«Queer Britannia»: Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα με Περηφάνια χωρίς προκατάληψη - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:36
28/9

«Queer Britannia»: Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα με Περηφάνια χωρίς προκατάληψη

Γιορτάζουμε μισό αιώνα από την πρώτη παρέλαση Pride που συνέβη ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 8 βρετανικές ταινίες-σταθμούς, δημιουργών που όχι μόνο έσπασαν κοινωνικά δεσμά αλλά και συνεισέφεραν ιστορική τέχνη. Σας περιμένουμε όλους, όλες και όλα να γιορτάσουμε μαζί.

Μισό αιώνα μετά το πρώτο Pride στην Μεγάλη Βρετανία, σε δρόμους που δεν θα τους χαρακτήριζε κανείς φιλικούς, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, ανέκαθεν έμπρακτα ευαίσθητο στην κοινωνική δικαιοσύνη, σας παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, 8 ταινίες queer θεματολογίας. 8 ταινίες που δεν χρειάζεται παρά ανθρώπινο μάτι για να δει κανείς ότι δεν είναι αποκλειστικά «queer ταινίες», μα έργα ευρύτατου, σημαίνοντος κοινωνικού, πολιτικού και αισθητικού προβληματισμού.

Όπως γράφει, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας: «Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιχειρεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής πρωτίστως στους σκηνοθέτες αυτούς, αλλά και σε όσους και όσες συνέλεξαν μέσα στα χρόνια αφηγήματα και βιώματα εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα αποτύπωσαν μοναδικά σε φιλμ. Το μικρό, αλλά ελπίζουμε αντιπροσωπευτικό αφιέρωμα, συγκεντρώνει ταινίες σαν τους πολύ σημαντικούς σταθμούς ενός ταξιδιού που οδήγησε ανθρώπους στη χειραφέτηση, την αυτογνωσία, την αποφασιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και μια ολόκληρη κοινωνία στην κατανόηση και προσφάτως στη συμπερίληψη.»

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος
Ειδική τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (στους συνδέσμους μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας online)

- «Victim» (1961) του Μπάζιλ Ντίρντεν, η ταινία που ξεστόμισε πρώτη τη λέξη «ομοφυλόφιλος», με έναν ανεκτίμητο Ντερκ Μπόγκαρντ στο πρωταγωνιστικό ρόλο ενός δράματος πάνω στο θάρρος της επιλογής, την δικαιοσύνη, την ελπίδα της αλλαγής.  

30/09/22, 17:45, ΑΣΤΟΡ

«Σεμπαστιάν» (1976) του Ντέρεκ Τζάρμαν, η ταινία που γνώρισε στο σινεμά και το κοινό του την ανδρική σάρκα, η ακομπλεξάριστη ματιά στον ομοερωτισμό, η ταινία που λούζει σε φως και μελωδίες του Μπράιαν Ίνο σώματα σε έκσταση, η πρώτη queer αγιογραφία.

01/10/22, 17:30, ΑΣΤΟΡ

«Καταραμένη Κυριακή» (1971) του Τζον Σλέσιντζερ, η υπόψηφια για τέσσερα πρωτεύοντα (Ταινία, Σενάριο, Πρώτοι Ρόλοι) Όσκαρ δημιουργία του σκηνοθέτη του «Καουμπόι του Μεσονυχτίου», η ταινία με το ομοφυλοφιλικό φιλί που «μπλόκαρε» την εποχής της, ένα πολυφωνικό ρεσιτάλ ρευστότητας υπαρξιακών και πολιτικών ημιτονίων.

02/10/22, 19:30, ΑΣΤΥ

«Η Τριλογία του Τέρενς Ντέιβις» (1976/1980/1983) του Τέρενς Ντέιβις, μια συρραφή-χρονικό τριών μήκους δημιουργιών του χαμηλόφωνου, σπουδαίου Άγγλου δημιουργού, ένα αμίμητο ημερολόγιο ζωής και μια βαθιά συναισθηματική αποτύπωση/εικασία των χρόνων μια queer μελαγχολικής ιδιοσυγκρασίας στην μεταπολεμική Αγγλία.

03/10/22, 17:45, ΑΣΤΟΡ

«Maurice» (1987) του Τζέιμς Άιβορι, μια ακόμα θαυμάσια προσθήκη στον «Κανόνα Άιβορι», η πιο έκδηλα queer ταινία της σημαντικής φιλμογραφίας του, η πιο αυτοβιογραφική τρόπον τινά και της δικής του διαδρομής με τον παραγωγό Ισμαήλ Μέρτσαντ. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ε.Μ Φόρστερ.

04/10/22, 19:00, ΑΣΤΥ

«Young Soul Rebels» (1991) του Σερ Άιζακ Τζούλιεν, η πολιτικής βαρύτητας δημιουργία που καταγράφει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, τις συγκρούσεις που περνούν από τη θεωρία στα πεζοδρόμια, εν τέλει όλη την δυναμική του περιθωρίου μιας πολυπολιτσμικής μητρόπολης προτού επέλθει το σκοτάδι του θατσερισμού.

08/10/22, 18:00, ΑΣΤY

«Θεοί και Δαίμονες» (1998) του Μπιλ Κόντον, το Όσκαρ Σεναρίου εκείνης της χρονιάς, ένα μοντέρνο queer κλασικό έργο και μια εκπληκτικά σινεφιλική δημιουργία, στηριγμένη και με τα δυο της πόδια πάνω στην σπουδαιότερη ίσως ερμηνεία του Ίαν ΜακΚέλεν.

8/10/22, 19:30, ΑΣΤΟΡ

- «Το Φιλί της Πεταλούδας» (1995) του Μάικλ Γουϊντερμπότομ, ένα κράμα θρίλερ, road movie, λεσβιακού έρωτα, ψυχοδράματος και μαύρης κωμωδίας, ένα τέλειο σκηνοθετικό ντεμπούτο και μια αξέχαστη παρουσία από την Αμάντα Πλάμερ.

09/10/22, 17:30, ΑΣΤΟΡ

Να είμαστε όλοι εκεί, να είμαστε πάντα παρόντες.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο επίσημο σάιτ του Φεστιβάλ www.aiff.grΔιαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα Queer Britannia εδώ.

To 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται 28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2022.