ΚΑΝΝΕΣ 2016 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες 2016: «Η Τελευταία Παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

2016-04-14 14:46:37

Κάννες 2016: «Η Τελευταία Παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ




Η ανακοίνωση του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Καννών επιφύλασσε μία ελληνική έκπληξη, μιας και για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα. Πρόκειται για το «Η Τελευταία Παραλία», τη νέα ταινία του Θάνου Αναστόπουλου σε συν-σκηνοθεσία με τον Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν.


Μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμα και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες. Μια ταινία για τα σύνορα, τις ταυτότητες και τις διαφορετικές εποχές. Μια τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση.

Η «Τελευταία Παραλία», τέταρτη ταινία του Θάνου Αναστόπουλου σε συν-σκηνοθεσία του Davide Del Degan, συνιστά ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη και τους εξίσου ξεχωριστούς «κατοίκους» της. Ένας οικείος χώρος που βρίσκεται δίπλα στην πόλη και όμως «μακριά» από αυτήν, χαμένος σα νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες νταλίκες, που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη. Εδώ ο διαχωριστικός τοίχος και η θάλασσα ενώνουν και χωρίζουν,  διευρύνουν τα σύνορα, τα συγχέουν και τα επανακαθορίζουν. Την ίδια στιγμή, η παραλία αυτή αποτελεί  το τελευταίο καταφύγιο για τους ανθρώπους που της εμπιστεύονται ένα μεγάλο κομμάτι της  ζωής τους.

Η ταινία γυρισμένη σε διάρκεια δύο χρόνων αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν φέτος για το επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ των Καννών. 

Θάνος Αναστοπουλος και Davide Del Degan

Ο Θάνος Αναστοπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Η πρώτη του ταινία «Όλο το Βάρος του Κόσμου» παρουσιάστηκε το 2004 στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Η δεύτερη του ταινία «Διόρθωση» έκανε την διεθνή της πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2008 κι εκπροσώπησε την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ εκείνης της χρονιάς. Η τρίτη του ταινία «Η Κόρη» (2013) έκανε την διεθνή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και την βορειοαμερικανική της πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο. Τιμήθηκε με τα βραβεία Σκηνοθεσίας Σεναρίου και Φωτογραφίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η «Τελευταία Παραλία» είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ο Davide Del Degan ξεκίνησε την καριέρα του σαν οπερατέρ και μοντέρ ξεκίνησε την σκηνοθετική του καριέρα με μερικές βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους. Η «Τελευταία Παραλία» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Η «Τελευταία Παραλία» θα βγει στις αίθουσες την επόμενη σεζόν από την One from the Heart

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσια: Θανος Αναστόπουλος - Davide Del Degan
Παραγωγοί: Nicoletta Romeo - Στέλλα Θεοδωράκη -Guillaume De Seille
Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης - Debora Vrizzi
Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη
Μονταζ Ηχου: Matteo Serman
Ηχος: Francesco Morosini
Μιξαζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Μια παραγωγή των Mansarda Production (Ιταλία), Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα), Arizona Productions (Γαλλία) με την υποστήριξη των Rai Cinema, Friuli Venezia Giulia Film Commission, Fondo Audiovisivo FVG, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Centre National du Cinéma et de l'image animée - Ταμείο ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ