Το Φεστιβάλ Βενετίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ταινίες είναι ευπρόσδεκτες υπό έναν όρο - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:27
3/3

Το Φεστιβάλ Βενετίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ταινίες είναι ευπρόσδεκτες υπό έναν όρο

Στη σχετική ανακοίνωση της η Μπιενάλε δηλώνει ότι αποκλείει κάθε μορφής συνεργασία με οποιονδήποτε συμμετείχε ή υποστήριξε μια τόσο θλιβερή πράξη επιθετικότητας .

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Το φεστιβάλ Βενετίας ανακοίνωσε ότι οι ταινίες των Ρώσων κινηματογραφιστών είναι ευπρόσδεκτες στα τμήματά του, αρκεί να μην συμφωνούν και να μην σιγοντάρουν την πολιτική του καθεστώτος Πούτιν. Στην ανακοίνωσή του ο θεσμός αποκλείει «κάθε μορφής συνεργασία με οποιονδήποτε συμμετείχε ή υποστήριξε μια τόσο θλιβερή πράξη επιθετικότητας» και κατ’επέκταση δεν θα δεχτεί την παρουσία αξιωματούχων, θεσμών και προσώπων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη ρωσική κυβέρνηση. Ακολουθεί έτσι το φεστιβάλ Καννών, που έβγαλε χτες μια παρεμφερή ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο των μέτρων απομόνωσης που λαμβάνει ο Δυτικός κόσμος εδώ και μέρες σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση χωρίς να εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη και να αποφευχθεί μια σύγκρουση μαζικότερης κλίμακας, παρατηρούνται σχετικές κινήσεις και στον χώρο του πολιτισμού. Η Ευρωπαική Ακαδημία Κινηματογράφου απέκλεισε όλες τις ρωσικές ταινίες από τα βραβεία του 2022, ενώ κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, όπως η Disney, η Warner, η Paramount και η Sony απέσυραν τις ταινίες τους από τις αίθουσες της Ρωσίας και πάγωσαν τις προσεχείς κυκλοφορίες τους στην περιοχή.

Όπως επισημαίνει και ο Τομ Μπρίτζμαν του Indiewire, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές  του box-office, η συνεισφορά της κινηματογραφικής αγοράς στο ρωσικό ΑΕΠ υπολογίζεται σε έναν αριθμό κάτω από ένα δισεκατομμύριο μεν, αλλά είναι μια αγορά που τροφοδοτείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από χολιγουντιανές παραγωγές.