ΚΑΝΝΕΣ 2007 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες ’07: Στιγμιότυπα της 5ης μέρας

Κάννες ’07: 6η Μέρα

2007-05-21 09:44:59

Κάννες ’07: Στιγμιότυπα της 5ης μέρας




Croisette: Where the Street Had a Name... Ότι το Σάββατο το βράδυ ήταν η μεταμεσονύχτια προβολή του U2 3D το ξέραμε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι τι θα συνέβαινε στα σκαλιά του κόκκινου χαλιού, τι θα επακολουθούσε μέσα στην αίθουσα, τι θα ζούσαμε.

Aποστολή: Ορέστης Ανδρεαδάκης, Λουκάς Κατσίκας, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πόλυ Λυκούργου, Λήδα Γαλανού, Κωνσταντίνος Σαμαράς

*  Croisette: Where the Street Had a Name... Ότι το Σάββατο το βράδυ ήταν η μεταμεσονύχτια προβολή του «U2 3D» το ξέραμε. Είχαμε διαβάσει για την τρισδιάστατη κινηματογράφηση μέρους της «Vertigo» περιοδείας τους και για το 55 λεπτό αποτέλεσμα από τότε που προβλήθηκε στο ShoWest στο Λας Βέγκας. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι τι θα συνέβαινε στα σκαλιά του κόκκινου χαλιού, τι θα επακολουθούσε μέσα στην αίθουσα, τι θα ζούσαμε. Οι U2 (οι Γάλλοι τους αποκαλούν «Ου Ντε») έφτασαν με καθυστέρηση γύρω στη μία το πρωί και ήρθαν αντιμέτωποι με 5.000 κόσμου - ντόπιων, φαν που ταξίδεψαν για να βρεθούν έστω απ’ έξω από το Παλέ και... εμάς, τους τυχερούς και διαπιστευμένους. Ανυπομονησία, στρίμωγμα, αγωνία για το αν θα χωρέσουμε όλοι στις 4.000 θέσεις, κάποιες λιποθυμίες - αλλά όταν ο Τιερί Φρεμό ανήγγειλε την άφιξη του σούπερ-γκρουπ ξεχάστηκαν όλα. Ειδικά όταν καταλάβαμε ότι στην κορυφή των κόκκινων σκαλιών είχαν στηθεί ντραμς, μικρόφωνα και ...Gretsch κιθάρες.

«Bonne anniversaire à Cannes» φώναξε ο Μπόνο και μετά τη γνωστή «uno dos tres quatorze» εισαγωγή του «Vertigo». Και... κάπως έτσι, για ένα 20λεπτο, το κόκκινο χαλί μετατράπηκε σε συναυλιακό γήπεδο. Κι όλα αυτά πριν ακόμα αρχίσει η πραγματική εμπειρία. Δεν είναι ότι δεν είχαμε ξαναδεί 3D, ούτε ότι τα αποσπάσματα των συναυλιών στην Λατινική Αμερική ήταν το πιο χορταστικό δείγμα του πώς οι U2 νοούν τις live εμφανίσεις. Όταν όμως φορούσες τα ειδικά γυαλιά και τα πρώτα credits έπεφταν όχι στην οθόνη, αλλά στο σκοτάδι που είχες συνηθίσει να σε χωρίζει από αυτή, άρχιζες να συνειδητοποιείς τι θα ακολουθήσει. Η τελειοποίηση της τεχνικής της 3D, multi-camera, real-time παραγωγής (με δεκαοκτώ Sony F950 CineAlta ψηφιακές κάμερες που χειριζόταν μία ομάδα 100 τεχνικών, υπό την επίβλεψη των σκηνοθετών Κάθριν Όουενς και Μάικ Πέλινγκτον) ήταν από μόνη της ένα τεχνολογικό κινηματογραφικό θαύμα - αρκετός λόγος για να μας αφήσει άφωνους στα καθίσματά μας. Δεν μείναμε όμως άφωνοι. Γιατί, μπροστά στην πιο αληθοφανή αναπαράσταση συναυλίας, όπου η σκηνή τεντωνόταν για να σε φτάσει, οι 180 μοίρες λήψεις σε έφερναν μέσα στο πλήθος του Μπουένος Άιρες και το τεντωμένο χέρι του Μπόνο στο «wipe your tears away»του Sunday, Bloody Sunday θα ορκιζόσουν ότι άγγιξε το μάγουλό σου, δεν μπορούσες να μείνεις άφωνος. Για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία του, το Παλέ φιλοξένησε μία ενθουσιώδη «γαλαρία», που με αναμμένα τα φώτα των κινητών - αντί για αναπτήρες- δεν επευφημούσε ή γιούχαρε, αλλά τραγουδούσε και χόρευε. It was a beautiful day, indeed.

Απολαύστε τους U2 στις Κάννες στο https://www.youtube.com/watch?v=YRZ4B-vdmpA 

*  Τους ψαλμούς της εβραϊκής θρησκείας τους αποστηθίσαμε στο «Τehilim» («Ψαλμοί») του Ραφαέλ Νατζαρί, εν τούτοις η ουσία της ιστορίας του μάλλον διέφυγε - όπως ο μπαμπάς που εξαφανίζεται, μετά από ένα ελαφρύ (ελαφρότατο) τρακάρισμα, αφήνοντάς την οικογένειά του να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα της επιβίωσης, την ενηλικίωσης, της διάψευσης, της πίστης. Συχνά τρυφερό, συχνά εύκολο συνεχώς αργόσυρτο, το φιλμ του Νατζαρί κερδίζει πόντους για την δουλεμένη ατμόσφαιρα και την σκηνοθεσία, αλλά μένει ακάλυπτο από ένα σενάριο που μοιάζει προσχηματικό και διάφανο.

*  Το έκαναν πάλι το θαύμα τους οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν, αφήνοντας κριτικούς και κοινό να μιλούν για το country αριστούργημα του φετινού φεστιβάλ. Το «No Country For Old Men» με τους Τζος Μπρόλιν, Χαβιέρ Μπαρδέμ και Κέλι Μακ Ντόναλντ βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στις προτιμήσεις των φεστιβαλιστών, και διεκδικεί ένα από τα μεγάλα βραβεία της επιτροπής.

*  Εορταστική ανακηρύσσεται η 20η του Μαίου για το φεστιβάλ. Με μία σειρά εκδηλώσεων, θα γιορτάσει τα 60 του χρόνια στην κορυφή των φεστιβάλ του κόσμου. Ο Αλεν Ντελόν θα είναι ο επίσημος οικοδεσπότης της βραδιάς, ενώ η Κυανή Ακτή μοιάζει να βουλιάζει από τους επισκέπτες που έχουν καταφτάσει από όλα τα μέρη της Γαλλίας, για να κλέψουν λίγη από την λάμψη των Καννών.

*  Τι ακολουθεί; Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Από Γκας Βαν Σαντ και Κουέντιν Ταραντίνο μέχρι Αλεξάντερ Σοκούροφ και Εμίρ Κουστουρίτσα. Μέρες κινηματογράφου, σε κάθε περίπτωση...

Π.Λ., Γ.Κ., Μ.Κ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ