Πρώτα μάσα και μετά ηθική! Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Φίλιππου Τσίτου - νεα || cinemagazine.gr
0:43
23/5

Πρώτα μάσα και μετά ηθική! Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Φίλιππου Τσίτου

Ο δημιουργός της «Ακαδημίας Πλάτωνος» και του «Άδικου Κόσμου» συνεργάζεται ξανά με τον Αντώνη Καφετζόπουλο στις «Δεξιώσεις», που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις αίθουσες στο τέλος του έτους.

O σκηνοθέτης Φίλιππος Τσίτος, μετά τον Άδικο Κόσμο και την Ακαδημία Πλάτωνος, μας συστήνει με την νέα του ταινία ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ τον Δήμο Περπατάρη: έναν άσημο αλλά ασυμβίβαστο δημοσιογράφο,σπεσιαλίστα στα αρχαιοελληνικά ρητά, ο οποίος αγωνίζεται να κρατήσει το σπίτι του και μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς να χάσει την εντιμότητά του - μέχρι που συναντά τους Δεξιωσάκηδες: Μια γελαστή παρέα χωρίς ηθικούς φραγμούς, οι οποία τρυπώνει σε δεξιώσεις για να φάει τζάμπα.Η παρακμιακή ξεγνοιασιά τους παρασύρει τον Περπατάρη, ο οποίος μαθητεύει στην ατιμία και θριαμβεύει στην συκοφαντία, μέχρι που φθάνει στα όριά του και πρέπει να διαλέξε ιπλευρά.  

Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένονται να ολοκληρωθούν τέλη Ιουνίου. Είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας,  Βουλγαρίας και Καναδά και θα προβληθεί στις αίθουσες τέλη Δεκεμβρίου 2024. 

Λίγα Λόγια από τον Σκηνοθέτη  :

« Πόση αξιοπρέπεια είσαι διατεθειμένος να χάσεις, προκειμένου να μην μείνεις νηστικός; Οι «Δεξιώσεις» διηγούνται με ανάλαφρο τρόπο έναν τραγελαφικό κόσμο, όπου η ανάγκη για φαγητό είναι σημαντικότερη από την αλήθεια, την ανεκτικότητα ή τον αλληλοσεβασμό. Άνεργοι πρώην δικαστικοί, πρώην φιλόλογοι, πρώην υπάλληλοι, πρώην οικονομολόγοι, μπαίνουν λαθραία σε δεξιώσεις για να φάνε τζάμπα. Δεν ντρέπονται όταν τους διώχνουν με τις κλωτσιές, δεν προσβάλλονται όταν τους προσβάλουν, δεν ζητούν τον σεβασμό κανενός και δεν σέβονται κανέναν. 

Μέσα σε αυτόν τον καταρρέοντα κόσμο περιφέρεται ο Δήμος Περπατάρης: Οικονομικά κατεστραμμένος αλλά πάντα καλοντυμένος, ένας μοντέρνος Τσάρλι Τσάπλιν που προσπαθεί με συγκινητική αφέλεια, αφενός να σώσει ό,τι μπορεί από τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του και αφετέρου να μην μείνει νηστικός.»
 

Σενάριο – Σκηνοθεσία : Φίλιππος Τσίτος
Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Κωστας Λαμπρόπουλος, Βασίλης Tζανίδης, Έφη Σκρομπόλα, Nikolay Mutaftchiev
Δ/νση Φωτογραφίας : Πολυδεύκης Κυρλίδης
Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης
Κουστούμια: Geo Pavlov
Μοντάζ : Δημήτρης Πεπονής
Casting :Σταύρος Ράπτης
Ηθοποιοί : Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Σουξές, Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Βαλαβανίδης, Μαρία Καλλιμάνη 
Παραγωγή : View MasterFilms
Συμπαραγωγή:Premier Studio (Βουλγαρία), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ,  Βουλγαρικό Κέντρο Κινηματογράφου, Mitos Productions(Καναδάς). Με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ