«Green Book» και «Α Star is Born» έδειξαν τα βραβεία του National Board of Review - cinemagazine.gr
10:17
28/11

«Green Book» και «Α Star is Born» έδειξαν τα βραβεία του National Board of Review

Το National Board of Review άνοιξε παραδοσιακά τον κύκλο των βραβεύσεων βραβεύοντας μερικά από τα δεδομένα φαβορί της χρονιάς.

Από τον Πάνο Γκένα

«"Green Book": Βραβείο Κοινού στο Τορόντο ή αλλιώς Όσκαρ ερχόμαστε!», ήταν ο τίτλος που είχαμε δώσει σε ένα παλιότερο άρθρο σχετικά με την ταινία του Πίτερ Φαρέλι, και τελικά η παράδοση του συγκεκριμένου βραβείου (με το ίδιο έχουν τιμηθεί τα τελευταία χρόνια τα «Slumdog Millionaire», «Ο Λόγος του Βασιλιά», «12 Χρόνια Σκλάβος», αλλά και τα «Δωμάτιο», «La La Land», «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι»), συνεχίζεται με το National Board of Review να απονέμει τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α' Αντρικού ρόλου στον Βίγκο Μόρτενσεν.

Θυμίζοντας την ταινία «Ο Σοφέρ της κυρίας Ντέιζι», το «Green Book» ακολουθεί το οδοιπορικό του διάσημου αφροαμερικανού πιανίστα και συνθέτη Ντον Σιρλεϊ (στο ρόλο ο βραβευμένος με Όσκαρ Μαχερσάλα Άλι) το 1962 στον αμερικανικό Νότο, με οδηγό του έναν λευκό Ιταλοαμερικανό (Μόρτενσεν). 

Το ριμέικ του «A Star is Born» που συζητιέται ήδη για Όσκαρ από την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Βενετία, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Μπράντλεϊ Κούπερ, Α' Γυναικείου στη Lady Gaga και Β' Αντρικού ρόλου για τον Σαμ Έλιοτ. Φαίνεται πως το National Board of Review λάτρεψε την ταινία του Κούπερ, και την επιβράβευσε με τα περισσότερα βραβεία (όχι όμως εκείνο της ταινίας), αφήνοντας πίσω φαβορί για τη σκηνοθεσία (Αλφόνσο Κουαρόν, Πίτερ Φαρέλι, Γιώργος Λάνθιμος, Μπάρι Τζένκινς, Σπάικ Λι) και για Α' Γυναικείο (Γκλεν Κλόουζ, Μελίσα Μακάρθι, Ολίβια Κόλμαν, Νικόλ Κίντμαν).

Το αισθαντικό «If Beale Street Could Talk» κέρδισε τα βραβεία Β' Γυναικείου ρόλου για την Ρετζίνα Κινγκ (αρκετοί θα την θυμούνται στο «The Leftovers») και Διασκευασμένου Σεναρίου, το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου απέσπασε ο βετεράνος συνεργάτης του Μάρτιν Σκορσέζε, Πολ Σρέιντερ, για τις «Ακρότητες», η εμπορική έκπληξη του αμερικανικού box office «Crazy Rich Asians» τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Καστ, ενώ ο «Ψυχρός Πόλεμος», η ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι που άνοιξε το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, κέρδισε στην κατηγορία Ξενόγλωσσης ταινίας.

Το National Board of Review, η πρώτη ένωση κριτικών που ξεκινά παραδοσιακά τον προ-οσκαρικό κύκλο βραβεύσεων, αποκάλυψε και τη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών της χρονιάς (σε αλφαβητική σειρά), επισημαίνοντας έτσι τη νέα ταινία των Κοέν «Η Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς», την ανεξάρτητη έκπληξη «Eight Grade», τα «Η Μέρι Πόπινς Επιστρέφει» και «Ένα Ήσυχο Μέρος» με την Έμιλι Μπλαντ, αλλά και το μαρβελικό «Μαύρο Πάνθηρα».

Αξίζει να επισημάνουμε πως τo National Board of Review, που αποτελούν μέλη Ακαδημαϊκών, σινεφίλ και επαγγελματιών του χώρου, δεν τηρεί από την άλλη την καλύτερη παράδοση σωστών προβλέψεων σχετικά με τα Όσκαρ. Τα τελευταία χρόνια το NBR έχει βραβεύσει τα «The Post», «Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα, «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», «A Most Violent Year» και τις χρονιές πριν απ' αυτά τα «Zero Dark Thirty», «Her» και «The Social Network», ταινίες που μπορεί να βρέθηκαν λίγο ή πολύ στις οσκαρικές υποψηφιότητες, αλλά δεν κέρδισαν το μεγάλο βραβείο.

Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία παρακάτω και κρατήστε σημειώσεις για τις ταινίες που αναμένετε στις αίθουσες προσεχώς. Ο χορός των κινηματογραφικών βραβείων της φετινής σεζόν ξεκίνησε και επίσημα!

Καλύτερη Ταινία: Green Book
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Κούπερ, A Star is Born
Α' Αντρικός: Βίγκο Μόρτενσεν, Green Book
Α' Γυναικείος: Lady Gaga, A Star is Born
Β' Αντρικός: Σαμ Έλιοτ, A Star is Born
Β' Γυναικείος: Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk
Πρωτότυπο Σενάριο: Ακρότητες
Διασκευασμένο Σενάριο: If Beale Street Could Talk
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Απίθανοι 2
Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός: Τομασίν Μακένζι, Leave No Trace
Σκηνοθετικό Ντεμπούτο: Μπο Μπέρναμ, Eight Grade
Ξενόγλωσση ταινία:  Ψυχρός Πόλεμος
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:  RBG
Καλύτερο Καστ:  Crazy Rich Asians
Βραβείο Κινηματογραφικής Ιστορίας William K. Everson: Η Άλλη Πλευρά του Ανέμου & They'll Love Me When I'm Dead
Βραβείο NBR για την Ελευθερία της Έκφρασης: 22 July & On Her Shoulders

Καλύτερες ταινίες της χρονιάς (αλφαβητικά)
The Ballad of Buster Scruggs
Black Panther
Can You Ever Forgive Me?
Eighth Grade
First Reformed
If Beale Street Could Talk
Mary Poppins Returns
A Quiet Place
Roma
A Star Is Born

Top 5 Ξενόγλωσσης ταινίας
Burning
Custody
The Guilty
Happy as Lazzaro
Shoplifters

Top 5 ΝτοκιμαντέρCrime + Punishment
Free Solo
Minding the Gap
Three Identical Strangers
Won’t You Be My Neighbor?

Top 10 Ανεξάρτητων ταινιών
The Death of Stalin
Lean on Pete
Leave No Trace
Mid90s
The Old Man & the Gun
The Rider
Searching
Sorry to Bother You
We the Animals
You Were Never Really Here