Αφιέρωμα στη Σιμόν Βέιλ και ανοιχτές συζητήσεις στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:51
17/3

Αφιέρωμα στη Σιμόν Βέιλ και ανοιχτές συζητήσεις στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 και πέρα από τις πολυαναμενόμενες προβολές εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με σημαντικές, παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, το καθιερωμένο σινεφίλ ραντεβού της άνοιξης πλησιάζει, και από τις 21 εώς και 29 Μαρτίου θα μας απασχολήσει με σημαντικούς δημιουργούς (Φρανσουά Οζόν, Ολιβιέ Νταάν, Άλις Ντιοπ, Μισέλ Χαζαναβίσιους, Γιοακίμ Λαφός, Ζοσιάν Μπαλασκό), πολυσυζητημένες πρεμιέρες («Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν») και παράλληλες δράσεις που συμπληρώνουν τις προβολές. Αναλυτικά:

Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Ειδική εγκατάσταση «Φωνές του Ολοκαυτώματος: Simone Veil»

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας Simone: Το Ταξίδι του Αιώνα και την επέτειο μνήμης των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανάθεσε στην σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου τη δημιουργία μιας ειδικής εγκατάστασης για να αναδείξει ένα μοναδικό ντοκουμέντο: την πολύωρη μαρτυρία της Simone Veil, πρώτης προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων της γυναίκας στη Γαλλία.

Με τον ήρεμο και σχεδόν κλινικό της τρόπο, η Simone Veil έδωσε μια συνέντευξη-ντοκουμέντο στο γαλλικό οπτικοακουστικό αρχείο INA. Περιγράφει τη ζωή της ως έφηβη στη Νίκαια, την αρχή του πολέμου, τη σύλληψη και απέλαση της ίδιας και της οικογένειάς της, την κόλαση του Άουσβιτς όπου και χάνει τη μητέρα της. Μας διηγείται την απελευθέρωση από τα στρατόπεδα, αλλά και την δύσκολη επιστροφή της στη Γαλλία, σε μία νέα «κανονικότητα» ύστερα από τα τραυματικά της βιώματα.

Η συνέντευξη δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022, και παρουσιάζεται πλήρως υποτιτλισμένη στα ελληνικά, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Αθήνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Κινηματογράφου (επισκέψιμη από 23/03/2023)

Ανοιχτός διάλογος με τον Stéphane Goudet: προκλήσεις και δυνατότητες της κινηματογραφικής αίθουσας
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, στις 12:00 – αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31)

Στην εποχή του streaming και μετά την πανδημία πώς μπορεί κανείς να προσελκύσει ξανά το κοινό στις αίθουσες και να αναθερμάνει τη σχέση του με τη μεγάλη οθόνη; Το Φεστιβάλ διοργανώνει ανοιχτό διάλογο με θέμα «Προκλήσεις και δυνατότητες της κινηματογραφικής αίθουσας» με καλεσμένο τον Stéphane Goudet, κριτικό κινηματογράφου, πανεπιστημιακό και καλλιτεχνικό διευθυντή του κινηματογράφου Le Méliès του Montreuil. Μετά από σύντομη παρουσίαση των δράσεών του, ο Goudet θα συνομιλήσει με τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είσοδος ελεύθερη

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις εδώ.

Στρογγυλή τράπεζα: Οι ταινίες μεσαίου μήκους σήμερα
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, στις 19:00 – Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31)

Πόσο δημοφιλής είναι η μορφή της ταινίας μεσαίου μήκους τόσο στους δημιουργούς όσο και στους διανομείς και στο κοινό; Τι προοπτικές έχει αυτή η κινηματογραφική φόρμα και πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί; Το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους/τις επαγγελματίες του κινηματογράφου, διοργανώνει συζήτηση - απολογισμό της ταινίας μεσαίου μήκους, με καλεσμένο τον Giulio Casadei, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Brive - Διεθνείς συναντήσεις ταινιών μεσαίου μήκους (Festival du cinéma de Brives - Rencontres internationales du moyen métrage), τιμώμενο φεστιβάλ - Λευκή Κάρτα της φετινής διοργάνωσης.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και Αριστοτέλης Μαραγκός, ενώ συντονίζει η Όλια Βερροιοπούλου, σκηνοθέτις και κινηματογραφική επιμελήτρια.

Σχετικά με… την Τζοάν και το γαλλικό σινεμά
Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, στις 18:30 η προβολή και στις 20:30 η συζήτηση – Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31)

Μετά την προβολή της ταινίας Σχετικά με την Τζοάν του Laurent Larivière, ο Stéphane Goudet θα προβεί σε μια σύντομη φιλμική ανάλυση και με αφορμή την ταινία θα αναφερθεί σε τρέχουσες τάσεις του γαλλικού σινεμά.

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Συγκεκριμένα στις αίθουσες:

Αθήνα: Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Θεσσαλονίκη: Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
Πάτρα: Πάνθεον
Λάρισα: Victoria Cinemas 
Ηράκλειο: Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου 
Χανιά: Αττικόν

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 €
Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10 €
Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο θα διατίθενται και ειδικές προσφορές: πληροφορίες στις αντίστοιχες συνεργαζόμενες αίθουσες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ 

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.

Το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σας προσκαλεί να εγγραφείτε στο newsletter του, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για τις προβολές και τις εκδηλώσεις του.

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook:
https://www.facebook.com/festivalfilmfrancophonegrece  

Ακολουθήστε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος:
Facebook Instagram YouTube Twitter LinkedIn | Spotify  | TikTok