ΚΑΝΝΕΣ 2007 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες ’07: Στιγμιότυπα της 10ης μέρας

Κάννες ’07: 11η Μέρα

2007-05-26 09:20:57

Κάννες ’07: Στιγμιότυπα της 10ης μέρας




Πιθανότατα η νέα ταινία της κυνηγού κινηματογραφικών σκανδάλων Κατρίν Μπρεγιά με τίτλο «Une Vieille Maitresse» («Μια Παλιά Ερωμένη») θα περάσει χωρίς να αγγίξει τα βραβεία, αλλά σηματοδοτεί την τρίτη παρουσία της Άζια Αρτζέντο στο φετινό φεστιβάλ.

Aποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πόλυ Λυκούργου, Λήδα Γαλανού, Κωνσταντίνος Σαμαράς

*  Πιθανότατα η νέα ταινία της κυνηγού κινηματογραφικών σκανδάλων Κατρίν Μπρεγιά με τίτλο «Une Vieille Maitresse» («Μια Παλιά Ερωμένη») θα περάσει χωρίς να αγγίξει τα βραβεία, αλλά σηματοδοτεί την τρίτη παρουσία της Άζια Αρτζέντο στο φετινό φεστιβάλ. Στον ρόλο μιας παράφορα ερωτευμένης μαιτρέσσας του 19ου αιώνα, η κόρη του Ντάριο κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: ταραγμένο βλέμμα, υπερβολές επί υπερβολών και φυσικά ανενδοίαστο γυμνό. Η αγαπημένη μας Άζια, είναι αλήθεια, αποτελεί μια απόλαυση κάθε φορά που παίρνει αυτές τις νευρώδεις (ημι)γυμνές πόζες. Έλα όμως που υποψιαζόμαστε ότι η τόση επίδειξη αρχίζει να λειτουργεί ως άλλοθι για την ερμηνευτική ανεπάρκειά της, όσο και ως ερεθιστικός αντιπερισπασμός για την ρηχότητα των ταινιών όπου συμμετέχει.

*  Πάντως η ίδια η Άζια μοιάζει να απολαμβάνει το κάθε ρούχο που ξεφορτώνεται με όλη της την καρδιά, οπότε δεν μας πέφτει λόγος. «Διασκεδάζω για πρώτη φορά στην ζωή μου ως ηθοποιός» δηλώνει με έκδηλη χαρά η ίδια, δικαιολογώντας ταυτόχρονα την απόφασή της να μην επιστρέψει στα χωράφια της σκηνοθεσίας στο εγγύς μέλλον. Να και μια σοφή κίνηση, αν μη τι άλλο...

*  Εάν αναρωτιέστε ποιες είναι οι άλλες δύο ταινίες του φεστιβάλ όπου η Άζια επανέλαβε την μανιέρα του μοιραίου, κυκλοθυμικού, υπερσεξουαλικού θηλυκού, πρόκειται για το «Boarding Gates» του μονίμως αμφιλεγόμενου Ολιβιέ Ασαγιάς και το «Go Go Tales», όπου ο Έιμπελ Φεράρα δυστυχώς πιστοποιεί την παρακμή του. Θα μείνουμε στον Φεράρα, πάντως: επ’ αφορμή της ταινίας του (της ιστορίας των παθιασμένων παρασκηνίων και των μικρών «χαριτωμένων» ιστοριών σε ένα ρομαντικά παλιομοδίτικο καμπαρέ), στήθηκε το πιο τολμηρό μεταμεσονύχτιο πάρτι των φετινών Καννών. Τη στιγμή που οι προσκεκλημένοι στο πάρτι του Φατίχ Ακίν (βλέπε χθεσινή ανταπόκριση) βρίσκονταν ήδη στο τσακίρ κέφι, στην μυστηριώδη Villa Babylon άρχιζαν τα όργια: ξανθιές τριγυρνούσαν τόπλες, κάποιες άλλες κολυμπούσαν σε αφρούς και προκαλούσαν να τις ψαρέψεις, ενώ στον κήπο της βίλας είχε στηθεί κάτι σαν γιγαντιαία παιδική χαρά, όπου έβλεπες τους comme il faut προσκεκλημένους να κάνουν τσουλήθρα με το σμόκιν τους και άλλα τέτοια σοβαρά. Σόδομα και Γόμορα.

*  Καλά η ηλεκτρικά γοητευτική πλην όχι-και-τόσο-ταλαντούχα Άζια Αρτζέντο, άλλα μοιραία θηλυκά στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ υπάρχουν; Η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται σχετική ξηρασία, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε σοβαρά πού στο καλό μπορεί να καταλήξει το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Ευτυχώς που λίγο πριν το φινάλε εμφανίστηκαν τα δύο γκανιάν: από τη μία η Γκαλίνα Βισνέφσκαγια, ή αλλιώς η «Αλεξάνδρα» στο ομώνυμο φιλμ του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Η ηρωίδα του Ρώσου σκηνοθέτη είναι μια γιαγιά που ψάχνει τον εγγονό της στην σπαρασσόμενη από τις συγκρούσεις Τσετσενία, αλλά και ο Δούρειος Ίππος που ανοίγει στον Σοκούροφ το πεδίο για μια από τις πιο άμεσα πολιτικές του ταινίες. Όσο για την ίδια την Βισνέφσκαγια, είναι απλώς συγκλονιστική. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η κατά πολύ μικρότερη πρωταγωνίστρια του κορεατικού «Secret Sunshine» ονόματι Τζέον Ντο Γιέον, που πετυχαίνει ένα μικρό ερμηνευτικό άθλο σε μία ταινία ακατάτακτη, αλλά μάλλον αποτυχημένη. Υποδυόμενη την χήρα μητέρα που επιστρέφει στον τόπο απώλειας του συζύγου της, συναντά ξανά την δυστυχία και καταλήγει να τα βάζει με τον Θεό, η 34χρονη Κορεάτισσα καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Και με την ψυχοπαθολογία να φλερτάρει, και μια κλιμάκωση αρχαίας τραγωδίας να πετύχει. Κοντολογίς, σε αυτήν την περίπτωση ή δίνεις ρεσιτάλ ή καταβαραθρώνεσαι. Ακόμα και σε ένα φιλμ που προσπαθεί να χωρέσει πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη χωρίς να ξέρει πού να τα πάει, η πρωταγωνίστριά του πέτυχε το πρώτο. Σιγά που οι Κορεάτες δεν θα έβρισκαν τον τρόπο να μας απασχολήσουν ενόψει βραβείων.

Κ.Σ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ