Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη με μικρού μήκους φιλμ στο Άστορ και στην Ανδόρα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:19
1/12

Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη με μικρού μήκους φιλμ στο Άστορ και στην Ανδόρα

Από τους πλέον αξιόλογους, προσιτούς και προσβάσιμους Έλληνες πεζογράφους, ο Αντώνης Σαμαράκης εμπνέει μικρομηκάδες για ένα αφιέρωμα που διοργανώνει η T-Short στους κινηματογράφος Άστορ (Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου) και Ανδόρα (Δευτέρα 13 και Τρίτη 14, Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Δεκεμβρίου).

Το 2020 είχε ανακηρυχτεί έτος Αντώνη Σαμαράκη τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέα στην ελληνική πεζογραφία.

Κάπως έτσι, και ένα χρόνο μετά, λόγω των περιορισμών για τον Covid-19, η t-shOrt, με σημαντική πορεία στην ελληνική κινηματογραφία, ειδικότερα δε στην ελληνική μικρού μήκους κινηματογραφία, συμβάλλει με το αφιέρωμα αυτό στην μνήμη του μεγάλου συγγραφέα.

Οκτώ σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Άρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης».

Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεώτερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.

Στο επετειακό αφιέρωμα στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ θα παρευρεθούν η κυρία Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του συγγραφέα, οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογράφου για μια εισαγωγές πριν τις προβολές των ταινιών.

Η προβολή θα λάβει χώρα στις 9 Δεκεμβρίου ώρα 17:30 στον κινηματογράφο Άστορ, αλλά μια εδβομάδα μετά, θα κάνει την έξοδό του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο Ανδόρα τις Δευτέρες και Τρίτες 14, 15, 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 17:30, με το εισιτήριο στα 5 ευρώ. 

Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.