Ο Πολ (Βερχόφεν) και... εκείνοι! Ανακοινώθηκε η Κριτική Επιτροπή της Berlinale 2017 - cinemagazine.gr
14:37
31/1

Ο Πολ (Βερχόφεν) και... εκείνοι! Ανακοινώθηκε η Κριτική Επιτροπή της Berlinale 2017

Πολ Βερχόφεν, Μάγκι Τζίλενχαλ και Ντιέγκο Λούνα μεταξύ άλλων, θα αποφασίσουν για τη φετινή Χρυσή Άρκτο της φετινής Berlinale.

Από τον Πάνο Γκένα

Από την πρεμιέρα του «Εκείνη» στις Κάννες, μέχρι και την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, το όνομα του Πολ Βερχόφεν δεν έλειψε από το στόμα των σινεφίλ αυτή τη χρονιά. Ολοκληρώνοντας λοιπόν το πανηγυρικό comeback του, ο Βερχόφεν κλείνει μία δημιουργική χρονιά ως πρέδρος της Κριτικής επιτροπής του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η επιτροπή που θα αποφασίσει για την Χρυσή και Αργυρή Άρκτο του 2017 μέσα από τις 18 ταινίες που αποτελούν το διαγωνιστικό του φεστιβάλ, με προεδρεύοντα τον Βερχόφεν είναι οι: παραγωγός Ντόρα Μπρουτσούκα Φουράτι (Τυνησία), ο καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον (Ισλανδία), η ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ (ΗΠΑ), η ηθοποιός Τζούλια Τζεντς (Γερμανία), ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντιέγκο Λούνα (Μεξικό) και ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος Γουάνγκ Κουάν'αν (Κίνα).

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πολ Βερχόφεν ξεκίνησε την σκηνοθετική του καριέρα το 1969 με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Floris», ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν το «Business is Business» το 1971. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1973 με το ερωτικό θρίλερ «Turkish Delight», με το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για τα Όσκαρ του 1974.  Οσκαρ. Μετά την διεθνή επιτυχία των «Soldier of Orange» (1977) και «Ο Τέταρτος Άνθρωπος» (1983), ο Βερχόφεν μετακόμισε στο Χόλιγουντ εξελίσσοντας το κινηματογραφικό του ύφος σε μεγάλες παραγωγές δράσης και οπτικών εφέ, όπως τα «RoboCop» (1987) και ειδικότερα το «Ολική Επαναφορά» (1990), που αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες στο box-office.

Το προκλητικό, ερωτικό θρίλερ «Βασικό Ένστικτο» (1992), έκανε παγκόσμια αίσθηση και σύστησε ουσιαστικά την Σάρον Στόουν στο ευρύ κοινό. Μετά τα «Showgirls» (1995), «Starship Troopers» (1997) και ο «Αόρατος Άνθρωπος» (2000) επέστρεψε στην πατρίδα μετά από σχεδόν 20 χρόνια στο Χόλιγουντ, με τη «Μαύρη Λίστα» (2006). Το 2016 σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή του με το «Εκείνη» (Elle), το οποίο όχι μόνο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά και το αντίστοιχο βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου για την Ιζαμπέλ Ιπέρ, στην κατηγορία Δράμα.