Κινηματογράφοι Vs Universal ή πως το σίκουελ των «Trolls» ξεκίνησε τον πόλεμο των αιθουσών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:36
30/4

Κινηματογράφοι Vs Universal ή πως το σίκουελ των «Trolls» ξεκίνησε τον πόλεμο των αιθουσών

Εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, οι σχέσεις Αμερικανών αιθουσαρχών και του στούντιο της Universal βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αιτία, η κυκλοφορία του «Trolls World Tour».

Από τον Πάνο Γκένα

Μπορεί να φανεί ειρωνικό για κάποιους τόσο λόγω είδους (οι ταινίες κινουμένων σχεδίων είθισται να αποτελούν εμπειρία ανέμελης απόδρασης), όσο και λόγω.... τίτλου(!), αλλά είναι γεγονός πως η παγκόσμια περιοδεία των Trolls, προκάλεσε μια βαθιά ρήξη στο Χόλιγουντ. Όχι, δεν τρολάρουμε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν μερικές εβδομάδες, στις 10 Απριλίου, κι ενώ οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί λόγω της πανδημίας, η Universal προχώρησε στην online (VOD) διάθεση του «Trolls World Tour», σίκουελ της επιτυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2016, αντί να την μεταφέρει για αργότερα. Να σημειώσουμε πως το ίδιο έπραξε και με τα «The Hunt», «Αόρατος Άνθρωπος», με την διαφορά πως οι τελευταίες είχαν κυκλοφορήσει για μικρό χρονικό διάστημα στις αίθουσες λίγο πριν την πανδημία. Η ταινία ξεπέρασε αναπάντεχα τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στην Β. Αμερική, γεγονός που οδήγησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NBCUniversal, Τζεφ Σελ, να δηλώσει πως το στούντιο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει κι άλλους τίτλους σε παράλληλη διανομή αίθουσας και VOD.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Άνταμ Άρον, Διευθυντή των κινηματογραφικών αιθουσών AMC (American Multi-Cinema), της μεγαλύτερης αλυσίδας multiplex στον κόσμο, η οποία κατέχει περισσότερες από 8.200 αίθουσες (661 multiplex) στην Αμερική και 2.200 αίθουσες (244 multiplex) στην Ευρώπη. Στην ρευστή επικαιρότητα που ζούμε, με το μέλλον των αιθουσών αβέβαιο, ο Άρον θεώρησε προκλητική τη δήλωση του Σελ και αντίθετη στο συμφωνημένο νομικά χρονικό «παράθυρο» που οφείλουν να έχουν οι κινηματογραφικές ταινίες από την διανομή τους στις αίθουσες μέχρι την οικιακή διάθεση. Αποτέλεσμα, το δίκτυο της AMC ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παίξει στο μέλλον ταινία της Universal σε αίθουσά της και πολύ σύντομα σ' αυτό συντάχθηκε και η αλυσίδα Cineworld (η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα multiplex).

«Είναι απογοητευτικό για 'μας, αλλά τα σχόλια του Τζεφ για τις μονομερείς ενέργειες και προθέσεις της Universal δεν μας άφησαν επιλογή. Επομένως, η AMC δεν θα παίζει πλέον καθόλου ταινίες της Universal σε καμία από τις αίθουσές μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή. Αυτή η πολιτική επηρεάζει όλες τις ταινίες της Universal καθολικά, τίθεται σε ισχύ από σήμερα και όταν ανοίξουν ξανά οι αίθουσες μας. Δεν πρόκειται για μία φθηνή ή απερίσκεπτη απειλή», δήλωσε ο Άνταμ Άρον.

Ο αυστηρός τόνος του δικαιολογείται από το γεγονός πως η άνοδος του streaming γενικά (αλλά και ειδικά αυτή την περίοδο) αποτελεί μεγάλη απειλή για την κινηματογραφική αίθουσα, ενώ παράλληλα η Universal σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σελ, φανέρωσε μία μελλοντική πρόθεση να χαράξει ένα διαφορετικό μονοπάτι μετά το «ψηφιακό» ρεκόρ εισπράξεων. Η αλήθεια είναι πως τα 100 εκατομμύρια εισπράξεις, αριθμός πλαφόν για κάθε μπλοκμπάστερ, ταρακούνησαν τους αιθουσάρχες που είδαν τεράστια διαφυγόντα κέρδη λόγω κορονοϊού και ένα ζοφερό, εναλλακτικό μέλλον διανομής.

Η απάντηση του Τζεφ Σελ της Universal ήταν πως: «Επιθυμία μας ήταν πάντα να παρέχουμε αποτελεσματική ψυχαγωγία σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Πιστεύουμε απόλυτα στην εμπειρία της αίθουσας και δεν έχουμε δηλώσει το αντίθετο. Όπως είπαμε νωρίτερα, πρόθεσή μας είναι να κυκλοφορήσουμε μελλοντικές ταινίες απευθείας σε αίθουσες, καθώς και σε PVO, όταν αυτό το σύστημα διανομής είναι συνετό. Προσβλέπουμε σε επιπλέον ιδιωτικές συνομιλίες με τους συνεργάτες μας, αλλά απογοητευόμαστε από αυτήν την φαινομενικά συντονισμένη προσπάθεια της AMC και της Εθνικής Ένωσης Αιθουσαρχών που συγχέει τη θέση και τις ενέργειές μας».

Με επιχείρημα πως η Universal προκάλεσε ρήξη εμπιστοσύνης με τις αίθουσες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού, οι αιθουσάρχες κρίνουν πως προχώρησε σε μία κακή επιχειρηματική πρακτική και συνεργασία.

Τι θα γίνει λοιπόν με τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες των εμπορικότατων τίτλων της Universal, οπως το «No Time to Die», το «F9» και το «Jurassic World: Dominion»; Το σίγουρο είναι πως πρώτα θα κρίνει ο κορονοϊός...