Ο Τζον Κλιζ αρνείται να κόψει σκηνή από το «Life of Brian» για τη θεατρική του διασκευή - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:08
30/5

Ο Τζον Κλιζ αρνείται να κόψει σκηνή από το «Life of Brian» για τη θεατρική του διασκευή

Αν και έχουμε βρεθεί αρκετά συχνά να διαφωνούμε με δηλώσεις και απόψεις του Τζον Κλιζ τα τελευταία χρόνια, αν έλεγες σε κάποιο μέλος των Monty Python τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βάλει στην κωμωδία του και σε άκουγε και έπραττε αναλόγως, αυτομάτως θα έχανε το προνόμιο και τη δυνατότητα να αποκαλείται τέτοιο.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Αν και η λύση για στοιχεία σε έργα τέχνης που ίσως να μην φαίνονται τόσο ορθά στη σύγχρονη εποχή φάνηκε να έχει δοθεί με ένα απλό disclaimer πριν την έναρξη της προβολής, μια σχετική επισήμανση στην πρώτη σελίδα ενός βιβλίου και ούτω καθεξής, εσχάτως βλέπουμε επαίσχυντες παρεμβάσεις σε λογοτεχνικά έργα του Ρόαλντ Νταλ ή τους θεατρικούς παραγωγούς να καλούν τον Μάρτιν ΜακΝτόνα να προβεί σε ριζικές αλλαγές σε παλιότερα έργα του, αν θέλει να ανέβουν ξανά στο σανίδι, και βρίσκουμε το φαινόμενο λυπηρό. 

Το «Life of Brian», αυτή η εμβληματική σάτιρα που συνοψίζει την κωμική ιδιοφυία, τη δηκτικότητα αλλά και το θάρρος της pythonικής κωμωδίας, πρόκειται να ανέβει στο θέατρο. Όπως δήλωσε ο Τζον Κλιζ, σε μια πρώτη ανάγνωση του σεναρίου, Νεοϋορκέζοι παραγωγοί και ηθοποιοί του είπαν ότι καλό θα ήταν να κοπεί η σκηνή που ο Έρικ Άιντλ ζητά να τον αποκαλούν εφεξής «Λορέτα» και ότι θέλει να κάνει παιδί, καθώς θα συναντήσουν αντιδράσεις από το κοινό, μα εκείνος ήταν κάθετος. Η συγκεκριμένη σκηνή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή απέναντι στην trans κοινότητα και στα μη δυαδικά άτομα και λέμε θα μπορούσε, γιατί στα μάτια μας και πάντα εντός του context της εποχής που γυρίστηκε, θα μπορούσε κάλλιστα να διαβαστεί με αντίθετο τρόπο και να αποτελεί στοιχείο trans και non-binary ορατότητας, όπως θα την αποκαλούσαμε σήμερα. Σε τελική ανάλυση, άλλος είναι ο στόχος της σάτιρας στη συγκεκριμένη περίπτωση - δεν μπορεί να μην το βλέπεις και να το παραβλέπεις.  

Η ουσία είναι ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι συχνά διαφωνούμε με τον Τζον Κλιζ και τις δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια και καταλήγει να μας στεναχωρεί, ασχέτως και αν το show του έχει καταλήξει περισσότερο κήρυγμα και λιγότερο κωμωδία, αν έλεγες σε κάποιο μέλος των Python τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιέχει η κωμωδία του κι εκείνος σε άκουγε και έπραττε αναλόγως, θα έχανε αυτομάτως το προνόμιο να θεωρείται τέτοιος. Θέλετε να σας θυμίσουμε τις ορδές διαδηλωτών και τις κατά τόπους απαγορεύσεις της προβολής του «Life of Brian», όταν είχε κυκλοφορήσει λόγω του «προσβλητικού» περιεχομένου του; Αν τα μέλη της ομάδας υποχωρούσαν κατά τη δημιουργία του, προς αποφυγή πιθανών αντιδράσεων, σήμερα δεν θα είχαμε ούτε «Life of Brian» και, γενικότερα, ούτε Monty Python. Και αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο δεν θα θέλαμε να ζούμε.