανταγωνισμό στην κατηγορία της.
Όσο για τη νέα ταινία του Νάνι Μορέτι, κακό το σύνολο των 1.678 εισιτηρίων από 18 οθόνες, σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο παρακάτω θα πήγαινε, αν δεν είχε προηγηθεί γενναίο promo. Παραμένοντας κάτω από το Top-10, το «Γραφείο Καθηγητών» βρίσκεται στα 6.667 εισιτήρια. Δεν είχε αρκετές προβολές για να βοηθηθεί από την Πέμπτη, αλλά αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι… «καθαρά» εισιτήρια. «Με τη συνδρομή της Γιορτής του Σινεμά θα πιάσει πενταψήφιο νούμερο, ήδη πάντως το λογαριάζουμε για sleeper hit στην κατηγορία του», γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το κοντέρ ήταν ακόμα στα 2.187 εισιτήρια και επιμένουμε στην εκτίμησή μας. Συμπαθές και το σύνολο των 3.483 εισιτηρίων που έχει κόψει ο Τζεϊλάν, αν αναλογιστείς τη διάρκεια της ταινίας. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι την Πέμπτη με μια προβολή τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση έκοψαν 216 εισιτήρια. Το σύνολο της ταινίας, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2022 είναι 28.163 εισιτήρια. Ενημερωτικά, το αντίστοιχο φετινό ελληνικό hit είναι το «Black Stone», που έχει κόψει 23.219 εισιτήρια.
Nα σημειωθεί ότι στα παραπάνω νούμερα δεν υπολογίζονται οι εισπράξει του «Killer», καθώς το Netflix έχει βγάλει απαγορευτικό στις ανακοινώσεις των εισπράξεων. Αν λάβουμε υπόψη αυτό, καθώς και τα 84.747 εισιτήρια που κόπηκαν το παρασκευοσαββατοκύριακο, το σύνολο του τετραημέρου επανήλθε σε εξαψήφιο νούμερο. Θετικό σημάδι αλλά, όπως έλεγε και μια ψυχή, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες.
Δείτε αναλυτικά το Top-10:
1.Πέντε Νύχτες στου Φρέντι – 47.487 εισιτήρια, 72 οθόνες
2.Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού – 73.568 εισιτήρια, 106 οθόνες (Σύνολο: 73.568 εισιτήρια)
3.Paw Patrol: H Σούπερ Ταινία – 28.122 εισιτήρια, 109 οθόνες (Σύνολο: 51.722)
4.Άκου Ποιος Μιλάει – 23.981 εισιτήρια, 77 οθόνες
5.Ο Εξορκιστής: Πιστός – 14.512 εισιτήρια, 46 οθόνες (Σύνολο: 80.417)
6.Μυστήριο στη Βενετία – 11.147 εισιτήρια, 37 οθόνες (Σύνολο: 159.206)
7.Περασμένες Ζωές – 10.970 εισιτήρια, 45 οθόνες (Σύνολο: 26.103)
8.Μπάντι ο Ροκ Σταρ 3 – 8.809 εισιτήρια, 63 οθόνες
9. Η Ζουγκλοπαρέα 2: Ο Γύρος του Κόσμου - 4.226 εισιτήρια, 35 οθόνες(Σύνολο: 16.125 εισιτήρια)
10. Barbie – 4.191 εισιτήρια, 31 oθόνες (Σύνολο: 465.300)