Το Σωματείο Ηθοποιών δίνει... Όσκαρ

2015-01-26 12:02:36
Από τον Χρήστο Πολίτη

Μετά και τη χθεσινή βράβευση από το Σωματείο Ηθοποιών, τα φετινά Όσκαρ ερμηνειών μοιάζουν να έχουν κλειδώσει. Ή μήπως όχι; 

Οι συνήθεις ύποπτοι Έντι Ρέντμέιν, Τζούλιαν Μουρ, Τζ. Κ. Σίμονς και Πατρίσια Αρκέτ μοιράστηκαν τα χθεσινά βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών και μοιάζει να κλειδώνουν και την «χρυσή» τους βράβευση στην επικείμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ. Ή μήπως τα πράγματα κρύβουν μια έκπληξη; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Έντι Ρέντμειν παραλαμβάνει το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου για την «Θεωρία των Πάντων»

Ένα μήνα μόλις πριν από την απονομή των βραβείων Όσκαρ, το Σωματείο Ηθοποιών καθορίζει πάντοτε εκείνη τη τελευταία (μεγάλων βραβείων) βραδιά, που κατα πολλούς κρίνει ένα μεγάλο κομμάτι των βραβείων της Ακαδημίας, μιας και οι ηθοποιοί είναι μακράν το πολυπληθέστερο κομμάτι της Ακαδημίας.

Μετά και την απονομή καλύτερης ταινίας από το Σωματείο Παραγωγών στο «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, τα πράγματα μοιάζουν να έχουν μπερδευτεί κάπως στη φετινή κούρσα, με το «Boyhood» να χάνει έδαφος και το «Birdman» πια να μοιάζει φαβορί.

Βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου στην Τζούλιαν Μουρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Still Alice»

Ωστόσο, τα πράγματα όσον αφορά τις ερμηνείες, έμοιαζαν ήδη από την απονομή των Χρυσών Σφαιρών να συμφωνούν. Τα βραβεία πρωταγωνιστικών ρόλων πήγαν στον Έντι Ρέντμέιν για το «Θεωρία των Πάντων» και στη Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice».

Η συγκινημένη Πατρίσια Αρκέτ παραλαμβάνει το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λίνκλειτερ

Τα αντίστοιχα βραβεία δεύτερων ρόλων πήγαν και εδώ στους (αντίστοιχους) νικητές των φετινών Χρυσών Σφαιρών, στον Τζ. Κ. Σίμονς για το «Whiplash» (εδώ με την 6η του υποψηφιότητα, καθώς υπήρξε υποψήφιος στο παρελθόν με το καστ της σειράς «The Closer») και στην Πατρίσια Αρκέτ για το «Boyhood» (άλλες 3 φορές υποψήφια για το βραβείο για την τηλεοπτική σειρά «Medium»).

Οι δεύτεροι ρόλοι μοιάζουν αρκετά κλειδωμένοι για να υπάρξει ανατροπή στα Όσκαρ. Το ίδιο μοιάζει να ισχύει και για την Τζούλιαν Μουρ.

Εκεί όμως που υπάρχει η επιφύλαξη, βρίσκεται στην κατηγορία του Α' ανδρικού ρόλου, καθώς ο Μάικλ Κίτον έχασε ένα σημαντικό βήμα προς την οσκαρική νίκη και ο Βρετανός Ρεντμέιν είναι πια κι αυτός φαβορί. Καθώς φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, εδώ θα κριθεί η μεγάλη νίκη (και ανατροπή) της οσκαρικής βραδιάς. 

Βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου στον Τζ. Κ. Σίμονς για την ερμηνεία του στο «Whiplash»

Εκείνο που ενισχύει την άποψη οτι «Birdman» και «Boyhood» θα κονταροχτυπηθούν μέχρι τελικής πτώσεως αποτελεί το γεγονός πως το βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών για το καλύτερο καστ απονεμήθηκε στο «Birdman».

Και το θρίλερ θα συνεχιστεί μέχρι την 22α Φεβρουαρίου, όταν και οι φάκελοι με τους νικητές θα ανοίξουν.

Το καστ της ταινίας «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου βραβεύτηκε στην κατηγορία του καλύτερου καστ

Όσο για τα τηλεοπτικά βραβεία, στην κατηγορία δράματος κέρδισαν ο Κέβιν Σπέισι για το «House of Cards» και η Βαιόλα Ντέιβις για το «How to Get Away With Murder», ενώ στην κατηγορία κωμωδίας τα βραβεία μοιράστηκαν ο Γουίλιαμ Μέισι για το «Shameless» και η Ούζο Αντούμα για το «Orange is the New Black».

Από την άλλη, το βραβείο του καλύτερου καστ σε δραματική σειρά πήρε το βρετανικό «Downton Abbey», ενώ το αντίστοιχο σε κωμική το «Orange is the New Black». Τέλος, τα βραβεία καλύτερων ρόλων σε μίνι σειρά ή σε τηλεταινία απονεμήθηκαν (δικαίως) στον Μαρκ Ράφαλο για το «The Normal Heart» και στην Φράνσις ΜαΝτόρμαντ για το «Olive Kitteridge».

Το καστ της σειράς «Downton Abbey» κέρδισε στην κατηγορία καλύτερο καστ σε δραματική σειρά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ