Η Ζόε Καζάν διασκευάζει το «Ανατολικά της Εδέμ» και η Φλόρενς Πιου καλείται επί τω έργω - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:19
23/6

Η Ζόε Καζάν διασκευάζει το «Ανατολικά της Εδέμ» και η Φλόρενς Πιου καλείται επί τω έργω

Η ηθοποιός, που μοιάζει να βρίσκεται παντού αυτό το διάστημα, θα υποδυθεί τον ρόλο που στην θρυλική ταινία του 1955 χάρισε το Όσκαρ β' Γυναικείου Ρόλου στην Τζο Βαν Φλιτ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τα μεγάλα έργα θέλουν και ανάλογα κότσια. Η φράση αυτή ενδεχομένως λέει παραπάνω απ' όσα πρέπει για το εγχείρημα που αναλαμβάνει η Ζόε Καζάν, συγγράφοντας για λογαριασμό του Netflix, το σενάριο της διασκευής σε μίνι σειρά του θρυλικού βιβλίου του Τζον Στάινμπεκ - που έκανε εξίσου θρυλική ταινία ο παππούς της Καζάν, Ελία, με τον Τζέιμς Ντιν, τον Μπερλ Άιβς, τον Ρέιμοντ Μάσει και τη Τζούλι Χάρις αρωγούς.

Στους πρωταγωνιστές της ταινίας εκείνης, πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά και η Τζο Βαν Φλιτ, που κράτησε τον ρόλο-κλειδί της Κάθι και τιμήθηκε με Όσκαρ γι' αυτό. Περισσότερο κι από το Όσκαρ έγραψε ιστορία. Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που δίνεται στην Φλόρενς Πιου (14 χρόνια νεότερη από την Βαν Φλιτ - ενδεχομένως χρησιμότατο αυτό για τον ρόλο), Πιου ευρισκόμενη παντού αυτό το διάστημα. Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα η δουλειά ξέρει ποιους επιλέγει. Και τουλάχιστον εμφανισιακά, η Αγγλίδα δείχνει άριστη επιλογή για τον ρόλο, με την σκληρότητα του χαρακτήρα να δούμε πώς θα τα πάει.

«Ερωτεύτηκα μεμιάς το βιβλίο όταν το πρωτοδιάβασα στην εφηβεία μου», λέει η Καζάν, ύποπτα αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο όνομα του παππού της. «Έκτοτε ήταν όνειρό μου η διασκευή του. Πιο πολύ ήθελα να εκφράσω πλήρως την εκπληκτική, μοναδική αντι-ηρωίδα του βιβλίου, την Κάθι Έιμς. Η Φλόρενς Πιου είναι μια ονειρεμένη Κάθι. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο συναρπαστική ηθοποιό να ζωντανέψει αυτόν τον χαρακτήρα. Γράφοντας την σειρά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν το δημιουργικό ζενίθ της ζωής μου».

Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε σιγά-σιγά την διασκευή του '55.

Καστ και σκηνοθέτης δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ενώ να θυμίσουμε ότι η Καζάν έχει συγγράψει δύο ταινίες ως σήμερα, το «Ruby Sparks» και το «Wildlife», αμφότερα παραπάνω από ευνοϊκά δεκτά, τουλάχιστον, από την κριτική.