Βίντεο: Το «Minority Report» και η επιβεβαίωση της ελευθερίας της επιλογής - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:00
12/1

Βίντεο: Το «Minority Report» και η επιβεβαίωση της ελευθερίας της επιλογής

Κρυστάλλινο και διαυγές, ένα εκ των κομψοτεχνημάτων απολύτως πρώτης γραμμής του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αναλύεται στις δημιουργικές αρχές που το συνθέτουν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Παρότι θα ακουστεί ίσως αιρετικό, δεν λέγεται με την παραμικρή διάθεση πρόκλησης. Ανάμεσα στις ταινίες που βασίζονται σε ιστορίες του Φίλιπ Ντικ, το «Minority Report» είναι η καλύτερη ταινία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο συλλογικό μνημονικό το «Blade Runner» είναι η γοητευτικότερη όμως αυτή δεν είναι παρά μια ωραία απόδειξη πως οι ταινίες δεν μας αρέσουν επειδή είναι τέλειες. Μας αρέσουν γιατί μας σαγηνεύουν, γιατί ακουμπούν κάτι μύχιο κι ίσως ανέκφραστο που μας αφορά υπαρξιακά. Το «Blade Runner» είναι ένα τέτοιο έργο, το «Minority Report» όχι.

Στο βίντεο που ακολουθεί το 'lessons from a screenplay' αναλύει πώς η ταινία του Σπίλμπεργκ βελτιώνει κρίσιμα το διήγημα του Ντικ, πώς το περιπλέκει ανάγοντάς το σε υπαρξιακό φιλμ αντί αστυνομική ιστορία αποχρώσεων και πώς κρίσιμες προσθήκες της σεναριογραφής, υπολογίζοντας στο σταθερά άπταιστο αφηγηματικό άγγιγμα της σκηνοθεσίας, εισάγουν την (κριτικά τουλάχιστον) θαυμάσια έννοια ενός κόσμου αφήγησης που αναποδογυρίζει εντός του έργου μεταμορφούμενος σε ανταγωνιστή του ήρωα της ιστορίας.

Απολαύστε.