Σινεμά με κάθε τρόπο: Πλήρης οδηγός για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - cinemagazine.gr
10:43
5/11

Σινεμά με κάθε τρόπο: Πλήρης οδηγός για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει online σήμερα με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, με την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, με συναρπαστικά αφιερώματα, με ανατρεπτικές ταινίες που θα μας ταξιδέψουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε αυτές τις απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες ημέρες που ζούμε (5 - 15 Νοεμβρίου).

ΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΤΑΙΝΙΕΣ; 

* Μπείτε στο www.filmfestival.gr και ακολουθήστε το σύνδεσμο TIFF61 ONLINE.

* Δημιουργείτε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. 

* Βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων. 

* Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3€) και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε! 

* Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας για όλες τις προβολές ανεξαρτήτως ημέρας, όμως μπορείτε να δείτε κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της. 

* Την ημέρα της προβολής της, η ταινία είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί και για 24 ώρες. 

* Θα πρέπει να ολοκληρώσετε την προβολή μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. 

* Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών. 

* Άνθρωποι του Φεστιβάλ θα είναι στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 24.00 μέσω live chat για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες. 

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένες θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα. Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ & ΛΗΞΗΣ 

Η αυλαία του 61ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 με το συγκινητικό Ταξίδι της Φάλαινας του Φίλιπ Γιούργιεφ. Πριν την ταινία έναρξης παρακολουθήστε ένα πρωτότυπο σύντομο βίντεο, με χαιρετισμούς και ευχές από τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που μπορεί αυτή τη φορά να μην τους βλέπετε, αλλά θα βρίσκονται εκεί κάθε στιγμή του online 61ου Φεστιβάλ. 

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, με την προβολή της ταινίας Δεν θα ξαναχιονίσει των Μαουγκοζάτα Σιμόφσκα και Μίχαου Ένγκλερτ. 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το 61ο ΦΚΘ υποδέχεται 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες: 15 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά», 2 κλασικές αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες στις διαδικτυακές προβολές τους και τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Ξεχωρίζουν τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό και οι ταινίες «Daniel ’16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «All the pretty little horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors.

Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος εδώ.

ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ, ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ

Με αφορμή το πρωτόγνωρο ξέσπασμα της πανδημίας, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εμπνέεται από το προφητικό βιβλίο του διάσημου αμερικανού καθηγητή Ρίτσαρντ Σένετ, «Η Τυραννία της οικειότητας» που γράφτηκε το 1977 και διερευνά την ανισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού που σήμερα αποκτά νέες επίκαιρες διαστάσεις. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα το φεστιβάλ βλέπει τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, που μάς αποκαλύπτονται πέρα και πάνω από τα προφανή θέματά τους. Δεν έχει σημασία αν εκτυλίσσονται στη Γάζα, την Ιταλία ή τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Η οικειότητα και η αποξένωση δεν έχουν γεωγραφία.

Ανακαλύψτε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού: 

- H καρδιά μου δεν χτυπά ώσπου να της το ζητήσεις / My Heart Can’t Beat Unless You Tell It To του Τζόναθαν Κουάρτας (ΗΠΑ)  

- Προετοιμασίες για να είμαστε μαζί, άγνωστο πόσο / Preparations To Be Together For An Unknown Period Of Time της Λίλι Χόρβατ (Ουγγαρία) 

- Χαρακτηριστικά γνωρίσματα / Identifying Features της Φερνάντα Βαλάντεζ (Μεξικό)  

- Σπείρε τον άνεμο / Sow the Wind του Ντανίλο Καπούτο (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα) 

- Η νύχτα των βασιλιάδων / Night Of the Kings του Φιλίπ Λακότ (Γαλλία, Καναδάς, Ακτή Ελεφαντοστού) 

- Φαντάσματα στην Πόλη / Ghosts του Άζρα Ντενίς Οκιάι (Τουρκία, Γαλλία) 

- Γάζα αγάπη μου / Gaza Mon Amour των Ταρζάν και Αράμπ Νασέρ (Παλαιστίνη, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Κατάρ) 

- Shorta των Άντερς ‘Ελχολμ Φρέντερικ, Λούις Χβιντ (Δανία) 

- Μετέπειτα αγάπη / After Love του Αλίμ Καν (Ηνωμένο Βασίλειο) 

- Μήλα / Apples του Χρήστου Νίκου (Ελλάδα) 

- Kala Azar της Τζάνις Ραφαηλίδου (Ελλάδα) 

- Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη 

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Σπάνιες και λιγότερο γνωστές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, απρόσμενες, cult και προκλητικές, οι οποίες μίλησαν με τρόπο αλληγορικό για μερικά από τα πιο σημαντικά, σύνθετα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, παρουσιάζει το μεγάλο αφιέρωμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Το διάστημα μεταξύ μας: Από το sci-fi στο cli-fi». Τα ζητήματα αυτά επανήλθαν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις της, αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικά, επίκαιρα και οικουμενικά παραμένουν. 

Προφητικές, πολιτικές, συχνά δυστοπικές, οι ταινίες αυτές τρομάζουν, ψυχαγωγούν, διασκεδάζουν, συναρπάζουν. Χαρακτηριστική είναι η ταινία Them! / FBI σε συναγερμό (ΗΠΑ, 1954) σε σκηνοθεσία Γκόρντον Ντάγκλας, όπου οι πυρηνικές δοκιμές δημιουργούν τεράστια μεταλλαγμένα μυρμήγκια ή το Silent Running / Περιπέτεια στο Διάστημα (ΗΠΑ, 1972) του Ντάγκλας Τράμπουλ, στο οποίο ο Μπρους Ντερν ερμηνεύει έναν αστροναύτη που σε ένα μέλλον όπου δεν υπάρχει χλωρίδα, καλείται να καταστρέψει το τελευταίο θερμοκήπιο.

Στο O Anunciador - O homem das tormentas / Ο εκφωνητής - Ο άνθρωπος των καταιγίδων (Βραζιλία, 1972) του Πάουλου Μπάστους Μαρτίνς ένας ξένος φτάνει σε ένα μικρό χωριό και οι κάτοικοί του αρχίζουν να καταλαμβάνονται από υπερφυσικές δυνάμεις. Στο Sexmission/ Σε-ξ-αποστολή (Πολωνία, 1984) του Γιούλιους Μαχούλσκι, μία cult πολωνική πολιτική σάτιρα γυρισμένη την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, δύο άνδρες ξυπνούν από βαθύ λήθαργο μετά από πυρηνικό πόλεμο σε έναν υπόγειο κόσμο γεμάτο υπερσύγχρονες τεχνολογίες, όπου ζουν μόνο γυναίκες. Tο Death Ray on a Coral Island / Ακτίνα θανάτου σε κοραλλιογενές νησί (Κίνα, 1980) του Τσανγκ Χονγκμέι παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως μία πονηρή υπερδύναμη που θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο -από βιομηχανική κατασκοπία μέχρι… χορό- προκειμένου να κλέψει το φουτουριστικό όπλο της Κίνας. 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  

Δύο κορυφαίες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά συστήνει το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τη Νορβηγίδα Άνια Μπρέιεν, φίλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αγαπημένη δημιουργό του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και πρωτοπόρο του φεμινιστικού σινεμά στη Σκανδιναβία και την Τσέχα Βέρα Χιτίλοβα (1929-2014), ανατρεπτική δημιουργό, μέλος του «τσέχικου νέου κύματος». Ανακαλύπτουμε φέτος το έργο τους και στις αίθουσες, αλλά και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. 

Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα εδώ.

ΑΓΟΡΑ 

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί online. Με ambassador την αγαπημένη ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη, η Αγορά θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί online από τις 6 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020. 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Οι προβολές Youth Screen του online 61ου Φεστιβάλ θα είναι δωρεάν διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 7-8 και το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι, για περιορισμένο αριθμό προβολών. 

Επίσης, μια υπέροχη παιδική ταινία ενώνει τα Φεστιβάλ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και το Cinedoc Kids ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή της σπουδαίας αντιφασιστικής ταινίας When Hitler Stole Pink Rabbit της Καρολίνε Λινκ.

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου.