Aποφυλάκιση τώρα: Η σύζυγος του Τζαφάρ Παναχί εξηγεί γιατί ο δημιουργός θα έπρεπε ήδη να είναι ελεύθερος - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:02
30/1

Aποφυλάκιση τώρα: Η σύζυγος του Τζαφάρ Παναχί εξηγεί γιατί ο δημιουργός θα έπρεπε ήδη να είναι ελεύθερος

Ο Ιρανός δημιουργός εκτίει ποινή 6ετούς φυλάκισης για έναν λόγο που θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα μόνο σε χώρες σαν το Ιράν.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τον περασμένο Ιούλιο, σε δύο ειδήσεις μας, είχαμε αναφερθεί στην ιστορία που τότε αποτέλεσε παγκόσμια είδηση και σήμερα πια απλώς είναι Δευτέρα. 7 μήνες στον σημερινό ρυθμό είναι χρόνος γεωλογικού μεγέθους. 

Διαβάστε εδώ για την φυλάκιση του Τζαφάρ Παναχί

Ωστόσο ο Τζαφάρ Παναχί είναι ακόμα στη φυλακή, αφού συνελήφθη όταν πήγε να ρωτήσει γιατί φυλακίστηκαν οι συνάδελφοί του σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλ-Αχμάντ. Καθώς το «No Bears» ολοκλήρωσε και την φεστιβαλική του γύρα, ποιος τον θυμάται πια; Η γυναίκα του, είναι η απάντηση. Και η υπενθύμισή της στο προσωπικό της Instagram, ότι η φυλάκισή του συνιστά παραβίαση του ιρανικού νόμου και ότι τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί.

«Πέρυσι, η ετυμηγορία της 6ετούς φυλάκισης ήταν ήδη 10 χρόνων [σ.σ. ο Παναχί καταδικάστηκε το 2011 σε κατ΄οίκον περιορισμό, αν και πλέον κυκλοφορούσε ελεύθερος - εντός αποκλειστικά της χώρας όμως] και πιστεύαμε ότι ο Τζαφάρ δεν θα φυλακιζόταν», αναφέρει η Ταχίρι Σαέντι. Και εξακολουθεί αναφέροντας ότι οι δικηγόροι του Παναχί, είχαν πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο για την παρανομία της απόφασης. «Και ενώ αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, η υπόθεσή του πήγε στο Εφετείο, οπότε και θα έπρεπε», λέει η Σαέντι, «να ελευθερωθεί με αναστολή. Κι όμως, στις 3 Δεκεμβρίου, ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση απελευθέρωσης είχε ακυρωθεί».

«Την περασμένη εβδομάδα μας είπαν ότι ο Τζαφάρ θα βγει σε μία εβδομάδα. Χαρήκαμε ξανά. Η εβδομάδα πέρασε και ο Τζαφάρ ακόμα δεν είναι μαζί μας. Είναι ακριβώς 200 μέρες πια. Είμαστε απελπισμένοι. Η απελευθέρωσή του είναι πέρα για πέρα εναρμονισμένη με το Δίκαιό τους, αλλά αυτοί είναι πάνω από τους νόμους, δίχως τον παραμικρό σεβασμό για αυτούς», κλείνει η σύζυγος του δημιουργού.

Που όπως τόσοι και τόσοι ομότεχνοι (και όχι μόνο) έχουν περάσει και περνούν των παθών τους τον τάραχο στην ιδιόρυθμη αυτή χώρα που εδώ και πολλά-πολλά χρόνια η έννοια της βασκής ελεύθερης έκφρασης αγνοείται ή/και τιμωρείται. Μακάρι σύντομα, ωστόσο, να γράφουμε για την θετική έκβαση της υπόθεσης, κάτι (θέλουμε να) μας λέει ότι έτσι θα γίνει.