Ανασκόπηση 2017: Τα πρόσωπα της χρονιάς - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:14
25/12

Ανασκόπηση 2017: Τα πρόσωπα της χρονιάς

Τζόρνταν Πιλ
Και ξαφνικά μία ταινία έκανε τον κόσμο να «τρέξει» να τη δει, συζητήθηκε για την πρωτότυπη ιδέα της και έφτασε σε όλες σχεδόν τις λίστες ενώσεων, κριτικών και βραβείων διεκδικώντας την κορυφή. Ο ηθοποιός, σεναριογράφος Τζόρνταν Πιλ, γνωστός για τα κωμικά σκετς των τηλεοπτικών Mad TV και Comedy Central, κατάφερε το 2017 να παγώσει το χαμόγελο σε όλους όσους μπήκαν στην αίθουσα για να δουν το «Τρέξε!». Αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις ενός κινηματογραφικού είδους και τα ρατσιστικά στερεότυπα μιας φυλής, ο Πιλ μεταμόρφωσε τη μεγάλη οθόνη σε ανακλαστικό καθρέφτη, ξύπνησε από τη βαθιά ύπνωση το κοινό και σκηνοθέτησε ένα κοινωνικό θρίλερ σαν να είναι το καλύτερο επεισόδιο που είδαμε ποτέ στο «Twilight Zone». Η ταινία του κατάφερε σε μία απίστευτη πολιτική συγκυρία να μιλήσει άμεσα για την εφιαλτική πραγματικότητα και αποτύπωσε με όρους καλλιτεχνικούς την κοινωνία εκτός οθόνης. Α, και κάτι ακόμα. Το «Τρέξε!» είναι σκηνοθετικό ντεμπούτο. Π.Γ.

Χάρις Ντίκινσον
Περισσότερο ανακάλυψη της χρονιάς παρά πρόσωπο που απασχόλησε μαζικά την ετήσια κινηματογραφική επικαιρότητα, αυτός ο θαρραλέος νεαρός από τη Βρετανία, με το πανέμορφο παρουσιαστικό, το σχεδόν ανύπαρκτο βιογραφικό σε ταινίες και την φανερή διάθεση να πάρει ρίσκα, πρωταγωνίστησε στο βραβευμένο «Beach Rats», κουβαλώντας την τραχιά και βρώμικα ερωτική οδύσσεια ενός σεξουαλικά μπερδεμένου νεαρού στους 20χρονους ώμους του, χωρίς να φοβάται μήπως εκτεθεί. 
Μπορεί η ταινία να έτυχε μόνο μίας προβολής στην Ελλάδα, χάρη στις Νύχτες Πρεμιέρας και το φετινό διεθνές διαγωνιστικό τους πρόγραμμα, η αγωνιώδης διαδρομή του νεαρού Φράνκι προς την αυτογνωσία και ο αφοπλιστικός τρόπος με τον οποίο την απέδωσε μπροστά στην κάμερα ο Ντίκινσον, φέρνοντας το αρρενωπό του περίβλημα σε σύγκρουση με μια κρυμμένη και επώδυνη υπαρξιακή αγωνία, θα άξιζαν (σε έναν ιδανικό κόσμο) όλα τα ερμηνευτικά βραβεία της χρονιάς. Γιατί αν κάτι αποτυπώνει στην οθόνη ο Χάρις Ντίκινσον, για λογαριασμό της ταινίας που σκηνοθέτησε η Ελίζα Χίτμαν, αυτό είναι η ψυχή και το σώμα του. Αδιαπραγμάτευτα και άφοβα.  Λ.Κ. 

Ντέιβιντ Λιντς
Η ανακοίνωση ότι ετοιμάζει την συνέχεια της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Twin Peaks» σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και ανυπομονησίας στους απανταχού φαν του, η οποία και έλαβε τέλος μόλις τον περασμένο Μάιο όταν και ο 71χρονος Λιντς πάτησε το κόκκινο χαλί των Καννών για την πρεμιέρα της νέας του δουλειάς. Τα σχόλια που ακολούθησαν την κυκλοφορία της σειράς υπήρξαν από διθυραμβικά έως και απαξιωτικά αλλά ο εμβληματικός Αμερικανός σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα σημαντικότερα πρόσωπα του 2017. Εξάλλου, είτε σου αρέσει είτε όχι, για έναν ολόκληρο χρόνο όλοι μιλούσαν και έγραφαν γι’ αυτόν. Κ.Θ.

Ρούμπεν Έστλουντ
Οι περισσότεροι τον είχαν μάθει τρία χρόνια πριν μέσα από την αριστουργηματική «Ανωτέρα Βία». Όμως με το εξίσου πανέξυπνο «Τετράγωνο», ο Σουηδός Ρούμπεν Έστλουντ πραγματοποίησε μια σαρωτική πορεία μέσα στο 2017, κερδίζοντας Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ό,τι βραβείο υπήρχε στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ ήδη προαλείφεται για τα επερχόμενα Όσκαρ στην κατηγορία του Ξενόγλωσσου. Ν.Σ