Ο Ξαβιέ Ντολάν πρόεδρος της επιτροπής στο 'Ένα Κάποιο Βλέμμα' του προσεχούς φεστιβάλ των Καννών - νεα || cinemagazine.gr
9:41
1/3

Ο Ξαβιέ Ντολάν πρόεδρος της επιτροπής στο 'Ένα Κάποιο Βλέμμα' του προσεχούς φεστιβάλ των Καννών

Ο σε λίγες μέρες 35χρονος Κεμπεκουά έχει ήδη μακρά σχέση με το Φεστιβάλ, έχοντας ήδη ούτε λίγο ούτε πολύ 8 βραβεία εκεί, μεταξύ των οποίων έναν Queer Φοίνικα και ένα Μεγάλο Βραβείο. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Καναδός, γεννημένος στο Κεμπέκ, Ντολάν δεν είναι κάποιος ευκαταφρόνητος στα 15 (σκηνοθετικά) χρόνια που έχει στο κουρμπέτι. Εμφανίστηκε με πάταγο στα 19 του υπογράφοντας το «I Kill My Mother» και έφτασε απ' ευθείας να εκπροσωπεί τον Καναδά για τα Όσκαρ - αν και η ταινία δεν μπήκε τελικά στην 5άδα. Η δουλειά επανειλημμένα έχει πάει στις Κάννες, έχει πάρει 8 βραβεία εκεί και ήταν το 2010 όταν το «Heartbeats» εισηλθε στο Un Certain Regard - το τμήμα του οποίου θα αναλάβει για φέτος την προεδρία της κριτικής επιτροπής.

«Είμαι ταπεινός και πανευτυχής που επιστρέφω στις Κάννες ως Πρόεδρος του 'Ένα Κάποιο Βλέμμα'. Ακόμα πιο πολύ από το να γυρίζω ταινίες είναι στην καρδιά μου να ανακαλύπτω τη δουλειά ταλαντούχων δημιουργών. Βλέπω λοιπόν στην αρμοδιότητά μου φέτος την ευκαιρία να εστιάσω μαζί με τα μέλη της επιτροπής σε ένα βασικό κομμάτι της τέχνης του σινεμά, τις ιστορίες που λέγονται με ειλικρίνεια», δηλώνει ο Κεμπεκουά δημιουργός.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, με την Γκρέτα Γκέργουιγκ πρόεδρο της Επιτροπής στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Η επίσημη επιλογή του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου.

Να θυμίσουμε ότι μέρος της δημόσιας εκφοράς του Ντολάν είναι και η συχνή του «απόφαση φυγής» (ή έστω δήλωση επιθυμίας απόφασης φυγής) από τον κινηματογράφο. Το 2022 έλεγε ότι «δεν θέλω στ' αλήθεια άλλο να κάνω αυτή τη δουλειά. Είμαι κουρασμένος. Ο κόσμος έχει αλλάξει δραστικά και δεν αισθάνομαι απαραίτητα τη ανάγκη να πω ιστορίες. Θέλω να είμαι με τους φίλους και την οικογένειά μου. Θέλω να κανω διαφημιστικά και να χτίσω ένα σπίτι στην εξοχή όταν θα έχω εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Δεν το λέω λυπημένα, διόλου. Απλώς θέλω να ζήσω κάτι άλλο, άλλες εμπειρίες.» 

Την ίδια χρονιά υπέγραψε την μίνι σειρά «The Night Logan Woke Up».