Κάννες 2022: Με το φαντασμαγορικό «Three Thousand Years of Longing» ο Τζορτζ Μίλερ υπογράφει τις δικές του «Χίλιες και Μία Νύχτες» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:13
22/5

Κάννες 2022: Με το φαντασμαγορικό «Three Thousand Years of Longing» ο Τζορτζ Μίλερ υπογράφει τις δικές του «Χίλιες και Μία Νύχτες»

Όταν η Τίλντα Σουίντον συναντά ένα υπερμέγεθες τζίνι με υπαρξιακές αγωνίες και τα χαρακτηριστικά του Ίντρις Έλμπα αυτό που ακολουθεί είναι μια ντελιριακή βουτιά στον κόσμο των παραμυθιών που ο δημιουργός των «Μαντ Μαξ» σερβίρει με σκανδαλιάρικη και ξέφρενη εικονογραφικά διάθεση.

Αποστολή στις Κάννες: Λουκάς Κατσίκας

Επτά χρόνια αφότου υπενθύμισε με τον αποστομωτικό τρόπο του «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» ότι το Χόλιγουντ είναι ενίοτε ακόμη ικανό να παραδώσει ένα αντισυμβατικό και υποδειγματικό blockbuster, αρκεί να εμπιστευτεί τον σωστό άνθρωπο, ο Τζορτζ Μίλερ επιστρέφει για να επαναλάβει περίπου το ίδιο. Με το «Three Thousand Years of Longing» δημιούργησε ξανά τις συνθήκες ώστε ένα μεγάλο στούντιο να χρηματοδοτήσει μια ιδιοσυγκρασιακή και ατίθαση εξτραβαγκάντζα, αποδεικνύοντας ότι το θεαματικό σινεμά δεν χρειάζεται να βασίζεται σε συνταγές και εποχιακές μόδες. Τις περισσότερες φορές η φαντασία και η δημιουργική τρέλα είναι αρκετά. 

Και περίπου το καταφέρνει χάρη σε μια σκαμπρόζικη και εικαστικά ζωηρή επίκληση στη δύναμη της μυθοπλασίας μέσα από την περίπτωση δυο ηρώων οι οποίοι καταφέρνουν να υπερβούν τους τέσσερις τοίχους του δωματίου που τους περικλείει και (κυρίως) να γεφυρώσουν τους υπερφυσικούς ωκεανούς που τους χωρίζουν κάθε φορά που αποδρούν με τις ιστορίες τις οποίες μοιράζονται μεταξύ τους. 

Μια ντελιριακή βουτιά στον κόσμο των παραμυθιών που ο δημιουργός των «Μαντ Μαξ» σερβίρει με σκανδαλιάρικη και ξέφρενα εικονογραφική διάθεση

Το παράδοξο με μια ταινία όπως το «Three Thousand Years of Longing» δεν είναι, ωστόσο, η δεξιοτεχνία που έχει επιστρατευτεί για τη δημιουργία της (οι περισσότεροι από τους βασικούς συνεργάτες του Μίλερ είναι, άλλωστε, οι ίδιοι στους οποίους χρεώνεται και το οπτικό απόγειο του τέταρτου «Mad Max»), ούτε το ότι μέσω της δράσης της απηχεί σαφέστατα ανησυχίες και κατάλοιπα της covid εποχής κατά την οποία γυρίστηκε. Είναι το πώς επιχειρεί μια εκμοντερνισμένη και αρκετά φορτισμένη ερωτικά παραλλαγή στο πιο θρυλικό κείμενο της αραβικής λογοτεχνίας, τη συλλογή του «Χίλιες και Μία Νύχτες», έστω κι αν στην ουσία διασκευάζει ένα σύγχρονο (και μικρό σε έκταση) αφήγημα της Αντόνια Σούζαν Μπάιατ με τίτλο «The Djinn in the Nightingale's Eye» .

Τοποθετημένο για το μεγαλύτερο μέρος του σε μια σουίτα ξενοδοχείου στη σημερινή Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου μια Σκωτσέζα ακαδημαϊκός (με το όνομα Αλήθεια) και το αιωνόβιο τζίνι που κάνει άξαφνα την εμφάνισή του μέσα από τον πυθμένα μιας μικροσκοπικής μποτίλιας συνομιλούν (σε άπταιστα αρχαία ελληνικά για αρχή!) και ανταλλάσσουν διηγήσεις, το φιλμ εκτινάσσεται στα βάθη των αιώνων και στο σύμπαν των παραμυθιών, μεταφέροντας το κοινό από το παλάτι του σουλτάνου Σουλεϊμάν μέχρι την αυλή της βασίλισσας του Σαβά προτού το προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα (και σε μια μάλλον μουδιασμένη τρίτη πράξη). 

Ρομαντικό παραμύθι με παιδική ψυχή αλλά ενήλικο μυαλό, που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και απευθύνεται σε κοινό που θα αγκαλιάσει εξαρχής την καρναβαλική διάθεση και τις μικρές σουρεαλιστικές πτήσεις του, το «Three Thousand Years of Longing» ενώνει τα απενοχοποιημένα του γαργαλήματα στις αισθήσεις, την αποσπασματική (άρα και άνιση σε σημεία) πλοκή και τη γνώριμη οπτικοακουστική φρενίτιδα του Μίλερ σαν τα σκόρπια κομμάτια ενός φανταχτερού ψηφιδωτού από τα χέρια ενός σκηνοθέτη ταχυδακτυλουργού.

Διαβάστε ακόμη:
Kάννες 2022: Το «Tchaikovsky's Wife» είναι ένα αυθεντικό κινηματογραφικό ντελίριο

Κάννες 2022: Το «Scarlet» του Πιέτρο Μαρσέλο θα το ζήλευε κι ο Ζακ Ντεμί
Κάννες 2022: «Armageddon Time», μια ήσυχη, αυστηρά προσωπική ιστορία ενηλικίωσης από τον Τζέιμς Γκρέι
Κάννες 2022: Η μεγάλη φεστιβαλική επιστροφή του Τομ Κρουζ και όσα είπε στη συνέντευξη καριέρας που παραχώρησε
Κάννες 2022: Αποθεωτική έναρξη με Ζελένσκι και Ζόμπι
Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα του 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Η Ελλάδα στις Κάννες: Η ελληνική παρουσία στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ανταποκρίσεις, κριτικές, νέα και αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ Καννών εδώ: www.cinemagazine.gr/cannes_2022/

Το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr ταξιδεύει στις Κάννες με την AEGEAN και σας προσφέρει καθημερινές ανταποκρίσεις. Το 75o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών διεξάγεται μεταξύ 17 - 28 Μαΐου 2022.