Σοκ στην βιομηχανία: Η Warner θα προβάλλει τις ταινίες του 2021 ταυτόχρονα σε αίθουσες και HBO Max - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:20
4/12

Σοκ στην βιομηχανία: Η Warner θα προβάλλει τις ταινίες του 2021 ταυτόχρονα σε αίθουσες και HBO Max

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η Warner Bros ανακοινώνοντας την ταυτόχρονη προβολή ολόκληρου του καταλόγου της για το 2021 σε αίθουσες και streaming διανομή.

Από τον Πάνο Γκένα

Ένα από τα μεγαλύτερα, ιστορικά στούντιο του Χόλιγουντ, η Warner Bros., μόλις τοποθέτησε ένα καρφί στην ταφόπλακα της κινηματογραφικής εμπειρίας. Λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση να προβληθεί το «Wonder Woman 1984» σε όσες αίθουσες παραμένουν ανοιχτές και τα Χριστούγεννα στο HBO Max, το στούντιο ανακοίνωσε ένα νέο, στρατηγικό πλάνο που αφορά το 2021. Καταστρατηγώντας τo μέχρι πρότινος συμφωνημένo χρονικό διάστημα μεταξύ κινηματογραφικής - τηλεοπτικής κυκλοφορίας μιας ταινίας και προεξοφλώντας ενδεχόμενη απροθυμία του κοινού να ξαναβρεθεί στις αίθουσες με περιοριστικά μέτρα (και το πότε αυτές θα ανοίξουν μαζικά), η Warner προχωρά με ένα υβριδικό μοντέλο διανομής για το σύνολο των ταινιών της το 2021 σε αίθουσες και HBO Max (όπου είναι διαθέσιμο).

Η απόφαση περιλαμβάνει 17 από τους μεγάλους μπλοκμπάστερ (ισχύει πλεόν ο όρος;) τίτλους του στούντιο. Συγκεκριμένα το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, το «Matrix 4» της Λάνα Γουατσόφσκι, τη νέα «Ομάδα Αυτοκτονίας», το τέταρτο κεφάλαιο της επιτυχημένης σειράς τρόμου «The Conjuring: The Devil Made Me Do It», το μιούζικαλ «In the Heights», το πρίκουελ των «Sopranos» με τίτλο «The Many Saints of Newark», το «Τομ και Τζέρι», το «Those Who Wish Me Dead» με την Αντζελίνα Τζολί, τη νέα διασκευή του «Mortal Kombat», το θρίλερ «The Little Things» με τον Ντένζελ Γουάσινγκτον, το βιογραφικό «Judas and the Black Messiah», την αναμέτρηση τεράτων «Godzilla vs. Kong», το «King Richard» με τον Γουίλ Σμιθ, το «Space Jam: A New Legacy», το νέο θρίλερ του Τζέιμς Γουάν «Malignant» και το «Reminiscence» με τον Χιου Τζάκμαν.

Η απόφαση εμπεριέχει σαφώς οικονομική ζημία από τη στιγμή που τα έσοδα των νέων συνδρομών στο HBO Max δεν είναι δυνατόν να ισοσκελίσουν τον τεράστιο προϋπολογισμό των παραπάνω ταινιών ή να ξεπεράσουν τις (προσδοκόμενες) συνολικές εισπράξεις που υπολογίζονται σε 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιογόνες και σοβαρές συνέπειες της πειρατείας. Από την άλλη, η Warner φαίνεται πως υπερθεματίζει και εξοπλίζει δυναμικά την πλατφόρμα της στο μέτωπο των streaming wars με μεγαλύτερους αντιπάλους το Netflix και το Disney+.

H Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της WarnerMedia, Αν Σάρνοφ, προσπαθώντας να εξευμενίσει την αγορά έκανε σαφές πως το πλάνο είναι «μοναδικό και μονοετές» χωρίς επέκταση στο 2022. Οι ταινίες θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στις αίθουσες και στο HBO Max, στο οποίο θα παραμένουν διαθέσιμες στο κοινό για ένα μήνα.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Άνταμ Άρον, Πρόεδρος των AMC Theatres, της μεγαλύτερης αμερικανικής αλυσίδας κινηματογράφων: 

«Η περίοδος της πανδημίας αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή για όλους μας και γι' αυτό η AMC υπέγραψε εξαίρεση των συνηθισμένων πρακτικών μόνο για μία ταινία, το «Wonder Woman 1984» που θα κυκλοφορήσει από την Warner Bros τα Χριστούγεννα στο HBO Max. Ωστόσο η Warner προχωρά με παρόμοιο τρόπο για όλες τις ταινίες του 2021, την ώρα που τα εμβόλια είναι προ των πυλών και οι κινηματογραφικές αίθουσες αναμένεται να ανακάμψουν.

Είναι σαφές πως η Warner Media σκοπεύει να θυσιάσει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας του στούντιο, των συνεργατών της παραγωγής και των δημιουργών για να επιδοτήσει το HBO Max. Όσο για την AMC, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Warner δεν θα το κάνει στην δική μας πλάτη. Θα επιδιώξουμε επιθετικά τους οικονομικούς όρους που θα διασφαλίσουν την επιχείρησή μας».

Πώς θα απαντήσουν στην κίνηση της Warner τα υπόλοιπα κινηματογραφικά στούντιο; Το Netflix θα συνεχίσει να διανέμει τις ταινίες του στις αίθουσες; Η Ντίσνεϊ θα μεταφέρει τις επόμενες ταινίες Marvel στην πλατφόρμα της; Τις απαντήσεις θα τις μάθουμε σύντομα, την ώρα που θα γινόμαστε - δυστυχώς - μάρτυρες των λουκέτων στους κινηματογράφους.