Γεννημένες (για) την 4η Ιουλίου! - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:57
4/7

Γεννημένες (για) την 4η Ιουλίου!

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, είναι μια καλή ευκαιρία άσκησης καφενειακού αντιαμερικανισμού, μια καλύτερη ευκαρία να πάει κανείς στην βιβλιοθήκη του και να διαβάσει ένα από τα ωραιότερα, πιο ελπιδοφόρα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ αλλά και μια κάλλιστη να θυμηθούμε ταινίες που διαδραματίζονται και κουβεντιάζουν όψεις της σπουδαίας αυτής μέρας που σήμερα έχει, δυστυχώς, ξεχαστεί. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τα Τύμπανα των Μοχόκων (Drums Along the Mohawk, 1939) του Τζον Φορντ

Κλοντέτ Κολμπέρ, Χένρι Φόντα με Τζον Φορντ στο τιμόνι, είναι ωραία πράγματα αυτά, με το ζευγάρι να θέλει να φτιάξει το ειρηνικό σπιτικό του μέσα στην κοιλάδα των Μοχόκων (χμμ..), ξεσπά και ο πόλεμος με τους  Άγγλους, οι Ινδιάνοι συντάχθηκαν με αυτούς στον πόλεμο αφού είχαν και εμπορικές σχέσεις μαζί τους, λεπτό σχοινί περπατά το έργο στο φυλετικό, αλλά, ως συνήθως, σώζεται απ' την μοναδική μαεστρία του Φορντ να συνδέει το ατομικό με το συλλογικό και τις ανθρώπινες αξίες να γεμίζουν τον πυρήνα.

 «Επαναστάτες του Διαβόλου» (The Devil's Disciple, 1959) του Γκάι Χάμιλτον

Μπαρτ Λάνκαστερ, Κερκ Ντάγκλας και Λόρενς Ολίβιε (όχι άσχημη συνάθροιση) συναντώνται σε μια μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας τον καιρό πριν την Επανάσταση, παίζουν έναν αιδεσιμότατο, έναν επαναστάτη κι έναν Άγγλο στρατηγό αντίστοιχα, λίγη φάρσα, περισσότερη υψηλοφροσύνη (στους Αμερικάνους του καστ), ένα κάποιο ρομάντσο και αρκετές δόσεις χιούμορ, στήνουν μια ωραιότατη αγγλοαμερικάνικη παραγωγή σε σκηνοθεσία Γκάι Χάμλτον («Χρυσοδάκτυλος»). Λίγους μήνες μετά Ντάγκλας και Ολίβιε θα ξαναβρίσκονταν στο επεισοδιακό πλατό του «Σπάρτακου».

«Ο Άρχων των 5 Ωκεανών» (John Paul Jones, 1959) του Τζον Φάροου

To όνομα του μπασίστα των Led Zeppelin δεν είναι (μόνο) το όνομα του μπασίστα των Led Zeppelin, αλλά ανήκει και σε έναν από τους πρώτους ήρωες της αμερικάνικης Ανεξαρτησίας, πατριαρχικής φυσιογνωμίας για το Ναυτικό της χώρας - ε και λίγο πειρατής στα πρώτα του βήματα. Ο Ρόμπερτ Στακ τον υποδύεται με τον κλασσικό απολαυστικά οργίλο τρόπο του ενώ την Αικατερίνη της Ρωσσίας υποδύεται η Μπέτι Ντέηβις. Σκηνοθετεί ο Τζον Φάροου, αγαπημένος crime-noir σκηνοθέτης του '40-'50 – άλλη ώρα θα τα πούμε και γι' αυτόν.

 «1776» (1972) του Πίτερ Χαντ

Η Μπρόντγουεϊ εκδοχή της κλιμάκωσης στην κήρυξη του πολέμου ενάντια στον κατακτητή, με όλα τα πολιτικά πρόσωπα (Άνταμς, Φράνκλιν) να προτρέπουν τον Τζέφερσον στην συγγραφή του θαυμαστού κειμένου της Ανεξαρτησίας. Σκηνοθέτης ο Πίτερ Χαντ - νάτος πάλι ο 007 αφού ο Χαντ ήταν μοντέρ όλων των πρώτων ταινιών και σκηνοθέτης του «Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος».

«Τα Σαγόνια του Καρχαρία» ( Jaws, 1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Πρόσφατα γράφαμε εδώ για την ιδιοφυή σύνδεση της εντυπωσιακής αυτής ταινίας με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας – την οποία διανύουμε κιόλας στην διάρκειά της.