Το Τέλος μιας Σχέσης - ταινιες || cinemagazine.gr

Το Τέλος μιας Σχέσης

The End of the Affair

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1999
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νιλ Τζόρνταν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Νιλ Τζόρνταν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρέιφ Φάινς, Τζούλιαν Μουρ, Στίβεν Ρία, Ίαν Χαρτ, Σαμ Μπουλντ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ρότζερ Πρατ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάικλ Νάιμαν
    ΜΟΝΤΑΖ: Τόνι Λόουσον
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109' ΔΙΑΝΟΜΗ: Προοπτική
    Το Τέλος μιας Σχέσης

Η γεύση από χείλη, στα χείλη. Το άλλο σώμα στο δέρμα. Το άλλο σώμα στο σώμα. Ο γλυκός πόνος της παράδοσης. Ο γλυκός πόνος του αποχωρισμού. Δυο λέξεις (σ' αγαπώ) και η ελπίδα να είσαι εκεί και την επόμενη φορά. Ερωτευτήκατε ποτέ... μια ταινία;

Από την Ιωάννα Παπαγεωργίου

Ήσασταν ποτέ τόσο ευτυχισμένοι ώστε να νιώσετε ότι προκαλείτε τη μοίρα; Στο βροχερό Λονδίνο του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ο Μόρις και η Σάρα βιώνουν μια τέτοια «αυθάδη» ευτυχία, όταν ερωτεύονται παράφορα και παράνομα. Οι συναντήσεις τους συμβαίνουν, θαρρείς, σε ένα παράλληλο σύμπαν, φτιαγμένο από τις ανάσες, την επαφή, την έκσταση και τα λόγια, που ποτέ δεν τους είναι αρκετά. Ένα σύμπαν τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά από τον κόσμο που τους περιβάλλει: τους βομβαρδισμούς, τον απατημένο σύζυγο εκείνης και το εργένικο διαμέρισμα εκείνου. Ένα σύμπαν που δεν ξεπερνά σε έκσταση τα σύνορα των κορμιών τους.

Ο Τζόρνταν ανακαλύπτει τους δυο εραστές στο τέλος του πολέμου, στο τέλος της σχέσης τους. Όταν ο ήρωάς του ξαναδοκιμάζει να βρει τους λόγους για τους οποίους τον εγκατέλειψε χωρίς καμία εξήγηση, αφήνοντας τον μόνο με τη ζήλια για τον σύζυγο που ακόμα την έχει και το θυμό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του. Η αφήγηση του παρόντος διακόπτεται συχνά από εικόνες και λόγια του παρελθόντος, ακολουθώντας πιστά τους ρυθμούς της μνήμης του, που επιστρέφει ευλαβικά στις αναμνήσεις για να αποκωδικοποιήσει το σήμερα και να επιβιώσει της απώλειας.

Έχετε αγαπήσει ποτέ τόσο ώστε να πιστέψετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο; 

Η κάμερα δανείζεται τα διαπεραστικά μάτια του, καθώς «θυμάται» σε close-up πολύτιμες χειρονομίες, βλέμματα και ακούσιους σπασμούς στα αντανακλαστικά της αγαπημένης. Γιατί το σώμα δεν μπορεί να πει ψέματα και το ταίρι του το αναζητά ασυναίσθητα για να αγγίξει την απάντηση στο «γιατί» που το στοιχειώνει, την αλήθεια πίσω από το «Σ' αγαπώ». Ένα «Σ' αγαπώ» που δεν απέτρεψε την τελευταία συνάντηση: εκείνο το στερνό πρωινό, όταν έκαναν έρωτα, λίγο πριν μια βόμβα από τον πόλεμο που αγνοούσαν εισβάλει στο σύμπαν τους. Σαν ένας εραστής που βγάζει τα ρούχα του αργά, μεγαλώνοντας την προσμονή, το φιλμ έχει ήδη καλύψει τη μισή απόσταση της ιστορίας, διατηρώντας το αίνιγμα της ηρωίδας του. Κι ενώ η διττή εκφραστικότητα της Τζούλιαν Μουρ διεγείρει το συναίσθημα του θεατή, όπως ένα χάδι προετοιμάζει τις αισθήσεις για την ερωτική πράξη, το τέλος γίνεται η αρχή.

Έχετε αγαπήσει ποτέ τόσο ώστε να πιστέψετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο; Το ημερολόγιο της Σάρα εξομολογείται μια τέτοια γενναιόδωρη πίστη. Τώρα η κάμερα περνάει απέναντι, αλλάζοντας όψη σε πλάνα από το πρώτο μέρος που επανέρχονται στην οθόνη τόσο όμοια, αλλά και τόσο διαφορετικά. Με τα μάτια της ηρωίδας του, πλέον, ο Τζόρνταν ξανακάνει τα ίδια βήματα προς το παρελθόν, με αφετηρία εκείνο το μοιραίο πρωινό, όταν η αγάπη της για τον Μόρις και οι ενοχές για τον ξεχασμένο σύζυγο τη φόρτωσαν με το βάρος μιας υπόσχεσης που έπρεπε να κρατήσει. Τίποτα δεν είναι όπως το υπέθεσε, καθώς το «τώρα» χάνεται φευγαλέα, αλλά συχνά στο «τότε», ακολουθώντας πιστά την καρδιά της Σάρα, που αφουγκράζεται ευλαβικά άσβεστα συναισθήματα, για να αποδεχτεί το σήμερα και να επιβιώσει της απώλειας. Κάθε χειρονομία, κάθε βλέμμα, κάθε αίσθηση της αφής, κάθε σχηματισμένη ή ασχημάτιστη σκέψη, κάθε συναίσθημα του Μόρις, βρίσκει τώρα απόκριση καθώς το αίνιγμα της Σάρα παύει να υφίσταται.

Σαν μια ιδανική ερωτική συνδιαλλαγή, το φιλμ «τελειώνει» και τους δυο εραστές, πριν τους παραδώσει ανθρώπινα ατελείς και ευάλωτους σε τούτη τη ζωή που ποτέ δεν ορίσαμε και πάντα μας προσπερνά. «Συνεχίζει να υπάρχει η αγάπη, όταν οι εραστές χωρίσουν;» αναρωτιέται ο Μόρις. Την απάντηση θα του τη δώσει - σιωπηλά - ένα παιδί: η αγάπη υπάρχει όταν οι εραστές χωρίσουν, και, επειδή δεν έχει πια άλλο τρόπο έκφρασης, αλλάζει τον κόσμο γύρω της, με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Έχετε ζήσει ποτέ ένα θαύμα;

Η κριτική της ταινίας «Το Τέλος μιας Σχέσης» δημοσιεύθηκε στο τεύχος 110 του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ (Μάρτιος 2000).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Τέλος μιας Σχέσης
  • Το Τέλος μιας Σχέσης