Το τρίο του «Φόρεστ Γκαμπ» ξανά μαζί για την διασκευή της γραφικής νουβέλας «Here» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:54
18/2

Το τρίο του «Φόρεστ Γκαμπ» ξανά μαζί για την διασκευή της γραφικής νουβέλας «Here»

Τομ Χανκς, Ρόμπερτ Ζεμέκις και Έρικ Ροθ, και οι τρεις με Όσκαρ πίσω στο 1994, αφού απέτυχε το σχέδιο ενός σίκουελ της θρυλικής ταινίας/συνεργασίας, προχωρούν στα ανεξερεύνητα (...) εδάφη μιας πολύ ενδιαφέρουσας γραφικής νουβέλας. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κοντεύει τα 30 του χρόνια ο Φόρεστ και τα σοκολατάκια και οι πατερίτσες και τα μούσια του, και παρά τις προσπάθειες σίκουελ δεν ήρθε. Έρχεται όμως νέα συνεργασία - και με περιεχόμενο κατάτι αβεβαιότερο, άρα προκλητικότερο. Αν υπάρχει «αβεβαιότερο» όπου εμφανίζεται ο Χανκς. Το «Here» θα σκηνοθετηθεί από τον Ζεμέκις, θα γραφτεί/διασκευαστεί από τον μεγάλο Έρικ Ροθ και πρωταγωνιστής θα είναι ο άνθρωπός μας ο Χανκς. Όλοι τους έχουν ξανασυνεργαστεί έκτοτε, όχι όμως και οι τρεις μαζί.

Το «Here» του Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ εκδόθηκε το 2014 και εστιάζεται ολόκληρο σε ένα δωμάτιο λέγοντας ιστορίες πολλών ανθρώπων σε διάστημα χιλιάδων χρόνων! Και οι γραμμές των ιστοριών και των θεμάτων είναι τόσο πολυσχιδείς, που κατά κάποιο τρόπο μοιάζει πράγματι με σίκουελ του πανταχού παρόντα Φόρεστ..

Επίσης συναρπαστικό είναι το ότι η νουβέλα διαβάζεται παράδοξα. Μια ιστορία διαβάζεται κανονικά, «προς τα μπροστά», όμως άλλες ιστορίες, στις γωνίες του σκίτσου, πρέπει να διαβάζονται ανάποδα χρονικά!. Και επίσης, εδώ είναι τα ακόμα πιο ωραία, η ιστορία έχει ελάχιστο διάλογο, οπότε να δούμε πώς θα καταφέρει να διασκευάσει ο μετρ Ροθ, έχοντας κομμένο ένα πόδι της έννοιας του σεναρίου.

Μπορεί το «Φόρεστ Γκαμπ», αναπόφευκτα και λόγω της επιτυχίας του, να έχει επανεκτιμηθεί λιγότερο υμνητικά από την κριτική - στον κόσμο είναι απτόητο πάντως - ωστόσο πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι υπήρξε ρηξικέλευθο αφηγηματικά έργο, άλλαξε το τι και πόσα πράγματα μπορούν να δειχθούν ενώ και το «τρίο Γκαμπ» είναι μια κολεκτίβα ενστίκτου, κλάσης, δουλειάς και ταλέντου που μπορείς να ελπίζεις ότι θα καταφέρουν κάτι αναλογικά ενδιαφέρον.

Το περιμένουμε.