«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» είναι η πιο προσωπική στιγμή του Χαγιάο Μιγιαζάκι - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:51
24/11

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» είναι η πιο προσωπική στιγμή του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Η ταινία που έβγαλε τον μεγάλο δημιουργό από την απραξία, μια από τις ακριβότερες ταινίες όλων των εποχών στην Ιαπωνία και η φετινή μας λήξη στις Νύχτες Πρεμιέρας, έχει ένα απολύτως συγκινητικό παρασκήνιο στην δημιουργία της.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Όταν λίγο πριν τα 75 του ο Χαγιάο Μιγιαζάκι αποφάσισε να βγει από την εθελούσια έξοδό του από την δημιουργία ταινιών, είχε έναν λόγο που όσο περνά ο καιρός ξετυλίγεται και γοητεύει. Η ταινία του θα ήταν αυτοβιογραφική, κάτι εντελώς έξω από τον χαρακτήρα του, τουλάχιστον με αυτή την δηλωμένη αμεσότητα.

Και ως τέτοια την ζήτησε το 2016, από τον Τόσιο Σουζούκι - συνιδρυτή και παραγωγό των Στούντιο Γκίμπλι. Ένα Στούντιο αφοσιωμένο από αρχής στην υπενθύμιση και την αναβίωση των συλλογικών/ατομικών εμπειριών μας.

«Συμφωνώ ότι είναι η πιο προσωπική του ταινία γιατί μου το είπε», λεει ο Σουζούκι, εδώ και πάνω από 40 χρόνια φίλος του Μιγιαζάκι. Μαζί με τον Ισάο Τακαχάτα (επίσης συν-ιδρυτή των Γκίμπλι και δημιουργό) και τον Σουζούκι, ο Μιγιαζάκι θέλησε να φτιάξει την ιστορία μιας φιλίας. «Ο Μιγιαζάκι είναι ο Μαχίτο, ο Τακαχάτα είναι ο αδελφός του παππού και εγώ είμαι ο Ερωδιός», λέει ο Σουζούκι. «Μου είπε ότι ο Τακαχάτα τον ανακάλυψε και τον ενέταξε στην ομάδα. Πιστεύω είναι αυτός που τον βοήθησε να αναπτυχθεί. Η δική μας σχέση, όπως του Μαχίτο με τον Ερωδιό, είναι μια αμοιβαία ανυποχώρητη σχέση.»

Η ταινία, όπως ξέρετε καλά όσοι την έχετε διαβάσει ήδη και στις σελίδες μας όπως την παρακολουθούμε χρόνια τώρα να προχωρά, χρειάστηκε 7 χρόνια να ολοκληρωθεί, όχι χωρίς την κρίσιμη βοήθεια του animator περιωπής, Τακέσι Χόντα, ο οποίος ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα που ο Μιγιαζάκι δεν μπορούσε λόγω κόπωσης και δύσκολης όρασης να επιτελέσει. 

Το 2018 όμως πέθανε ο Τακαχάτα, κάτι που στοίχισε ιδιαίτερα στον Μιγιαζάκι, που περιόρισε τότε κάπως και τον ρόλο του αδελφού του παππού στην ιστορία. Τότε, κατά τον Σουζούκι, άλλαξε και τον τόνο του χαρακτήρα του Ερωδιού, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε πόλο φιλίας, ενώ πριν δεν είχε κατ' εξοχήν θετικά χαρακτηριστικά. «Χρειάστηκε όμως να τον προσέξω να μην με παρουσιάσει αρνητικά. Άλλωστε γνωριζόμαστε 45 χρόνια, θυμάμαι τα πάντα γι΄αυτόν, υπάρχουν πράγματα που ξέρω μόνο εγώ ή και άλλα που γνωρίζουμε μόνο εμείς οι δυο. Και θυμάται και λεπτομέρειες που με εντυπωσιάζουν.»

Εν τω μεταξύ, ο Σουζούκι επιβεβαιώνει ότι ο Μιγιαζάκι δεν έχει αποσυρθεί. Η ταινία ανανέωσε τις δυνάμεις του και του έδωσε αυτοπεποίθηση να συνεχίσει να δουλεύει. Βέβαια «πρέπει να αδειάσει από το παρόν έργο, όσο παίζεται δεν μπορεί να ξεκινήσει κάτι νέο», λέει ο Σουζούκι. Μακάρι να συνεχίσει, άλλωστε τα 80 είναι τα νέα 60 έτσι όπως πάμε, αν οι ρυθμοί επιταχυνθούν λιγάκι και βοηθήσει και η συγκυρία, τότε δεν αποκλείεται σε 4-5 χρόνια να έχουμε μια ακόμα ποίηση Μιγιαζάκι, πράγμα έτσι κι αλλιώς πανέμορφο και μόνο να το περιμένεις.