Το 2ο KINO ATHENS ανοίγει αυλαία με «Europa» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:08
25/1

Το 2ο KINO ATHENS ανοίγει αυλαία με «Europa» υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Tο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS ανακοινώνει ως φετινή εναρκτήρια ταινία του το «Europa» της Σουνταμπέχ Μορτεζάι, παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Μετά την προβολή του στα διαγωνιστικά τμήματα των κινηματογραφικών Φεστιβάλ του Λονδίνου και του Σαράγιεβο, το KINO ATHENS ανακοινώνει το «Europa» ως ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσία της σκηνοθέτιδας Σουνταμπέχ Μορτεζάι.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας

Η Beate είναι ένα φιλόδοξο στέλεχος της EUROPA, μιας μυστηριώδους εταιρείας που θέλει να επεκταθεί στην περιοχή των Βαλκανίων. Φαινομενικά προωθεί τη φιλανθρωπία και τις επενδύσεις σε υποανάπτυκτες περιοχές, αλλά στην πραγματικότητα αγοράζει εδάφη της Αλβανίας από ντόπιους χρησιμοποιώντας την Beate ως κύρια διαπραγματεύτρια. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο, όταν ένας πεισματάρης αγρότης αρνείται να εγκαταλείψει τη γη των προγόνων του.

Το φετινό ΚΙΝΟ ATHENS θα πραγματοποιηθεί για 2η χρονιά από 1 έως 10 Μαρτίου 2024 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, ενώ στους χώρους εκδηλώσεων προστίθεται και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Η διοργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Athens Film Office και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του KINO ATHENS, Νίνα Βελιγράδη, σημειώνει: 

«Στην καρδιά της Αθήνας, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, το μικρό μας Φεστιβάλ γίνεται ένας σύγχρονος χώρος διαλόγου, ανταλλαγής και γιορτής. Η Αιγίδα που χορηγήθηκε στο ΚΙΝΟ ATHENS από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί δήλωση για την κοινή δέσμευση για την προώθηση της δημιουργικότητας, του διαλόγου και της κατανόησης. Με την προώθηση ταινιών που εξερευνούν την πλούσια πολιτιστική παλέτα παγκοσμίως, το Φεστιβάλ μας συμβάλλει στο όραμα της ΕΕ για μια ενωμένη, αλλά και πολιτιστικά ποικιλόμορφη ήπειρο. Ο κινηματογράφος, ως παγκόσμια γλώσσα, ξεπερνά τα σύνορα και μιλά στον πυρήνα των ανθρώπινων εμπειριών. Η δημοκρατία, ως θεμελιώδης αξία, είναι πολύπλοκα συνυφασμένη με τον ιστό τόσο του κινηματογράφου, όσο και της ΕΕ. 

Σας προσκαλούμε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ μας (1-10 | 3 | 2024) στην Αθήνα για να γιορτάσουμε τον κινηματογράφο που ξεπερνά τις οθόνες, τα σύνορα και τις ιδεολογίες, εμπλουτίζοντας τη συλλογική μας εμπειρία και επιβεβαιώνοντας τη διαρκή δύναμη της αφήγησης στη διαμόρφωση του κόσμου που μοιραζόμαστε.»

Το 2ο ΚΙΝΟ ATHENS θα περιλαμβάνει ταινίες κάθε είδους, από όλο τον κόσμο, από το ανεξάρτητο σινεμά, με διαγωνιστικά τμήματα μικρού και μεγάλου μήκους, εργαστήρια, masterclasses, DJ sets και άλλες παράλληλες δράσεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2024 στην ιστοσελίδα του KINO Athens www.kinoathens.org