Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία

Puss in Boots: The Last Wish

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζόελ Κρόφορντ, Τζάνουελ Μερκάδο
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Πολ Φίσερ
    ΗΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Αντόνιο Μπαντέρας, Σάλμα Χάγιεκ, Φλόρενς Πιου, Βάγκνερ Μούρα, Ολίβια Κόλμα
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Χέιτορ Περέιρα
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'/span>
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tulip Entertainment
    Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία

O «Παπουτσωμένος Γάτος» επιστρέφει ανανεωμένος, σαφώς αναβαθμισμένος και με μια εντελώς αναπάντεχη υπαρξιακή διάσταση στον παραμυθένιο του πυρήνα.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

O Παπουτσωμένος Γάτος (που δεν λέγεται πλέον «Γάτος Σπιρουνάτος») επιστρέφει με μια ακόμη αυτόνομη περιπέτεια από το γερασμένο πλέον mash-up παραμυθιών του «Σρεκ». Η αφετηρία της τον βρίσκει στο απόγειο της αλαζονείας του, να απολαμβάνει στάτους super star, το οποίο εξαργυρώνει με ριψοκίνδυνες μουσικοχορευτικές μονομαχίες κοντά στο ύφος της πρώτης ταινίας, προς τέρψιν των πολυάριθμων οπαδών του. Σταθερά επικηρυγμένος, περήφανα Λατίνος, ένας λαϊκός ήρωας που γελάει μπροστά στο πρόσωπο του θανάτου. Όλες οι γάτες άλλωστε έχουν εννιά ζωές. Μια επίσκεψη στο γιατρό όμως, τον φέρνει αντιμέτωπο με τον ύστατο ανταγωνιστή του και μια συριστική μελωδία που ζωντανεύει μέσα από τις σκιές, κάνοντας τη γούνα του να ανατριχιάζει. Θα προσπαθήσει να αποσυρθεί, αλλά ένας μαγικός χάρτης, η επανεμφάνιση της Κίτι Ελαφροπατούσας και ένας απρόσμενος συνοδοιπόρος που βαφτίζεται «Περίτο» (Σκυλάκος στα ισπανικά), τον οδηγούν σε μια ανελέητη κούρσα στο Μαύρο Δάσος με προορισμό το Πεφταστέρι των ευχών και αντιπάλους τον άπληστο Τζακ Χόρνερ, τη Χρυσομαλλούσα και τα Τρία Αρκουδάκια.

Στην προσπάθειά τους να φτιάξουν μια animated ταινία που σέβεται την κληρονομιά της αλλά ανανεώνει το ήθος και τη θεματική της για τις ανάγκες μιας πιο απαιτητικής αγοράς, οι δημιουργοί της «Τελευταίας Επιθυμίας» κατέληξαν να διαφοροποιηθούν ριζικά κι οριστικά από το «Σρεκ» παρελθόν και το «Γάτο Σπιρουνάτο». Η πρώτη αξιοσημείωτη αλλαγή έρχεται στο μουσικό νούμερο της εισαγωγής κι έχει να κάνει με τις σκηνές μάχης. Ο Τζόελ Κρόφορντ κι η ομάδα του εγκαταλείπουν το ρεαλιστικό στυλ και ασπάζονται τις μεταβαλλόμενες προοπτικές του ψευδο-3D περιβάλλοντος, την στυλιζαρισμένη απώλεια καρέ του stop-motion και μικρές αλλά έντονες γραφιστικές παρεμβάσεις, σε μια τεχνοτροπία που θυμίζει αυτή του «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν». Στις υπόλοιπες σκηνές κερδίζει το παραμύθι με μια απεικόνιση που έχει διάφορα να πει σε μικρούς και μεγάλους. Η πρόζα είναι διανθισμένη με -πότε φορσέ και πότε χαριτωμένα- αστεία και αμέτρητες ποπ και σινεφιλικές αναφορές, που ξεκινούν απ' το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» και φτάνουν μέχρι «Το Καταραμένο Σκιάχτρο» (το «Wicker Man» ντε) του Ρόμπιν Χάρντι.

Φυσικά στις αναφορές συμπεριλαμβάνονται ήρωες, μουσικά cues και αναμνήσεις από τις ταινίες του Σρεκ, ενώ το φινάλε κλείνει το μάτι και στην επικείμενη συνέχεια της σειράς

Η πιο περίεργη επιλογή απ' όλες πάντως έχει να κάνει με τον μυστηριώδη ανταγωνιστή που αναφέραμε στον πρόλογο και σας προειδοποιούμε από εδώ και κάτω το κείμενο αναφέρεται σε λεπτομέρειες που κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να χαρακτηρίσει spoilers. Καθότι το παραμύθι έχει Κακό Λύκο κι αυτό δεν είναι άλλο από το Θάνατο. Όχι σαν σύμβολο, όχι σαν χαρακτήρα με τον οποίο καλείται να αναμετρηθεί ο πρωταγωνιστής, αλλά σαν βιολογική πραγματικότητα. Υπάρχει συγκεκριμένα μία στιγμή μέσα στην ταινία που ο Λύκος ξεκαθαρίζει με λέξεις απτές κι αμείλικτες πως είναι «ο Θάνατος χωρίς παρεκτροπές». Λίγο βαρύ μπορεί να σκεφτείτε για μια παιδική κατά βάση ταινία, ενδεικτικό ωστόσο της πιο σκοτεινής κατεύθυνσης στην οποία κινήθηκαν οι δημιουργοί της.  

Αν ο Γάτος ανατριχιάζει είναι επειδή ξέρει πως δεν μπορεί να τον κερδίσει, ξέρει πως οι εννιά ζωές είναι δικαιολογία για το οργανικό μας πεπερασμένο. Γι' αυτό το ένστικτό τον οδηγεί στο Πεφταστέρι ώστε να πάρει τις χαμένες του ζωές πίσω. Όμως εκτός από Κακό Λύκο, το παραμύθι (οφείλει να) έχει και ηθικό δίδαγμα - αυτή είναι η παράμετρος που κάνει την «Τελευταία Επιθυμία» ακόμη πιο ενδιαφέρουσα απ' την τεχνική της πληρότητα και τις meta τσαχπινιές της. Ο τετράποδος πρωταγωνιστής δεν καλείται να κερδίσει το Θάνατο που τον κυνηγάει με δυο κοφτερά δρεπάνια ανά χείρας. Η ανάγκη που οδηγεί το σενάριο σε αναπάντεχα υπαρξιακά επίπεδα είναι το ότι Γάτος καλείται να ξεπεράσει το φόβο του Θανάτου. Εννοείται και πολλά άλλα σαφώς πιο παιδικά, όπως το να μάθει να μοιράζεται και να αγαπά, αλλά ας μη γελιόμαστε... Όταν υπάρχει τέτοιο ζόρι στο χαρακτήρα τα υπόλοιπα μοιάζουν πεζά. Και κάπως έτσι προκύπτει η σουρεαλιστική εμπειρία του να παρακολουθείς μια παραγωγή της Dreamworks για την οποία ο καθηγητής Λιαντίνης θα ήταν περήφανος. Μια ταινία που στοχεύει σε ανηλίκους και βάζει στον πυρήνα του είναι της τη μεγαλύτερη συμπαντική αγωνία, υπενθυμίζοντας με τον τρόπο της την αξία των παραμυθιών (της αποκλειστικής της πρώτης ύλης δηλαδή) στις ζωές μας.

Σε έναν κόσμο που όλοι θέλουν να γίνουν «Minions», εσύ προσπάθησε να γίνεις «Παπουτσωμένος Γάτος» 

Τώρα το τι λέει σχετικά με το θάνατο δεν είναι καινοφανές, ούτε ιδιαίτερα ψαγμένο. Ίσως και σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν στους υπόλοιπους που αναζητούν το αστέρι στην καρδιά του Μαύρου Δάσους, εξόχως συντηρητικό. Ένα σχόλιο του τύπου μάθε να εκτιμάς ό,τι έχεις δικό σου και μπροστά σου, μόνο που στην περίπτωση του Γάτου αυτό είναι η τελευταία του ζωή. Η μία και μοναδική ζωή για το θεατή, η πρώτη και η τελευταία ευκαιρία να του διαβάσει κάποιος παραμύθια κάτω απ' τα πεφταστέρια. Γι' αυτό και ο ανανεωμένος «Παπουτσωμένος Γάτος» μπορεί σε σημεία να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστος, όχι σαν κινηματογραφικό προϊόν αλλά σαν συναίσθημα που προκύπτει από δεδομένα.

Όσο κι αν διαφωνούμε με το ήθος σε σημεία από τα παραπάνω, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε την εκτέλεση. Είναι από άκρη σε άκρη μια αναπάντεχα καλή δουλειά, από ανθρώπους που τους ένοιαζε να το δουλέψουν. Τους το δίνεις. Κι είναι σχεδόν ειρωνικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα κυκλοφορεί την ίδια εβδομάδα με το «Αισθάνομαι Ζωντανός» του Όλιβερ Ερμάνους, γιατί το κοινό που θέλουν να πουν οι δύο, αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτες ταινίες, νομίζω πως το animation το λέει καλύτερα.

Διαβάστε εδώ που προβάλλεται η ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία
  • Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία