Βίντεο: Ο ασυναγώνιστος κόσμος δράσης-κωμωδίας του Τζάκι Τσαν - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:08
7/4

Βίντεο: Ο ασυναγώνιστος κόσμος δράσης-κωμωδίας του Τζάκι Τσαν

Ο θρύλος από το Χονγκ Κονγκ γίνεται 69 ετών κι ένα βίντεο υπενθυμίζει γιατί εκτός από αγαπημένος περασμένων γενιών είναι κι ένας παραγνωρισμένος filmmaker περιωπής.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για αυτούς που μεγάλωναν στην δεκαετία που θεμελίωσε τον μύθο του ('80ς) δεν θέλει ερώτημα, κινηματογραφικά μιλώντας, ποιος είναι μεγαλύτερος σταρ πολεμικών τεχνών. Όμως ο Τσαν είναι και κάτι παραπάνω: Είναι δημιουργός με σαφείς αισθητικές επιλογές και ένα αποτέλεσμα που όμοιό του δεν υπάρχει. Και αν ειδικότερα μιλήσουμε για το τι θα πει κωμωδία δράσης, στον Τσαν στέκεσαι.

Ο λόγος είναι τριπλός: Πρώτον στο σινεμά του δράση είναι κωμική και η κωμωδία του (υπερ)δραστήρια. Ο άνθρωπος μπολιάζει το ένα με το άλλο κατά τρόπο απερίγραπτο, που αναφέρεται μόνο στις απαρχές του κινηματογράφου και την εποχή του Βωβού. Δεύτερον έχει απόλυτα διασαφηνισμένη στάση στο πώς γυρίζονται οι σκηνές του. Φωτισμένα, καθαρά, ευκρινώς, σταθερά, μονοπλανικά. Ο άνθρωπος είναι κάτι σαν τον Τζον Φορντ του είδους του. Κι επειδή ξέρει να πλακώνεται έντεχνα, δεν έχει ανάγκη το μοντάζ να κρύψει τις αδυναμίες του (και να χαλάσει και τον ρυθμό του). Τρίτον είναι ένας εμπνευσμένος, χαρισματικός χορογράφος δράσης. Λίγα πράγματα είναι πιο διασκεδαστικά και ακόμα πιο λίγα είναι τόσο απίθανα όσο αυτές οι διαβόητες σκηνές του Τζάκι που απορείς κυριολεκτικά πώς τις γύρισε.

Στο ακόλουθο βίντεο θα βρείτε περισσότερους λόγους να τον εκτιμήσετε και ένα πλήθος από σκηνές-αποδεικτικά, που σε κάνουν να θέλεις να πιάσεις από την αρχή την φιλμογραφία του, ιδίως από την περίοδο του Χονγκ Κονγκ στην εκπληκτκή του δεκαετία του '80.