Στο «ROMA» τα βραβεία Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:12
30/11

Στο «ROMA» τα βραβεία Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης διαφοροποιήθηκαν από το National Board of Review δίνοντας στην ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν (και στον ίδιο) τρία μεγάλα βραβεία.

Από τον Πάνο Γκένα

Με την προ-οσκαρική περίοδο να έχει αρχίσει για τα καλά (διαβάστε τους νικητές του National Board of Review), ήταν η ώρα της Ενωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης, μιας από τις παλαιότερες (1935) και πιο έγκριτες, να απονείμει τα βραβεία για τις καλύτερες ταινίες του 2018.

Πιστή σε μία παράδοση που προκρίνει μικρά ανεξάρτητα διαμάντια (π.χ. πέρσι το βραβείο είχε κερδίσει το «Lady Bird»), η Ένωση παρέβλεψε μεγάλες στουντιακές παραγωγές και τίμησε το ξενόγλωσσο «ROMA» του Αλφόνσο Κουαρόν (διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του cinemagazine στον Κουαρόν) δίνοντας συνολικά τρία μεγάλα βραβεία, τα Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας. Το ενδιαφέρον είναι πως τα συγκεκριμένα βραβεία μεταφράζονται και σε προσωπικές νίκες του Μεξικανού δημιουργού από τη στιγμή που ο ίδιος είναι συμπαραγωγός και Διευθυντής Φωτογραφίας πέρα από σκηνοθέτης της.

Ο Ίθαν Χοκ, που το τελευταίο διάστημα βγαίνει μπροστά στην κούρσα του Α' Ανδρικού, κέρδισε το βραβείο Άνδρα Ηθοποιού για τις «Ακρότητες» του Πολ Σρέιντερ, ενώ η ταινία απέσπασε και το βραβείο Σεναρίου. Στην κατηγορία Γυναίκας Ηθοποιού, η Ένωση έγραψε ιστορία βραβεύοντας για πρώτη φορά Αφροαμερικανή ηθοποιό, τη Ρετζίνα Χολ για την κωμωδία «Support the Girls» του Άντριου Μπουγιάλσκι (αρκετοί θα θυμούνται το «Computer Chess» που είχε σκηνοθετήσει το 2013 και είχε προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας).

Στην κατηγορία Ξενόγλωσσης ταινίας, ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Ταινία Έναρξης των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας) κέρδισε το βραβείο, αφού το «ROMA» έπαιξε τελικά στις μεγάλες κατηγορίες, ενώ η Ρετζίνα Κινγ απέσπασε ένα ακόμη βραβείο Β' Γυναικείου αυτή την εβδομάδα για το «If Beale Street Could Talk». Στην αντίστοιχη κατηγορία Β' Ανδρικού ρόλου, ο Ρίτσαρντ Γκραντ του «Can You Ever Forgive Me?» επικράτησε του φαβορί Σαμ Έλιοτ, ενώ στην κατηγορία Καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, η κριτικοί της Νέας Υόρκης επέλεξαν το «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» και όχι μία παραγωγή Ντίσνεϊ ή Pixar.

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη ταινία: Roma
Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν, Roma
Α' Αντρικός: Ίθαν Χοκ, Ακρότητες
Α' Γυναικείος: Ρετζίνα Χολ, Support the Girls
Β' Αντρικός: Ρίτσαρντ Γκραντ, Can You Ever Forgive Me? 
Β' Γυναικείος: Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk
Φωτογραφία: Αλφόνσο Κουαρόν, Roma
Σενάριο: Ακρότητες
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν
Ντοκιμαντέρ: Minding the Gap
Ξενόγλωσση Ταινία: Ψυχρός Πόλεμος
Ταινία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Eighth Grade
Ειδικό Βραβείο: Στο Box Set της Kino Classics «Pioneers: First Women Filmmakers» και στον Ντέιβιντ Σβαρτς, απερχόμενο Διευθυντή-Επιμελητή του Μουσείου Κινούμενης Εικόνας, ο οποίος υπηρέτησε τη θέση για 33 χρόνια.