Shakespeare in lore: Σαμ Μέντες και Τομ Χόλαντ διαβάζουν τον «Άμνετ» για το σινεμά - νεα || cinemagazine.gr
10:07
20/3

Shakespeare in lore: Σαμ Μέντες και Τομ Χόλαντ διαβάζουν τον «Άμνετ» για το σινεμά

Μετά την σινεφιλία της «Αυτοκρατορίας του Φωτός», ο Σαμ Μέντες επιστρέφει με λογοτεχνία και συγκεκριμένα με το βραβευμένο, μπεστ σέλερ «Άμνετ» της Μάγκι Ο'Φάρελ.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Σαμ Μέντες των Όσκαρ του «American Beauty», του κερδισμένου στοιχήματος «1917» και των μποντικών «Skyfall» και «Spectre», θα επιχειρήσει μία διαφορετική ανάγνωση στην ελισαβετιανή Αγγλία του εμβληματικού βάρδου, ξεφυλλίζοντας για την μεγάλη οθόνη το ευπώλητο βιβλίο της Μάγκι Ο'Φάρελ «Άμνετ». Εμπνευσμένο από το τραγικό γεγονός του θανάτου του μοναχογιού του Ουίλιαμ Σέξπιρ, Άμνετ, η Μάγκι Ο' Φάρελ υπέγραψε το 2020 ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τον μοναδικό δεσμό των διδύμων (ο Άμνετ είχε μία δίδυμη αδερφή, την Τζούντιθ), τη διαχείριση του πένθους, την γυναικεία πυγμή, αλλά και την «αθανασία» που προσφέρει η τέχνη. 

Σύμφωνα με το Production Weekly στο «Άμνετ» θα πρωταγωνιστεί  ο Τομ Χόλαντ (μένει να μάθουμε τον ρόλο) και το σενάριο έχει αναλάβει η θεατρική συγγραφέας Σιάρα Ατίκ, που το 2022 κέρδισε πάμπολλα βραβεία για το «Poor Clare» και το 2014 διακρίθηκε για την φρέσκια ανάγνωσή της στις κλασικές «Μικρές Κυρίες» με το «Women» στο Hollywood Fringe Festival.

Η κινηματογραφική μεταφορά του «Άμνετ» μπορεί να αποδειχθεί μία καλή ευκαιρία τόσο για τον Μέντες, όσο και για τον Χόλαντ. Από τη μία ο Μέντες χρειάζεται μία τονωτική ένεση μετά την χλιαρή (για να είμαστε ευγενικοί) υποδοχή της «Αυτοκρατορίας του Φωτός» και ο Χόλαντ (που αναμένουμε και ως Φρεντ Αστέρ στην επερχόμενη βιογραφία του θρυλικού ηθοποιού/χορευτή) οφείλει κάποια στιγμή να ξεφύγει από τον (υπερ-επιτυχημένο) ιστό της Αράχνης του Spider-Man. Μην ξεχνάτε πως πριν πλακώσει το MCU, γνωρίσαμε τον νεαρότατο - τότε - Χόλαντ μέσ από την σαρωτικη ερμηνεία του στο «The Impossible» (2012) του Τζ.Α.Μπαγιονά.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του «Άμνετ», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός:

Ένα αγόρι, που το πέρασμά του από τη ζωή χάθηκε στη λησμονιά, αλλά το όνομά του έμεινε στην Ιστορία ως ο τίτλος ενός από τα διασημότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών, ζωντανεύει από την πένα μιας σπουδαίας συγγραφέως στην καλύτερή της στιγμή.

Αυτή είναι η τρυφερή και αβάσταχτα συγκινητική ιστορία του Άμνετ, που, μια καλοκαιριάτικη μέρα του 1596, στο Στράτφορντ, αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια για να σώσει τη δίδυμη αδερφή του, η οποία πέφτει στο κρεβάτι με πυρετό. Κανένας δεν είναι στο σπίτι. Η μάνα τους, η Άγκνες, είναι στον μαγισσόκηπό της, όπου καλλιεργεί βοτάνια, ενώ ο πατέρας τους λείπει στο Λονδίνο για δουλειά. Οι δυο γονείς δεν ξέρουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ένα από τα παιδιά τους δε θα είναι πλέον στη ζωή.

Ελπίζουμε στο υπαρξιακό «To be or not to be?», η διασκευή να δικαιώσει το πρώτο σκέλος του ερωτήματος.