Τρέιλερ: Ο Τομ Χανκς είναι ο «Κύριος Όττο» και μισεί τους πάντες και τα πάντα - νεα || cinemagazine.gr
10:43
6/12

Τρέιλερ: Ο Τομ Χανκς είναι ο «Κύριος Όττο» και μισεί τους πάντες και τα πάντα

Ο Τομ Χανκς συνεργάζεται με τον Μαρκ Φόρστερ και πρωταγωνιστεί στο αμερικανικό ριμέικ της σουηδικής κωμωδίας «Ο Κύριος Όβε».

Από τον Πάνο Γκένα

Πριν 20 χρόνια, ο «Δρόμος της Απώλειας» (Road to Perdition, 2002) του Σαμ Μέντες έκανε πρωτοσέλιδα σημειώνοντας πως πρόκειται για τον πρώτο ρόλο «κακού» του Τομ Χανκς. Φέτος, δυο δεκαετίες μετά, ο Χανκς - ο σύγχρονος Τζίμι Στιούαρτ του σινεμά - κάνει νταμπλ κινηματογραφικής «απέχθειας» και λίγους μήνες μετά την ερμηνεία του ως Στρατηγός Πάρκερ στο «Elvis», επιστρέφει στο ρόλο του ιδιόρρυθμου, γκρινιάρη «Κύριου Όττο».

Το «A Man Called Otto» αποτελεί ριμέικ της σουηδικής κωμωδίας «Κύριος Όβε» του 2015. Η ταινία του Χάνες Χολμ είχε προταθεί για δυο βραβεία Όσκαρ (Ξενόγλωσσης Ταινίας και Μακιγιάζ), είχε σπάσει ρεκόρ στα ταμεία της Σουηδίας (top-5 των πιο επιτυχημένων ταινιών όλων των εποχών) και αποτέλεσε μία από τις ξενόγλωσσες εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς στην Αμερική. Εξού και το ριμέικ. 

Ο «Όττο», όπως και ο «Όβε», βασίστηκαν στο best seller του Φρέντρικ Μπάκμαν, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Εριστικός, καταθλιπτικός και γκρινιάρης, ο Όβε έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση, ενώ πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους και δεν διστάζει να τους το πει κατάμουτρα. Παλιότερα ήταν ο διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια και λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά όχι πια: οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες τον καθαίρεσαν – εκείνος όμως δεν το παίρνει απόφαση και φυσικά το θεωρεί ύψιστη προδοσία εκ μέρους τους. Γι’ αυτό και όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις. Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση», αλλά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι ότι πίσω από τη δύστροπη συμπεριφορά κρύβεται μια συγκινητική ιστορία.

Στη νέα ταινία τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Μαρκ Φόρστερ, ένας ενδιαφέροντας, όσο και αταξινόμητος σκηνοθέτης που μας έχει χαρίσει καλές («Monster's Ball», «Stranger than Fiction»), γλυκές («Finding Neverland», «Christopher Robin»), περίεργες («Stay»), αναπάντεχες («World War Z») και κακές («Machine Gun Preacher») κινηματογραφικές στιγμές. Ναι, και το «Quantum of Solace» που όλοι έχουν/έχουμε ξεχάσει.

Ας ελπίσουμε πως στον «Κύριο Όττο» βρίσκεται σε φόρμα, με την αρωγή του σεναριογράφου Ντέιβιντ Μαγκί, συνεργάτη του και στο συγκινητικό «Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ». Ο Τομ Χανκς περιγράφει τον «Κύριο Όττο» ως μία ιστορία που αναδεικνύει την σημασία της κοινότητας και της οικογένειας. Στην περίπτωση που ο μισητός «Κύριος Όττο» αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς, μπορεί να σπρώξει τον Χανκς σε μία ακόμη υποψηφιότητα στα Όσκαρ (η χρονιά φαίνεται πάντως σχετικά αδύναμη σε ανδρικές ερμηνείες). Διόλου τυχαία, ο «Όττο» θα επισκεφθεί τις αμερικανικές αίθουσες ανήμερα Χριστουγέννων. Να τα πει;

Στην Ελλάδα η ταινία θα κυκλοφορήσει 5 Ιανουαρίου από την Feelgood Entertainment.