Από το υλικό του cult: Το «Flux Gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ μοιάζει προορισμένο για τον μύθο - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:03
8/2

Από το υλικό του cult: Το «Flux Gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ μοιάζει προορισμένο για τον μύθο

Με αναφορές που δεν μπορείς να αρνηθείς, «δικούς μας» ανθρώπους στο καστ και μια ατμόσφαιρα που πρέπει να δεις το τρέιλερ για να πιστέψεις, να μια ταινία που υπερηφανεύεται το επικείμενο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ξεκινάμε εμείς και προσθέτετε. Το τρέιλερ του «Flux Gourmet» κάνει αναφορές, χωρίς καθόλου να φαίνεται να μιμείται, σε Φελίνι, Γκρίναγουεϊ, κάτι σπονδυλωτά τρόμου της Amicus, απαραίτητη ολίγη από Κρόνενμπεργκ, ίσως και πρώιμο Λιντς, με μια αύρα Γκλέιζερ. Για να μείνουμε στα «προφανή» - γιατί ένας άλλος μπορεί να δει και Ιάπωνες και Γκάι Μάντεν και δεν συμμαζεύεται. 

Κι όμως...Όλα τους είναι κατά έναν τρόπο αποκυήματα του Πίτερ Στρίκλαντ, του αγαπημένου μας κι εδώ στις Νύχτες Πρεμιέρας Εγγλέζου δημιουργού ταινιών όπως «Το Στοιχειωμένο Ύφασμα», «Ο Δούκας της Βουργουνδίας» και «Η Εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα». 

Στο έξοχα τιτλοφορημένο «Flux Gourmet», με μια σύνοψη που δεν περιγράφεται παρά μόνο ίσως από το τρέιλερ που δίνει και μια εικόνα, έχουμε και δύο «ελληνικές» παρουσίες, του Μάκη Παπαδημητρίου και της Αριάν Λαμπέντ, που πλαισιώνουν κεντρικά τους Έιζα Μπάτερφιλντ, Γκουέντολιν Κρίστι και Ρίτσαρντ Μπρέμερ. 

Αν μια ταινία δείχνει προορισμένη να πιάσει ένα κοινό με τον τρόπο ενός «Κάτω από το Δέρμα», ας πούμε, ίσως είναι τούτη. Εντούτοις και η περιέργεια είναι στο κόκκινο (αρμοστά) και η ελπίδα ότι ένα σινεμά «παράταιρο», σύλληψης και κατασκευαστικής τόλμης, είναι εφικτό (πάντα ήταν) αλλά και χαρακτηριστικό σχετικά νεότερων δημιουργών. Το περιμένουμε.