Χρυσά σενάρια για Απογονους και Μεσάνυχτα

2012-02-20 12:42:43

Οι Απόγονοι και τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι ήταν οι νικητές των βραβείων της Ένωσης Αμερικανών Σεναριογράφων (Writers Guild Awards) που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Οι Απόγονοι και τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι ήταν οι νικητές των βραβείων της Ένωσης Αμερικανών Σεναριογράφων (Writers Guild Awards) που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με οικοδέσποινα τη Ζόι Ντεσανέλ. Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας απέσπασαν το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου για τους «Απογόνους», ενώ ο Γούντι Άλεν ήταν ο νικητής στο πρωτότυπο σενάριο για τη μεταμεσονύχτια χρονομηχανή του στην πόλη του φωτός. Και οι δύο ταινίες θεωρούνται μεταξύ των φαβορί στα πολυναμενόμενα βραβεία της Ακαδημίας ακριβώς σε μία εβδομάδα.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι αυστηροί κανονισμοί της συντεχνίας να συμπεριλαμβάνει στις υποψηφιότητες μόνο επαγγελματίες που είναι μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων άφησε έξω από τον ανταγωνισμό πολλές ταινίες που είναι πάντως υποψήφιες για Όσκαρ. Από την οσκαρική κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου μόνο η νικήτρια ταινία των WGA (τα «Μεσάνυχτα» του Γούντι Άλεν) και οι «Φιλενάδες» ήταν υποψήφιες για το βραβείο της ένωσης, ενώ οι υπόλοιπες που διεκδικούν το αγαλματίδιο -«The Artist», «Margin Call» και «Ένας Χωρισμός»- δεν ήταν καν υποψήφιες. «50/50», «Win Win» και «Young Adult» αντιθέτως πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μια υποψηφιότητα.

Στο διασκευασμένο σενάριο τρεις από τις υποψηφιότητες συνέπεσαν με αυτές των Όσκαρ: «Οι Απόγονοι» (που απέσπασαν και το βραβείο), «Hugo» και «Moneyball». Το «Κορίτσι με το Τατουάζ» και οι «Υπηρέτριες» συμπλήρωναν την πεντάδα, αντί του «Αι Ειδοί του Μαρτίου» και «Ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» που προτίμησαν τα μέλη της Ακαδημίας. Από αυτά το τελευταίο είναι μέσα στις ταινίες που δε δικαιούνταν να συμμετάσχουν στα WGA.

Αυτά ως προς το βαθμό που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα βραβεία των σεναριογράφων ως πυξίδα για την οσκαρική απονομή. Στα τηλεοπτικά βραβεία «Modern Family» και «Breaking Bad» απέσπασαν τις διακρίσεις της Ένωσης ως καλύτερη κωμική και δραματική σειρά αντίστοιχα, ενώ ως καλύτερη νέα σειρά επικράτησε το «Homeland».

Πάντως το Σαββατοκύριακο ήταν το come back των Απογόνων, που είχαν μείνει λίγο πίσω στην οσκαρική κούρσα κατά τις τελευταίες απονομές. Εκτός από το βραβείο της Ένωσης Σεναριογράφων απέσπασε το Σάββατο και το βραβείο Eddie (American Cinema Editors’ Awards) για το καλύτερο μοντάζ σε δραματική ταινία, με το «The Artist» να βραβεύεται με το αντίστοιχο για κωμικό φιλμ και το «Rango» να αναδεικνύεται ως το πιο καλομονταρισμένο καρτούν της χρονιάς.

Α.Ν

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ