11ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει σήμερα μία διπλή προβολή - αφιέρωμα στον Πρέστον Στάρτζες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:49
5/7

11ο Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει σήμερα μία διπλή προβολή - αφιέρωμα στον Πρέστον Στάρτζες

Να μία ευκαιρία να ανακαλύψετε δυο μοναδικά κινηματογραφικά διαμάντια! Το 11ο Athens Open Air Film Festival τιμά τον μεγάλο Πρέστον Στάρτζες με μία διπλή προβολή back-to-back των δύο αριστουργημάτων του «Τα Ταξίδια του Σάλιβαν» και «Η Γυναίκα Πειρασμός» με αφορμή την επέτειο 80 ετών από την πρεμιέρα τους. Είσοδος Ελεύθερη.

To 11o Athens Open Air Film Festival σας δίνει σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου, μία μοναδική ευκαιρία για να ξαναδείτε ή να ανακαλύψετε δυο αριστουργηματικές ταινίες που δεν προβάλλονται συχνά, το θεσπέσιο «Γυναίκα Πειρασμός» και τα σατιρικά «Ταξίδια του Σάλιβαν» του Πρέστον Στάρτζες, σε μία διπλή προβολή!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Τα Ταξίδια του Σάλιβαν (Sullivan's Travels, 1941)

Αρχές της δεκαετίας του '40, βλέποντας ολοένα και περισσότερους συναδέλφους του να στρέφονται επίτηδες στις σοβαρών προθέσεων δημιουργίες, ο Πρέστον Στάρτζες σκαρφίστηκε ως απάντηση ένα φόρο τιμής στις λυτρωτικές ιδιότητες της καθαρόαιμης κωμωδίας. Στην πορεία άνοιξε ακόμη περισσότερο τα φτερά του προκειμένου να απευθύνει ένα ερωτικό γράμμα στην απελευθερωτική επίδραση του ίδιου του σινεμά επάνω στις ανθρώπινες ζωές. Το αποτέλεσμα στάθηκε μια από τις ομορφότερες στιγμές της αμερικανικής οθόνης. 

Τα «Ταξίδια του Σάλιβαν» εκτυλίσσονται στην δύσκολη εποχή του οικονομικού κραχ, ακολουθώντας τα βήματα ενός νεαρού σκηνοθέτη που θέλει να ανταλλάξει τα ρηχά, ανούσια θεάματα στα οποία έχει ειδικευτεί με μια ταινία που το μήνυμά της θα «αντανακλά τον ανθρώπινο πόνο». Στην πρώτη από τρεις συνεργασίες με τον σκηνοθέτη, ο Τζόελ ΜακΚρέι επωμίζεται το προσφιλές στον Στάρτζες μοντέλο του αδαούς ήρωα που, από μια κατάσταση πλήρους αθωότητας, θα χρειαστεί να ξυπνήσει απότομα στην πραγματικότητα μιας σκληρής Αμερικής.  

Ακολουθώντας την γεμάτη απρόοπτα μυητική διαδρομή του πρωταγωνιστή, η ταινία αλλάζει ριψοκίνδυνα διαθέσεις και τόνους και διαλέγει να διαβεί μερικά ιδιαίτερα σκοτεινά μονοπάτια. Το κάνει όμως με μια συγκινητική εμπιστοσύνη στην ζωογόνο δύναμη του χιούμορ, αντιλαμβανόμενο έναν κόσμο όπου το αστείο και το σοβαρό συνυπάρχουν, αντιμάχονται και επιβεβαιώνουν τελικά το ένα την ανάγκη του άλλου. Εκπληκτική εξισορρόπηση του κωμικού με το δραματικό, τα «Ταξίδια του Σάλιβαν» αποτελούν πιθανότατα το αριστούργημα της καριέρας του Στάρτζες και συνάμα μια ταινία που θέτει σε διαρκή αμφισβήτηση κάθε αντίληψή μας γύρω από το τι είναι αστείο και τι όχι. Λουκάς Κατσίκας

Η ταινία «Τα Ταξίδια του Σάλιβαν» του Πρέστον Στάρτζες θα προβληθεί την Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 21:15 στον θερινό κινηματογράφο Εκράν (Ζωοδ. Πηγής & Αγαθίου, Νεάπολη Εξαρχείων).

Η Γυναίκα Πειρασμός (The Lady Eve, 1941)

Τα αρχέγονα παιχνίδια σαγήνης και επικράτησης μεταξύ των δυο φύλων και ο  απρόβλεπτος καταλύτης του έρωτα εμπνέουν τη σπιρτόζικη ιστορία μιας πανούργας απατεώνα που σκοπεύει να κλέψει πρώτα την καρδιά και έπειτα το πορτοφόλι ενός εσωστρεφούς νεαρού εκατομμυριούχου. Σύντομα, ωστόσο, το κυνηγετικό θηλυκό θα πέσει θύμα της γοητείας του τρυφερού θηράματός του. Κατανοώντας τις ελάχιστα παραχωρητικές λογοκριτικές ανοχές των ημερών, ο Πρέστον Στάρτζες κατάφερε και έκρυψε μια από τις πιο σεξουαλικά φορτισμένες κομεντί της δεκαετίας πίσω από σοφιστικέ χιούμορ, διάλογους με διπλές ερμηνείες, γαργαλιστικά υπονοούμενα και ένα από τα ωραιότερα ζευγάρια της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ: τον Χένρι Φόντα και τη Μπάρμπαρα Στάνγουικ.  

Περισσότερο από κάθε άλλη ταινία της περιόδου, το «Lady Eve» μιλά για την σαρκική έλξη με έναν ώριμο και άκρως φιλελεύθερο τρόπο, εκτοξεύοντας την πρώτη συνεύρεση των ηρώων σε μια από τις πιο πυρετικές και αισθησιακές σκηνές του σινεμά και αναθέτοντας στη Στάνγουικ τον ρόλο μιας χειραφετημένης γυναίκας μακριά από το πουριτανικό και σεμνότυφο μοντέλο της εποχής. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Λουκάς Κατσίκας

Η ταινία «Η Γυναίκα Πειρασμός» του Πρέστον Στάρτζες θα προβληθεί την Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 23:00 στον θερινό κινηματογράφο Εκράν (Ζωοδ. Πηγής & Αγαθίου, Νεάπολη Εξαρχείων).

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

Τα Δελτία Εισόδου της ηλεκτρονικής προκράτησης για τις δυο προβολές των ταινιών του Πρέστον Στάρτζες έχουν εξαντληθεί. Ωστόσο, 15 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, θα απελευθερωθούν οι θέσεις των προκρατήσεων αν ο/η κάτοχος δεν έχει εμφανιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, δωρεάν δελτία εισόδου θα διανέμονται και στην είσοδο του κινηματογράφου μιάμιση ώρα πριν την προβολή. Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου.

Η προβολή των ταινιών γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και φιλοξενείται στον θερινό κινηματογράφο Εκράν (Ζωοδ. Πηγής & Αγαθίου, Νεάπολη Εξαρχείων). 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα του 11ου Athens Open Air Film Festival στο άρθρο:
Μία αγκαλιά γεμάτη σινεμά! Το πρόγραμμα του 11ου Athens Open Air Film Festival.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα του 11ου Athens Open Air Film Festival.