Το «Hiwa» της Ζακλίν Λέντζου, μία από τις ταινίες μικρού μήκους που παρήχθησαν στο πρώτο Athens Film Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, επιλέχθηκε στο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.
Η Ζακλίν Λέντζου, μετά την πολυβραβευμένη «Αλεπού» (βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, Β' Καλύτερης ταινίας και Αντρικής ερμηνείας στον Νίκο Ζεγκινόγλου, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας), ετοιμάζεται να ταξιδέψει μέχρι το Βερολίνο, όπου η μικρού μήκους ταινία της «Hiwa» επιλέχθηκε στο Διαγωνιστικό τμήμα της φετινής 67ης διοργάνωσης.
Στο «Hiwa», η Ζακλίν Λέντζου αποτυπώνει το όνειρο ενός ανθρώπου από τις Φιλιππίνες που περιπλανιέται στην Αθήνα, χωρίς να έχει έρθει ποτέ στη χώρα. Σύντομα το όνειρο γίνεται εφιάλτης. Η ταινία απότελέι μία από τις 7 μικρού μήκους που παρήχθησαν στο Athens Film Lab, το παράλληλο τμήμα των 21ων Νυχτών Πρεμιέρας - ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής και networking, αλλά και ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων.
Η Ζακλίν Λέντζου (Αθήνα, 1989) αποφοίτησε το 2013 από το London Film School με την ταινία «Μπλε Δεκατρία». Η ταινία συμμετείχε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβαλ σε όλο τον κόσμο. Επίσης απέσπασε σημαντικά βραβεία όπως το Χρυσο Αυγό στο Φεστιβαλ του Ρέυκιαβικ, το 1ο βραβείο στο Athnes Film&Video Festival του Οχάιο της Αμερικής (Oscar Qualifying). Το 2014 κέρδισε το βραβείο του διαγωνισμού σεναρίου του φεστιβαλ της Πάτμου για το σεναριο της LUZ.
To 2014 συμμετείχε στα εκπαιδευτικά προγράμματα: Sarajevo Talents, RIFF Talent Lab και το 2015 στο Berlinale Talents και στο Berlinale Short Film Station με το σενάριο ΑΛΕΠΟΥ. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Athens Film Lab με το HIWA και ήταν μια από τους 7 νικητές που έλαβαν χρηματοδότηση προς αποπεράτωση της ταινίας. Η ΑΛΕΠΟΥ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 69 ο Φεστιβαλ του Λοκάρνο όπου και απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας από την επιτροπή Νέων. Στο παρόν, βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης της πρώτης της μεγάλου μήκους ταινίας ΣΕΛΗΝΗ66.
Δείτε παρακάτω σε αποκλειστικότητα το πόστερ του «Hiwa» και διαβάστε τις μίνι-συνεντεύξεις που είχαν παραχωρήσει στο cinemagazine.gr η Ζακλίν Λέντζου και η συμπαραγωγός Βίκυ Μίχα, λίγο μετά την ολοκλήρωσή των γυρισμάτων της ταινίας.
Ζακλίν Λέντζου
Η ταινία όπως και οι υπόλοιπες του Athens Film Lab, έχει κεντρικό θέμα την Αθήνα. Πως εμπνευστήκατε από αυτήν και πως την είδατε μέσα από τον φακό σας;
Την Αθήνα την είδα ταραγμένη, ακριβώς όπως τη βιώνω και την επεξεργάζομαι από τότε που γεννήθηκα, για ποικίλους λόγους. Αρχική έμπνευση στάθηκε το κτίριο της Ευαγγελικής εκκλησίας στη Ζαίμη - μου φάνηκε σαν υπερμεγέθης περιστερώνας! Δυστυχώς, για παραγωγικούς λόγους, το κτίριο αυτό δεν είναι στην ταινία. Οπότε, κρατήστε την ταραχή. Και την σαπίλα.
Ποιο είναι το πιο τρελό κινηματογραφικό όνειρο που θέλετε να κάνετε πραγματικότητα;
Κάθε όνειρο, είναι τρελό -βάσει συμβατικών εννοιών-. Όταν το όνειρο αφορά τον κινηματογραφικό χώρο, ο οποίος είναι τρελός με τη συμβατική και πολύ συχνά και με την κλινική έννοια, τότε μιλάμε για χαμό. Οπότε η πραγματικότητα είναι περιττή. Ή έστω μικρή.
Ποιο είναι το μόνο πράγμα που δεν θα δεχόσασταν να κάνετε ποτέ στο σινεμά;
Δεν αλλάζουν οι όροι με τους οποίους παίζω εκτός και εντός σινεμά. Συνδυαστικά, ποτέ δε λέω ποτέ. Κι έρχεται αυτή η ανυπόφορη σχετικότητα των πάντων, και η συζήτηση ανοίγει, ξεχύνεται. Χαμός!
Ποιο σκηνοθέτη θεωρείτε δάσκαλο;
Αγαπάω – πραγματικά, όχι να’χαμε να λέγαμε - πολλούς δημιουργούς για αυτό που κουβαλάνε μέσα τους. Ωστόσο, κανείς δε μου είναι δάσκαλος, όπως το εννοεί η ερώτηση.
Ποιο σκηνοθέτη αποστρέφεστε και γιατί;
«Αποστρέφομαι» είναι βαριά κουβέντα, και για μένα αφορά και στιγμιαίο συναίσθημα. Όταν έμαθα ότι ο Ταρκόφσκι στο γύρισμα του Andrei Rublev δεν είχε θέμα με το τι συνέβαινε στα ταλαίπωρα τα αλογάκια, ένιωσα απόλυτη αποστροφή. Αλλά, μετά βλέπεις το Stalker και δε λες κουβέντα. Τι να πεις, άνθρωποι.
Σε ποια ταινία επιστρέφετε συχνά όταν γυρεύετε έμπνευση;
Θα ήταν πολύ λυπηρό, εάν γύρευα έμπνευση σε ταινίες άλλων. Λειτουργώ διαισθητικά και σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει τόπος που επιστρέφω συχνά, μηναία σχεδόν, και είναι το GUMMO του Κορίν. Αλλά έχω άλλη σχέση με την ταινία, οι δικοί μου ξέρουν.
Βίκυ Μίχα
Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί μια νέα, δυναμική γενιά Ελλήνων παραγωγών. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας στη δημιουργία μιας ταινίας;
Ο παραγωγός δουλεύει από το Α έως το Ω του project. Aπό τo την ιδέα και το σενάριο, τις αίτησεις για χρηματοδότηση, τις επαφές στο εξωτερικό, τα νομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, την προετοιμασία του γυρίσματος, το post-production, την προώθηση, τα φεστιβάλ, το marketing, τη διανομή. Είναι πολλές δουλειές σε μία γι'αυτό και μεγάλη πρόκληση, αλλά και η ευθύνη.
Ποιο είναι το πιο δύσκολο και πιο ακριβό στοιχείο μιας ταινίας μικρού μήκους;
Το πιο δύσκολο τα λιγότερα μέσα και η περιορισμένη εμπειρία των συντελεστών. Το πιο ακριβό συνήθως ο χρόνος των ανθρώπων.
Περιγράψτε μας την ταινία σας με 5 λέξεις (δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να σχηματίζουν πρόταση).
Ταξίδι, Αθήνα, Αγωνία, Μάθημα, Εφιάλτης.
Ποιο είναι το πιο τρελό κινηματογραφικό όνειρο που θέλετε να κάνετε πραγματικότητα;
Μια καλή ταινία κοινού που θα ξαναφέρει τον κόσμο στην αίθουσα. Κατά προτίμηση για παιδικό κοινό. Ίσως και animation.
Ποιο είναι το μόνο πράγμα που δεν θα δεχόσασταν να κάνετε ποτέ στο σινεμά;
Κάτι που να θεωρώ ότι θα κάνει το κοινό που θα το δει πιο κουτό από ό,τι ήταν.
Ποιο σκηνοθέτη θεωρείτε δάσκαλο;
Κανονικά η ερώτηση θα έπρεπε να είναι ποιον παραγωγό θεωρείτε δάσκαλο. Θαυμάζω πολύ τον Κριστόφ Κισλόφσκι.
Ποιο σκηνοθέτη αποστρέφεστε και γιατί;
Τον/την σκηνοθέτη που δε σέβεται τη δουλειά, τον χρόνο και τις γνώσεις των συνεργατών του και που είναι αγενής με το συνεργείο του.
credits
ΗΘΟΠΟΙΟΙ Jay Melchor Lopez, Jerahmeel Zsara Lopez, Kirsten Tisha Luis
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΕΝΑΡΙΟ Ζακλίν Λέντζου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ζακλίν Λέντζου, Βίκυ Μίχα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Κωνσταντίνος Κουκουλιός
ΣΚΗΝΙΚΑ/ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Εύα Γουλάκου
ΗΧΟΛΗΨΙΑ Νίκος Λιναρδόπουλος
ΜΑΚΙΓΙΑΖ Κατερίνα Βαρθαλίτου
ΜΟΝΤΑΖ Σμάρω Παπαευαγγέλου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ Λέανδρος Ντούνης
ΚΑΣΤΙΝΓΚ Mhae Lopez
ΒΟΗΘΟΣ ΚΑΣΤΙΝΓΚ Genelyn Hale Refuerzo
ΒΟΗΘΟΣ ΚΑΜΕΡΑΣ Σταμάτης Κούρος, Alex Asplind
ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ DRONE Γιάννης Κατσούλας
ΓΛΥΠΤΗΣ Σωκράτης Παπαδόπουλος
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ Βικτώρια Χαραλμπίδου
ΟΔΗΓΟΣ Παναγιώτης Κυπριώτης
POST-PRODUCTION 2|35
COLOR GRADING Μάνος Χαμιλάκης
DCP MASTERING Σάκης Μπουζάνης