ΚΑΝΝΕΣ 2007 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία «πολεμά» την οσκαρική υποψηφιότητα του «Leviathan»

2015-01-21 16:52:10

Η Ρωσία «πολεμά» την οσκαρική υποψηφιότητα του «Leviathan»




Είναι ένα μικρό θαύμα που η καυστική πολιτική ταινία του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ έγινε καν, δεδομένης της νοοτροπίας της κυβέρνησης Πούτιν όσον αφορά την ελευθερία λόγου. Τώρα η οσκαρική της υποψηφιότητα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Από τη Χριστίνα Λιάπη

Ήταν η πρώτη ταινία που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα μετά το «Πόλεμος και Ειρήνη» το 1969, έχει λάβει πάμπολλες πεντάστερες κριτικές και είναι το φαβορί για να κερδίσει το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, στην πατρίδα της, όμως, το «Leviathan» προκαλεί αντιδράσεις από το πολιτικό και θρησκευτικό καθεστώς και ο σκηνοθέτης του αντιμετωπίζει προβλήματα.

Εν μέρει χρηματοδοτημένο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, το «Leviathan», που έχει ευρέως χαρακτηριστεί ως «αντι-ρωσικό», θα κυκλοφορήσει στη χώρα σε μια πιο «καθαρή» μορφή, υπακούοντας σε σχετικό ρωσικό νόμο που απαφορεύει τις αθυροστομίες. Η μη λογοκριμένη εκδοχή της ταινίας κυκλοφορεί ήδη πειρατικά στη Ρωσία, κάτι που οι παραγωγοί της ταινίας δεν θα πολεμήσουν.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε «εκτός ορίων» την ταινία, με πρωταγωνιστή έναν άνδρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την βαθιά διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και των επιφανών ανδρών πολιτικής και θρησκείας στη μάχη του να σώσει το σπίτι του.

«Όσο και αν οι συντελεστές έκαναν τους χαρακτήρες να βρίζουν και να κατεβάζουν λίτρα βότκα, δεν είναι Ρώσοι. Δεν αναγνώρισα τον εαυτό μου, τους συναδέλφους μου, τους φίλους ή τους φίλους φίλων μου στους χαρακτήρες του “Leviathan”», συμπλήρωσε ο Μεντίνσκι. Συμπλήρωσε ότι ήλπιζε ο Ζβιάγκιντσεφ να κάνει στο μέλλον ταινίες «χωρίς υπαρξιακή απελπισία».

Το τρέιλερ του «Leviathan»

Αντιδράσεις έχουν προκύψει και από τη μεριά της Εκκλησίας, με τον Χριστιανό ακτιβιστή Κίριλ Φρόλοφ να ζητά την απαγόρευση της ταινίας στη Ρωσία ως «σιχαμένη λίβελο ενάντια στη ρωσική Εκκλησία και το κράτος. Το “Leviathan” είναι σατανικό και δεν έχουμε θέση για σατανικό στο σινεμά».

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Τεριμπέρκα, το χωριό όπου γυρίστηκε η ταινία, δήλωσε ότι η ταινία είναι μια αδίκως αρνητική απεικόνιση της ζωής στην περιοχή. «Η ταινία δεν μου έκανε καμία εντύπωση, βασικά λέει ότι είμαστε όλοι αλκοολικοί που ζούμε σε μια χωματερή. Είμαι εναντίον της προβολή της από αισθητικής άποψης, και δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να κερδίσει κάτι βλέποντάς την.»

Ο Ζβιάγκιντσεφ, των οποίων οι προηγούμενες ταινίες είχαν βαθιά αλληγορικό χαρακτήρα και δεν είχαν άμεσο πολιτικό σχόλιο, είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ότι ο Μεντίνσκι έπρεπε να απολυθεί για το σχόλιό του σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση ταινιών ότι «όλα τα λουλούδια πρέπει να μεγαλώνουν αλλά θα ποτίζουμε μόνο αυτά που μας αρέσουν».

Όσο για το «Leviathan», ο Ζβιάγκιντσεφ παραδέχθηκε ότι είναι μια ταινία που αφορά το παρόν της χώρας του. «Οι ιδέες στην καρδιά της ταινίας είναι επίκαιρες παντού. Αλλά φυσικά είναι μια ταινία για τη Ρωσία. Είναι μια πολύ ρωσική ταινία. Ζούμε σε ένα φεουδαρχική σύστημα όπου όλα είναι στα χέρια ενός ατόμου και όλοι οι υπόλοιποι είναι σε μια κάθετη σειρά υποταγής.»

Ανώνυμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν σχολιάσει σε δημοσιογράφους ότι σκέφτονται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ταινιών που «δυσφημούν την εθνική κουλτούρα, απειλούν την ενότητα της χώρας ή υπονομεύουν τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ