«Οι επιστήμονες μου είπαν πως ήταν θέμα χρόνου»: Ο σεναριογράφος του «Contagion» θυμάται την έρευνά του - cinemagazine.gr
12:30
13/3

«Οι επιστήμονες μου είπαν πως ήταν θέμα χρόνου»: Ο σεναριογράφος του «Contagion» θυμάται την έρευνά του

9 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ συζητιέται περισσότερο από ποτέ λόγω των ομοιοτήτων που έχει η εξάπλωση του ιού στο σενάριό της με όσα συμβαίνουν σήμερα. Ο Σκοτ Μπερνς που το έγραψε, εξηγεί.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Από τον Ιανουάριο, όταν και ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος για όσα θα συμβούν, το «Contagion» είχε ανέβει ξαφνικά στις πωλήσεις του iTunes και άρχισε να συζητιέται περισσότερο από ότι συνήθως. Η ταινία του Σόντερμπεργκ προβλήθηκε το 2011 χωρίς να κάνει τότε ιδιαίτερη αίσθηση, προσπαθώντας να απαντήσει με ψύχραιμο τρόπο για το τί μπορεί να συμβεί στο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας. Όσοι την επικαλούνται σήμερα είναι η απόδειξη πως έγινε μια καλά προετοιμασμένη δουλειά στο σενάριο, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα λόγια του υπεύθυνου γι'΄αυτό, Σκοτ Μπερνς, σε μια μεγάλη του συνέντευξη στο Slate.

Ο Μπερνς, που πρόσφατα πέρασε στη σκηνοθεσία με το πολιτικό θρίλερ «The Report», ανέφερε πως τον τελευταίο καιρό επικοινωνούν αρκετοί μαζί του λέγοντας πόσο κοινά ήταν αυτά που έγραψε με όσα συμβαίνουν μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού και την αναφορά του ως πανδημία πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Δεν το βρίσκω τόσο τυχαίο, καθώς οι επιστήμονες που μίλησα τότε (και ήταν πάρα πολλοί) συμφωνούσαν στο ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πότε. Και ως άνθρωπος που πιστεύω στην επιστήμη, θεωρώ ότι πρέπει να τους ακούμε συχνότερα. Σε όσους μου λένε ότι η ταινία μοιάζει να πλησιάζει την πραγματικότητα, τους απαντώ πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε ηγεσία στη χώρα που δεν μας προστατεύει από κάτι τέτοιο - έχοντας για παράδειγμα διαλύσει τις ερευνητικές ομάδες προετοιμασίας για πιθανή πανδημία. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε πως προστατευόμαστε χτίζοντας τείχη, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν άμεσα τεστ για τον κόσμο.»

«Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έμαθα κατά την έρευνά μου τότε, ήταν η συνειδητοποίηση του τί ακριβώς σημαίνει δημόσια υγεία. Κατάλαβα τις υποχρεώσεις που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον και τώρα, ζώντας σε μια εποχή που η χώρα είναι ιδεολογικά διαιρεμένη, είναι η στιγμή που πρέπει να καταλάβουμε ουσιαστικά πράγματα για την ασφάλειά μας. Να πλένουμε τα χέρια μας, να μένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι. Αυτά είναι πολύ καλά πρώτα βήματα για τη δημόσια υγεία, καθώς μέχρι να έχουμε φαρμακευτική θεραπεία, εμείς είμαστε η θεραπεία.»

Αν και ο ιός στο «Contagion» είναι ταχύτερος και πιο φονικός σε σχέση με τον κορονοϊο, ο Μπερνς επισήμανε πως υπάρχει ένα κοινό λάθος και στις 2 περιπτώσεις, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ: «Νομίζω πως το μεγαλύτερο σφάλμα είναι ότι δε δίνουμε χώρο και μικρόφωνα στους υπεύθυνους για τη δημόσια υγεία της χώρας. Πρέπει να είναι οι πρώτες φωνές που θα ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις και ελπίζω πως τώρα που ζούμε μια αντίστοιχη πραγματικότητα θα το εμπεδώσουμε στο επόμενο διάστημα.»

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μπερνς εδώ.