Καλά νέα και... «Σκληρές Αλήθειες» από τον Μάικ Λι - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:35
18/12

Καλά νέα και... «Σκληρές Αλήθειες» από τον Μάικ Λι

Ο έτερος πόλος των βετεράνων του βρετανικού κοινωνικού σινεμά, μαζί με τον Κεν Λόουτς, έχει (τουλάχιστον) μια ακόμα ταινία για εμάς.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μπορεί και ο πλέον αγαπημένος (ζων) γκρινιάρης του σινεμά μας, ο Μάικ Λι, πλησίον των 81 του χρόνων, ξεπέρασε την οικονομική δυσπραγία περί του επόμενου σχεδίου του και, μάλλον, στις Κάννες θα έχουμε «Ηard Truths».

Πρόκειται για «μια διερεύνηση οικογενειακών σχέσεων σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο» με κλου απ' ότι ακούγεται ένα αποκλειστικά μαύρο καστ, πράγμα πρωτοφανές στο σινεμά του - αν και μαύροι χαρακτήρες έχουν συμπεριληφθεί προφανώς και προηγούμενα στο έργο του.

Ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ Λι, πέντε για Σενάριο και δύο για Σκηνοθεσία, ετοιμάζεται μάλλον για τις επικείμενες Κάννες, γεγονός που θα αμβλύνει και τις εντυπώσεις (εναντίον των Καννών) για την απόρριψη του «Peterloo» πριν 5 χρόνια - ταινία που τελικά πήρε η Βενετία για την πρεμιέρα του.

Ο Λι έχει βραβευθεί τέσσερεις φορές στις Κάννες - μια φορά μάλιστα με Χρυσό Φοίνικα («Μυστικά και Ψέματα») - και άλλη μια με Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον «Γυμνό». Μιλάμε βέβαια για έναν δημιουργό που έχει στην πλάτη ταινίες όπως τα «Bleak Moments», «Topsy-Turvy», «Vera Drake» (Χρυσός Λέων στην Βενετία), «Another Year» και «Mr. Turner», έργα στην περιοχή του αριστουργήματος δηλαδή, το να μην βρίσκει λεφτά για την παραγωγή αντιπροσωπεύει ένα μοντέρνο αίσχος, όσο κι αν το σινεμά είναι τέχνη βιομηχανική.

Το περιμένουμε με ανυπομονησία.